Prispevki filtrirani po datumu: četrtek, 26 februar 2015
petek, 27 februar 2015 00:00

Prihaja spomladanska utrujenost

Kaj jo povzroča in kako jo premagati?

Čeprav pomlad prinese daljše dneve in predvsem več sonca, v zraku pa visi nek pozitiven, optimističen občutek, marsikdo v teh prvih pomladnih dneh namesto navala energije občuti izčrpanost, utrujenost, zaspanost in brezvoljnost. Pri nekaterih se pojavljajo tudi večja občutljivost na vremenske spremembe, omotičnost, razdražljivost, glavoboli in včasih celo bolečine v sklepih. Vse to so tipični simptomi spomladanske utrujenosti, ki se običajno pojavi v sredini ali proti koncu marca in traja vse tja do sredina ali celo do konca aprila.

 

 

 

Vzroki za spomladansko utrujenost še niso v celoti pojasnjeni

Strokovnjaki med najverjetnejše razloge za spomladansko utrujenost prištevajo naslednje dejavnike:

Porušeno hormonsko ravnovesje

Ker pozimi v našem telesu prevladujejo drugi hormoni kot v pomladnih mesecih, je lahko nenadna spomladanska utrujenost posledica hormonskega neravnovesja ''Čez zimo se telesne rezerve serotonina, znanega tudi pod imenom hormon sreče, izčrpajo in zaradi pomanjkanja svetlobe prevladuje spalni hormon melatonin. Spomladi se dnevi podaljšajo in s pospešeno sintezo serotonina se začne razmerje teh dveh hormonov počasi obračati. Poveča se tudi tvorba endorfinov, estrogenov in testosterona. To močno obremeni telo, kar lahko občutimo kot povečano utrujenost,'' pojasnjuje endokrinolog doc. dr. Tomaž Kocjan, dr. med.

Nihanje temperatur

Spomladi temperature zelo nihajo. Jutra in večeri so lahko nadvse hladni, medtem ko se ozračje čez dan pogosto toliko segreje, da zunaj posedamo brez debelih, dolgih oblačil. Vse pogosteje se dogaja tudi, da so nihanja velika iz dneva v dan. Nekaj deževnim in mrzlim dnem velikokrat sledijo celo za petnajst stopinj toplejši in sončni dnevi. Takšno nihanje zunanjih temperatur ima seveda vpliv tudi na naše telo. Dvig temperatur namreč povzroči, da se telo začne ohlajati. Žile se razširijo, zato krvni tlak pade. Takšen nenaden padec tlaka pa se kaže ravno kot utrujenost, celo kot omotica in slabost.

Slabe zimske razvade

Če se pozimi premalo gibamo, preveč pojemo in če jemo hrano, ki vsebuje preveč maščob ter ogljikovih hidratov, po drugi strani pa uživamo premalo vitaminov in mineralov, imamo nekoliko več možnosti, da nas v pomladnih dneh ulovi sezonska utrujenost. ''Spomladi postaja telo bolj aktivno, z daljšanjem dneva se hkrati pospeši se metabolizem. Zaradi pospešene presnove telo porablja več energije in to lahko čutimo kot utrujenost,'' pojasnjuje zdravnica družinske medicine Lili Ločniškar, dr. med.


Spomladansko utrujenost bomo pregnali s telesno aktivnostjo. 

Spomladanska utrujenost se pogosteje pojavlja pri ljudeh, ki veliko sedijo in se tudi sicer čez leto zelo malo gibajo. Pogosta je pri debelih in starejših ljudeh ter pri tistih, ki imajo oslabljen imunski sistem. ''Zaradi spomladanske utrujenosti se ljudje redko oglašajo v ambulanti, kajti povprečno traja od dva do tri tedne, potem pa izzveni. Ljudje jo že poznajo in redkokoga tako preseneti, da želi zdravniško intervencijo,'' še pravi dr. Ločniškar. ''Če pa vendarle pridejo v ambulanto zaradi utrujenosti, pa čeprav je to spomladi, moramo najprej izključiti nekatera pogostejša stanja, kjer je eden od znakov tudi utrujenost. Pogledamo celotno krvno sliko in sedimentacijo, da izključimo anemijo ali kakšna kronična obolenja. Preverimo nivo ščitničnih hormonov, da izključimo hipotirozo, povprašamo o depresivnih simptomih, pomislimo na fibromialgijo, pri ženskah v rodni dobi pa tudi na možnost nosečnosti.''

Kako si pomagati?

Kadar utrujenost ni simptom kakše druge, resnejše zdravstvene težave, zdravniki običajno svetujejo zdravo prehranjevanje in veliko gibanja. Kajti pri premagovanju utrujenosti lahko največ naredimo kar sami.

- Jesti moramo veliko sadja in zelenjave, da telo napolnimo z vitamini in minerali. ''Če pozimi namreč potrebujemo več maščob in ogljikovih hidratov, moramo spomladi telesu ponuditi več beljakovin in vitaminov. V pomladnih dneh moramo jesti čim manj težke in mastne hrane, ki lahko občutek utrujenosti le še stopnjuje,'' pravi dr. Kocjan.

- Ne pozabite na zadostne količine vode, kajti če organizmu primanjkuje vode, smo bolj utrujeni.

- Utrujenost bomo pregnali tudi s telesno aktivnostjo. Če niste v dobri telesni pripravljenosti in vam je kolesarjenje, tek, rolanje zaenkrat še prevelik zalogaj, se lahko za začetek večkrat tedensko odpravite na dolge sprehode. Svež zrak, vedno toplejši sončni žarki in predvsem veliko svetlobe vam bodo dobro deli.

Vir: http://vizita.si

Objavljeno v Zdravje
petek, 27 februar 2015 00:00

Solata na vašem vrtu

Ko se tla ogrejejo na 5 stopinj Celzija, je čas, da pričnemo z direktno setvijo vrtnin na našem vrtu.

 

Ko vidimo, da se je zemlja v kraju v naši bližnji okolici ogrela na 5 oC, že lahko sejemo. Ob solati pri teh temperaturah uspešno kalijo še grah, bob in redkvica. Zraven temperature zemlje je pomembno tudi, da zemlja ni mokra. Obdelujemo gredice in sejemo, šele ko se zemlja ne oprijema več naše obutve in orodja. V nasprotnem primeru delamo našim rastlinam veliko škode. Zelo pomembno je tudi, da za prve setve v hladno zemljo izberemo sveže seme. Seme je namreč rastlinica v malem, živo bitje, ki živi in diha ves čas. Zato s staranjem tudi izgublja energijo. Če se nekoliko manjši energiji pridruži še hladna in mrzla zemlja, potem se bomo kaj kmalu jezili, ker seme ni kalilo. Tudi izbira sort je pomembna. Solata je rastlina, ki je zelo občutljiva na dolžino dneva. Nekatere sorte poženejo v cvet v dolgem dnevu, druge pa dolžina dneva ne moti preveč. Zaradi tega je poznavanje sort zelo pomembno.

majska-kraljica

In če že govorimo o solati: solata po tem ko smo jo pobrali en ostane dolgo, zato jo raje sejte na majhne površine. 10 semen posejte vsaka dva tedna ali tedensko. Semena lahko posejete v grede ali še bolje v setvene pladnje. Seme običajno kali kali v zemlji, ki ima od 5 pa do 21 stopinj celzija. Semena rastejo hitro in so na presaditev pripravljena v 3 tednih.

Najboljše sorte solat pri nas so:

 • Buttercrunch - maslenka, zanesljiva odporna na vročino z masleno strukturo.
 • Lakeland - krhkolistna solata z velikimi polnimi izrazito zelenimi glavami.
 • Lollo bionda - prostolistna solata z nagubanimi robovi, svetlo zelene barve, ki raste dolgo časa.
 • Red sails - prostolistna sorta primerna za vroče pogoje z nagubanimi rdečkastimi zunanjimi listi.
 • Rogue D Hiver - okrogli rdečkastobronasti listi, primerna za obiranje mladih listov z masleno strukturo, dobro prenaša tako mraz kot vročino.
 • Salad bowl - nagubana globoko zarezana solata, ki ne semeni in je sladkasta.

berivka

Slovenske sorte, domače, avtohtone ali udomačene sorte so skromne solate. Preveč gnojenja jim vedno škodi, zato jih raje sadimo na gredice, ki niso bile neposredno gnojene s hlevskim gnojem.
Med avtohtone Slovenske solate štejemo:


 • Ljubljanska ledenka

 • Leda

 • Bistra
 • 
Atrakcija

 • Majska kraljica

 • Dalmatinska ledenka

 • Unicum
 • 
Great lakes

 • Posavka

 • Vegorka
 • Berivka


To je zgolj nekaj predstavnic, seveda jih je veliko več in če bi bili pametni bi semena shranjevali, kot to počno NIzozemci, ki imajo trenutno največjo semensko banko na svetu - shranjujejo pa semena, ki niso gensko obdelana. Mogoče bodo nekoč z njimi lahko rešili svet...?

Vir: http://druzina.enaa.com

Objavljeno v Vrtnarjenje
Obvestilo je namenjeno vsem, ki dnevno poskrbijo za svojo fizično kondicijo, hodijo na pohode, telovadbo, savno, jogo, tečejo, kolesarijo, plešejo in počnejo vse, kar je pomembno za dobro telesno kondicijo.

Tudi tistim, ki so vsak dan dejavni na miselnem področju; skrbijo tudi za svoje mentalne sposobnosti in „kondicijo“ možganov. Rešujejo križanke, se vključujejo v družbo, učijo novih veščin, tujih jezikov, obiskujejo Univerzo za tretje življenjsko obdobje, vodijo društva in interesne skupine, predavajo, poučujejo in še marsikaj, kar zagotavlja aktivnost možganov.

Tudi dedki in babice so vključeni v to, saj vnučki poskrbijo za miselno in fizično telovadbo.

Skrb za svoje zdravje fizično in psihično je gotovo dobra naložba za prihodnost, ki jo lahko samo pozdravimo. „Zdrav duh v zdravem telesu“, to poznamo že od davno!

Verjetno ni nikogar med vami, ki ne bi vedel kdo je „Železna ledy“ Margaret Thatcher? Najbrž ni nikogar med vami, ki ne bi gledal vsaj enega filma, v katerem je igral Sean Connery, v vlogi Jamesa Bonda, agenta 007?

Tudi Ronald Reagan je znano ime; bil je predsednik ZDA od leta 1981 do 1989 in ste gotovo vsi slišali zanj. In kaj imajo skupnega razen tega, da so bili vsaj tako aktivni v svojem življenju kot ste vi, da so imeli vrhunsko zdravstveno in drugo oskrbo? Vsi so oboleli za Alzheimerjevo boleznijo!

Iz navedenega lahko sklepate, da nič od tega, kar počnete ali počnemo, ne more preprečiti nastanka te neozdravljive bolezni, ki je hujša od vsake telesne poškodbe!

Kaj vam želimo sporočiti: Potrebujemo prostovoljce, ki bodo skupaj z nami pripravljali boljše pogoje za življenje oseb z demenco in njihovih svojcev in negovalcev.

DA BOSTE SKUPAJ Z NAMI, ZDAJ KO STE ZDRAVI IN ČILI, POMAGALI VZPOSTAVITI BOLJŠE POGOJE ZA ŽIVLJENJE NAS IN VAS, ČE BOSTE VI ALI VAŠI BLIŽNJI ZBOLELI ZA ENO OD VRST DEMENC ALI CELO ZA ALZHEIMERJEVO BOLEZNIJO.

Naš moto je: TRI URE NA MESEC IMA VSAKDO ČAS, KI GA LAHKO DA TISTIM, KI ZDAJ POTREBUJEJO POMOČ. Mogoče jo bodo potrebovali tudi vaši svojci, ko bodo skrbeli za vas.

ČAKAMO NA VAŠ KLIC 051 442 497 ali e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Prostovoljci programa RESje-ZDUS

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework