Prispevki filtrirani po datumu: četrtek, 19 februar 2015
Občina Kamnik bo predvidoma 2. marca odprla »Razdelilnico toplih obrokov« na Kolodvorski ulici 5 v Kamniku, kjer so jim svoje prostore prijazno ponudili v Društvu upokojencev Kamnik.

Prijave uporabnikov se bodo zbirale od ponedeljka, 16. februarja dalje na občini, soba 51/II. nadstropje in sicer se lahko prijavijoprejemniki denarne socialne pomoči in upokojenci, ki imajo nižjo pokojnino od 400 €. S seboj naj imajo zadnjo veljavno odločbo CSD-ja ali zadnji odrezek pokojnine.

Razdelilnica bo odprta vsak delovni dan med 12. in 13. uro. V tem času bo uporabnik lahko brezplačno dobil topel obrok, kruh in pijačo.

Vir: CSD Kamnik

Objavljeno v Novice
četrtek, 19 februar 2015 09:07

Kitajsko Novo leto 2015

Kitajsko novo leto se prične 19. februarja 2015 in traja do 7. februarja 2016. Žival, ki vlada temu letu, pa je Koza. To je osmo znamenje kitajskega zodiaka in načeloma velja za zelo srečno znamenje. Leto 2015 bo še posebno srečno za vse tiste, ki so se rodili v letih Koze, kar nekaj njihove sreče pa bodo deležni tudi posamezniki vseh ostalih znamenj.

Novo leto je na Kitajskem velik praznik. ki ga proslavijo z neskončnim pokanjem petard, ki naj bi iz hiše in iz vse okolice pregnale zle duhove. Kar se zgodi ta dan, naj bi se nato ponavljalo skozi vse leto, zato je zelo pomembno, da se na ta dan ne prepiramo, se izogibamo upnikom in vsem tistim, ki nam vsiljujejo svoj red. Ah, in seveda: tudi delati ne gre preveč!

 

 

1. Ne kitajsko, ampak lunarno


Na kitajskem novo leto imenujejo praznik pomladi oziroma lunarno novo leto. Po lunarnem koledarju se tudi določa. Kitajci sicer niso edini, ki ga praznujejo. Od konca januarja do začetka februarja ga praznujejo tudi v Koreji, Vietnamu, na Japonskem in nekaterih drugih državah.

2. Prometni kaos


To je čas največjih migracij na Kitajskem. Prometni kaos je neizbežen. Vsak bi storil vse, samo da čim prej pride na srečanje sorodnikov. Vlaki in avtobusi so prenatrpani, po nekaterih podatkih pa naj bi letos organizirali kar 3,62 milijarde potovanj ob novem letu.

3. Ni samo en dan


Praznovanje lunarnega novega leta bo trajalo 15 dni. Letos zadnji dan pade na valentinovo. To je praznik, poln akcije. Lahko se odpravite na ogled konjskih dirk, si pogledate parade, ugodno nakupujete ali pa se borite za čim boljše mesto v templju.

Kitajsko-novo-leto-leto-koze

4. To je obdobje vraževerja


Na dan novega leta živite kot "novinec". To pomeni, da se na ta dan ne tuširate, ne perete oblek, ne pospravljate. Še zlasti ne smete odnesti smeti, saj boste v tem primeru ostali brez sreče in blagostanja. Na drugi dan, ki velja za začetek novega leta, je obvezno druženje z družinskimi člani, tretji dan pa je čas za druženje s prijatelji in sorodniki. Sedmi dan si rezervirajte za proslavo in praznovanje rojstnega dne.

5. Lahko najamete partnerja


Novo leto je lahko še posebej težko za tiste, ki so samski, saj so ti pogosto tarča zasliševanj na družinskih srečanjih. Za to obstaja rešitev – najem lažnega partnerja. Kitajska je država z največ sklenjenimi lažnimi partnerstvi prek spleta. Cene se gibljejo od 80 do 1300 dolarjev oziroma od 60 do skoraj 1000 evrov na dan, v storitev pa so vključeni objemi, držanje za roko in poljub na lice v slovo. Za odhod na večerjo so cene okoli šest evrov na uro, za kino pa štiri evre.

6. Petarde za odganjanje pošasti


Legenda pravi, da pošast Nian, pol zmaj in pol lev, v tem času pride iz svojega skrivališča in napada ljudi, še posebej otroke. Njegova slabost so občutljiva ušesa. V preteklosti so ga odganjali z gorečimi stebli bambusa, danes pa pripravijo spektakularen ognjemet ali mečejo petarde.

7. Rdeče spodnje perilo


Rdečo barvo povezujejo s srečo in blagostanjem, v kitajskem primeru pa jo uporabljajo tudi kot zaščito. Pošast Nian se namreč boji tudi rdeče barve. Zato so vsi okraski rdeči. Vsi tisti, ki so rojeni v letu konja – to pomeni, da praznujejo 12., 24., 36., 48., 60., 72., 84. ali 96. rojstni dan –, morajo obvezno nositi rdeče spodnje perilo, saj tako odganjajo nesrečo v novem letu.

8. Čas, da se posladkamo z namenom


Hrana je ena izmed najpomembnejših stvari kitajskih praznikov, sladkanje za novo leto pa ima prav poseben pomen, saj napoveduje sladko novo leto. Tradicionalne slaščice so rižev puding, hrustljavi cmoki in kandirano sadje.

Vir: http://www.siol.net/http://govori.se/

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework