Prispevki filtrirani po datumu: torek, 03 februar 2015
Novi pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto, katerega osnutek so ta teden predstavili na ministrstvu za infrastrukturo, naj bi odpravil pomanjkljivosti starega in zagotovil bolj pravično delitev stroškov, od lastnikov stanovanj v blokih pa ne zahteva vgradnje vodomerov na pipe, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

Ker je lani sprejeti energetski zakon razveljavil vse stare podzakonske predpise, pri izvajanju pravilnika o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto pa so se pojavljale težave in nejasnosti, so se na ministrstvu za infrastrukturo odločili, da pripravijo nov pravilnik.

Vse rešitve, vključene v osnutek, sicer še niso dokončne, na ministrstvu pa predvsem želijo, da bi bil novi pravilnik – sprejet naj bi bil do sredine leta, uporabljati pa bi se začel jeseni, z novo kurilno sezono – preprost za uporabo in čim bolj pravičen v okviru sprejemljivih stroškov. Po besedah sekretarja na direktoratu za energijo na ministrstvu za infrastrukturo Hinka Šolinca tako stari kot novi pravilnik veljata za večstanovanjske stavbe, ki imajo skupen sistem ogrevanja oziroma skupen sistem za toplo vodo. Na ministrstvu so pri pripravi osnutka upoštevali, da bi v večstanovanjskih stavbah, kjer so po starem pravilniku sprejeli sporazum o načinu delitve stroškov in delitev tudi uspešno izvajali, takšen način delitve uporabljali še naprej. Na novo naj bi način o delitvi stroškov tako določili v stavbah, kjer se pojavljajo težave.

Osnutek novega pravilnika med drugim določa način delitve tudi v primeru, ko delilniki niso vgrajeni. Poleg tega bi se stroški za toploto v prehodnih obdobjih, ko so denimo radiatorji vključeni le v nekaterih stanovanjih (denimo manj kot polovici, a ta odstotek še ni dokončno določen), delili le glede na kvadraturo, ne pa po delilnikih.

Spremenil naj bi se tudi način odločanja. »Po starem pravilniku so o vseh parametrih delitve stroškov odločali lastniki, tako bo tudi v prihodnje. Le o korekcijskem faktorju naj bi po novem odločal izvajalec delitve in ne lastniki,« je dejal Šolinc. Na očitke, da se na podlagi obstoječe delitve stroškov nekateri grejejo na račun sosedov, saj zapirajo radiatorje svojih stanovanjih, Šolinc odgovarja, da tu ne gre za zlorabo, ampak za »fizikalno dejstvo. Pravilnik tega ne more v celoti preprečiti, anomalije pa želimo delno odpraviti s tem, da se bodo stroški delili le glede na kvadraturo, če ne bo dovolj podatkov z delilnikov.«

O vodomerih za hladno vodo, ki so v zadnjih dveh tednih dvigovali precej prahu, pa besedah Hinka Šolinca novi pravilnik ne govori nič in vse ostaja popolnoma enako, kot je bilo doslej. Povedano drugače: vgradnja vodomerov za hladno vodo ne bo obvezna, vgradnja vodomerov za toplo vodo pa bo obvezna le tam, kjer voda v stanovanje prihaja po eni cevi, torej v novejših stanovanjskih zgradbah. V teh stavbah bodo merilniki na cevi, nikakor pa ne bo merilnikov na vsaki pipi.

Vir: http://www.deloindom.si/

Objavljeno v Novice
Predsednica ZDUS-a Mateja Kožuh Novak je na spletni strani ZDUS-a zapisala:

Spet ste pokazali, koliko veljate kot predstavniki slovenskih seniorjev.

Kar nekaj vprašanj se mi poraja ob vašem početju.

Potreba po spremembi volilne zakonodaje se je rodila med predsedniki društev, kjer vas je kar nekaj aktivnih članov DeSUSa. Kako si člani DeSUSa razlagate vaš slogan, da zastopate interese upokojencev?

Koliko strokovnjakov imate v svoji stranki, ki imajo dovolj znanja, da bi lahko strokovno ocenili predlog vrhunskih slovenskih strokovnjakov na tem področju in njihov predlog zavrgli kot nesprejemljiv za slovenski prostor? So argumente zapisali? Kje jih imate?

Da so upokojeni strokovnjaki brez plačila napisali nov volilni zakon, da smo dve leti organizirali po vseh pokrajinah okrogle mize, kjer so avtorji razlagali, kaj prinaša nov zakon, da smo zbrali skoraj 6000 podpisov za vložitev zakona v parlamentarno proceduro, je bilo jasno sporočilo vsem, ki prisegate, da zastopate interese upokojencev o tem, kaj pričakujemo od vas. Koliko vas je prišlo na okroglo mizo o volilni zakonodaji v Državnem svetu? Koliko vas je prišlo na okrogle mize o volilni zakonodaji tam, kjer ste bili izvoljeni? Koliko vas je bilo na prvi obravnavi zakona junija 2014, ko so naši strokovnjaki že odgovorili na vse pomisleke vlade?

Edini argument, ki smo ga slišali od vas, je bil, da ne boste izvoljeni, če bo manj volilnih okrajev.

Ali imate res tako nizko samopodobo kot poslanci?

Ali se nihče od vas ni videl med kandidati, ki bi jih izvolili direktno?

Ali to pomeni, da se zavedate, da slabo zastopate interese upokojencev v parlamentu?

Ali menite, da lahko poslanec DZ svoj interes postavi pred interes svojih volivcev?

Na novembrski seji DZ poslancev nismo prosili, da zakon sprejmete, prosili smo samo to, da ga prestavite na eno od naslednjih sej, da bi lahko naši strokovnjaki s strokovnjaki vlade razčistili nejasnosti in da bi skupaj pripravili zakon o volilnih okrajih. To bi K. Erjavec nedvomno brez težav dosegel, saj je najbolj vešč v znanosti obvladovanja koalicijskih partnerjev. Kje je vaša predanost svojim volivcem?
In ne nazadnje: kaj bi vas stalo, če bi prišli pred glasovanjem k nam in nam razložili, zakaj naše prošnje ne boste podprli? Ali se zavedate, da to pomeni podcenjevanje svojih volivcev?
V parlamentu niste dobili dodatne pameti in modrosti. Prinesli ste ju s seboj. Ste pozabili na svoj dolg svojim volivcem? Kako bomo sodelovali naprej?

Mateja Kožuh Novak

Vir: http://www.zdus-zveza.si/

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework