Prispevki filtrirani po datumu: torek, 24 februar 2015
sreda, 25 februar 2015 00:00

Spletni forum Penzionist.info

Že pred časom, smo za vas pripravili spletni forum, ki pa še ni zaživel.

Želimo si, da bi forum  zaživel in deloval kot neke vrste medsebojna pomoč. Namreč vsi poznamo rek: Več ljudi več ve.

Na naš elektronski naslov od vas  dobivamo različna vprašanja, na katera odgovorimo, če le vemo odgovor. Na veliko vprašanj pa odgovorov ne vemo in zdi se nam, da bi  objava takšnih vprašanj na forumu pripeljala do želenih odgovorov.

 

 

 

 

V forumu penzionist.info smo za enkrat odprli naslednje teme:
 • Pokojninska problematika
 • Zdravje
 • Vrtnarjenje
 • Moj dom in bivanje
 • Kam na izlet
 • Šport in rekreacija

 

forum penzionist 01

Seveda smo odprti za vaše predloge in bomo odprli teme, ki vas zanimajo in nam jih boste predlagali.

Zato vas še enkrat pozivamo, da uporabljate forum in s tem pomagate v prvi vrsti sebi in nato še ostalim.

Kako uporabljati forum Penzionist.info

1.Če še niste registrirani uporabnik se morate najprej registrirati. To naredite s klikom na meni Prijava,  ki se nahaja v spodnjem meniju spletne strani.

2. Na ekranu se pojavi obrazec za prijavo, vi pa kliknete na povezavo Še nimate računa?

registracija portal penzionist

3. Na ekranu se pojavi obrazec, v katerega morate vnesti svoje podatke. Polja, ki so označena z zvezdico so obvezna.  Ko vnesete vse obvezne podatke, kliknite na gumb Registriraj

forum penzionist 03

 

4. Ko ste kliknili na gumb Registracija in je bila registracija uspešna, boste na ekran dobili informacijo, kot jo lahko vidite na spodnji sliki.

forum penzionist 04

 

5. Na elektronski naslov, ki ste ga navedli pri registraciji, boste dobili e-sporočilo, v katerem se bo nahajala povezava, s katero boste aktivirali svojo prijavo na forum. Odprite elektronsko sporočilo in kliknite na povezavo za aktiviranje.  S tem je postopek registracije zaključen. Na forum se je potrebno registrirati samo enkrat. V elektronskem sporočilu imate tudi vaše uporabniško ime in geslo, zato e-sporočilo shranite, če slučajno pozabite geslo ali pa uporabniško ime. 

forum penzionist 05

6. Ko ste v elektronski pošti uspešno aktvirali svoje uporabniško ime (svoj račun), se lahko prijavite v Forum. To naredite tako, da kliknete na meni Forum, ki se nahaja na dnu spletne strani. 

7. Po kliku na meni Forum, se vam odpre obrazec za prijavo v forum. V polje Uporabniško ime vnesete svoje uporabniško ime, v polje Geslo pa vtipkajte vaše izbrano geslo, ki ste ga dobili tudi v elektronskem sporočilu ob registraciji. Po vnosu uporabniškega imena in gesla kliknite na gumb Prijava

forum penzionist 07

8. Če vam je prijava uspela, boste dobili pozdravno sporočilo, kot je na spodnji sliki. 

forum penzionist 08

V primeru vprašanj v zvezi z uporabo foruma, ali pa, če boste naleteli na kakršne koli težave, nam pišite na naš elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in skušali vam bomo pomagati.

Vaša ekipa Penzionist.info

forum penzionist 09

Objavljeno v Računalništvo
torek, 24 februar 2015 15:03

Izračunajte si dohodnino za 2014

Dohodnina je davek od dohodkov fizičnih oseb. Obdavčeni so vsi dohodki, razen tisti, ki se ne štejejo za dohodke po Zakonu o dohodnini (dediščine, dobitki od iger na srečo, …) in tisti, ki so po navedem zakonu oproščeni plačila dohodnine (otroški dodatek, dodatek za veliko družino, določene pomoči in subvencije, …).  Rezident RS je zavezan za plačilo dohodnine od svetovnega dohodka; to je od dohodka z virom v in izven Slovenije.  Nerezident RS je zavezan za plačilo dohodnine od dohodka z virom v Sloveniji. Kdaj se šteje, da ima dohodek vir v Sloveniji je opredeljeno v Zakonu o dohodnini.

Dohodnino plačujemo:

 • na podlagi letne odmere, ki od leta 2008 (za odmero 2007) poteka na podlagi informativnih izračunov dohodnine (IID), ki jih zavezanci prejmejo na dom – med letom se plačuje akontacija dohodnine. Tako se obdavčujejo:
  • dohodek iz zaposlitve,
  • dohodek iz dejavnosti (če se davčna osnova ugotavlja na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov),
  • dohodek iz osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti,
  • dohodek iz prenosa premoženjske pravice,
  • drugi dohodki;
 • cedularno – plačani davek je dokončen in se dohodki ne vštevajo v letno davčno osnovo. Tako se obdavčujejo:
  • dohodek iz dejavnosti (če se davčna osnova ugotavlja z upoštevanjem normiranih odhodkov),
  • dohodek iz kapitala (obresti, dividende, dobiček iz kapitala),
  • dohodek iz oddajanja premoženja v najem.

Dohodnino na letni ravni ugotovi davčni organ z odločbo. V letno davčno osnovo se vštevajo dohodki, od katerih je bila med letom plačana akontacija dohodnine, pri čemer se ta akontacija odšteje od odmerjene dohodnine na letni ravni.

Davčni organ, na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga, zavezancem za dohodnino sestavi in odpremi informativni izračun dohodnine (IID), ki se pod določenimi pogoji šteje za odločbo o odmeri dohodnine.

Če zavezancu informativni izračun za dohodnino ni bil vročen, mora vložiti napoved za odmero dohodnine.

Testni izračun dohodnine lahko naredite tukaj.

Vir:http://www.fu.gov.si/

Objavljeno v Novice
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju zavod) je v skladu s Pravilnikom o vsebini in obliki obračuna davčnih odtegljajev ter o načinu predložitve davčnemu organu in Pravilnikom o dostavi podatkov za odmero dohodnine za leto 2014 za vse uživalce pokojninskih in invalidskih dajatev posredoval Finančni upravi Republike Slovenije podatke o njihovih izplačilih v letu 2014.

Zavod je 24. februarja 2015 vsem uživalcem pokojnine, nadomestila iz invalidskega zavarovanja, priznavalnine ter drugih dajatev, rezidentom Republike Slovenije, na domače naslove posredoval povzetek obračuna pokojninskih in invalidskih prejemkov, izplačanih v obdobju od 1. januarja 2014 do 31. decembra 2014.

Povzetki obračuna pokojninskih in invalidskih dajatev so bili posredovani tudi vsem uživalcem pokojninskih dajatev, nerezidentom Republike Slovenije, katerim zavod skladno z veljavno zakonodajo pri mesečnem izplačilu pokojninskih dajatev obračuna akontacijo dohodnine.

Zneski na povzetkih so prikazani v evro valuti, s centi. Na povzetkih so prikazani tako obdavčljivi kot tudi neobdavčljivi prejemki (21. člen ZDoh-2).

Obdavčljivi viri so prikazani pod oznakami:
 • 1106 Pokojnina iz obveznega PIZ
 • 1107 Nadomestilo iz obveznega PIZ
 • 6200 Priznavalnina
 • 6300 Drugi preostali dohodki
 
Neobdavčljivi viri pa pod oznakami:
 • 8003 Doživljenjska mesečna renta po Zakonu o žrtvah vojnega nasilja
 • 8017 Invalidnina po ZPIZ-1-UPB4 in ZPIZ-2 in nadomestilo po ZDVDTP
 • 8018 Varstveni dodatek po ZVarDod
 • 8019 Dodatek za pomoč in postrežbo po ZPIZ-2 in po ZDVDTP
 • 8049 Zamudne obresti

Pripominjamo, da je izplačani znesek letnega dodatka v letu 2014, ki spada med obdavčljive davčne vire, že vključen v znesek pokojnine oziroma nadomestila.

Vir: http://www.zpiz.si/

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework