Prispevki filtrirani po datumu: torek, 17 februar 2015
torek, 17 februar 2015 19:16

Kokosove čokoladne kroglice

POTREBUJEMO:

• 250 g nastrgane čokolade z najmanj 70 odstotkov kakava
• Skodelico popečenih nesladkanih kokosovih kosmičev ( trgovina z zdravo prehrano)

PRIPRAVA:
1. Čokolado stopite, tako, da jo med segrevanjem ves čas mešate. Odstranite z ognja in dodajte kokosove kosmiče. Maso razporedite na peki papir in sicer tako, da ena nanese za en piškotek.
2. Pustite, da se piškotki posušijo, oziroma otrdijo. Shranite jih lahko v škatli, tja do tri tedne.
PA DOBER TEK

Objavljeno v Sladice
torek, 17 februar 2015 19:06

Skutni kolački z gozdnimi sadeži

POTREBUJEMO ZA 12 KOSOV:

• 1 jajce
• 150 g puste skute
• 6 žlic mleka
• 6 žlic repičnega olja
• 340 g moke
• 75 g sladkorja
• 1 ščep soli
• 1 rumenjak
• 1 zavitek pecilnega praška
• 150 g kisle smetane
• 200 g gozdnih sadežev ( ribeza…)
• 3-4 žlice sladkorja

PRIPRAVA:
1. Zmešajte jajce, skuto, mleko in repično olje.
2. Posebej zmešajte tudi moko, sladkor, sol in pecilni prašek, ter mešanico dodajte skuti.
3. Premešajte s priključkom za gnetenje električnega mešalnika. S pomokanimi rokami zgnetite gladko testo. Po potrebi dodajte še mleka ali moke. Pečico segrejte na 180°C ( ventilacijsko 160).
4. Testo razdelite na 12 enako velikih kosov, jih oblikujte v kroge in jih sploščite. Položite jih v pekač obložen s peki papirjem. Zmešajte kislo smetano in rumenjak ter na vsako testo denite po 1 kupček nadeva.
5. Sadje oplaknite in ga porazdelite po testu. Potresite s sladkorjem in kolačke pecite 20-25 minut.
PA DOBER TEK

Objavljeno v Sladice
torek, 17 februar 2015 14:30

Astre

So razširjene kot trajnice v vrtovih. S cvetenjem v jeseni se tudi zaključi sezona na vrtu. Prijajo jim sončna ali zasenčena rastišča in rodovitna, dobro odcedna tla, ki pa morajo biti vse leto primerno vlažna. Visoke vrste potrebujejo oporo za svojo rast. Lahko jo gojimo tudi kot rezano cvetje. Dolgopecljato cvetno steblo že spomladi odščipnemo ali odrežemo vse šibkejše stranske poganjke. Če močnejše glavne poganjke odrežemo 2,5-5 cm pod vrhom, dobimo bolj košate rastline in več manjših cvetov. Novejše sorte je potrebno redno škropiti proti plesni in škodljivim žuželkam. Množimo jih spomladi s potaknjenci ali pa jeseni z delitvijo.

Gojimo jo lahko tudi kot lončnico. Najdemo ji sončen ali rahlo zaasenčeni prostor na okenski polici ali balkonu. Mešanica zemlje naj bo stalno rahlo vlažna, ovenele liste in cvetove pa sproti odstranjujemo.

Latinsko ime: Aster dumosus
Lokalno ime: Astra
Skupina: Enoletnice
Družina: Asteraceae
Minimalna temperatura: °C (°F)
Optimalna temperatura: 20-22°C (68-71°F)
Zemlja: šotno-humusno-prepustna
Rariteta (redkost): ne
 123456789101112
Čas cvetenja
Razpoložljivost na trgu
Objavljeno v Enoletnice
torek, 17 februar 2015 14:26

Nova sredtsva Eko sklada predvidoma marca

Zaradi poznega sprejetja uredbe o zagotavljanju prihrankov energije je bil poslovni in finančni načrt Eko sklada, ki je podlaga za objavo javnih pozivov in razpisov, pripravljen in usklajen s pristojnimi ministrstvi šele ta mesec. Ker nova uredba pred objavo javnih pozivov in razpisov zahteva tudi pripravo in sprejetje nekaterih internih aktov, na Eko skladu ocenjujejo, da bo vlada sprejela poslovni in finančni načrt sklada v marcu, kar posledično pomeni, da bodo v tem mesecu objavljeni tudi novi pozivi oziroma razpisi.

 

Po novi uredbi o zagotavljanju prihrankov energije bo imel Eko sklad, ki je z novim letomprenovil spletno stran, na voljo več sredstev za dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud za letošnje in naslednja leta. »Z njimi si bomo prizadevali uresničiti predvsem tri cilje: neprekinjeno dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud; uvajanje novih ukrepov z okoljskimi učinki in uvajanje novih tehnologij, prijaznih do okolja; spodbujanje energijske obnove javnih stavb, zlasti šol in vrtcev,« so sporočili z Eko sklada. Pri tem opozarjajo, da za devet občin (Ljubljana, Maribor, Celje, Murska Sobota, Kranj, Novo mesto, Zagorje, Trbovlje in Hrastnik) velja načrt o varstvu zunanjega zraka, ki investitorjem s teh območij zagotavlja višje nepovratne finančne spodbude.

Tudi letos bodo lahko investitiorji kombinirali nepovratna sredstva s kreditom po ugodni obrestni meri (3-mesečni euribor + 1,5%). Nepovratna sredstva (tudi v kombinaciji s kreditom) se bodo dodeljevala za različne ukrepe: vgradnjo solarnega sistema, vgradnjo kurilne naprave za centralno ogrevanje na lesno biomaso, vgradnjo toplotne črpalke, priključitev na daljinsko ogrevanje na obnovljiv vir, vgradnjo energijsko učinkovitega zunanjega stavbnega pohištva, toplotno izolacijo fasade, toplotno izolacijo strehe ali stropa, vgradnjo prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka, gradnjo ali nakup pasivne oziroma skoraj ničenergijske hiše, celovito energijsko obnovo hiše in nakup stanovanja v pasivni oziroma skoraj ničenergijski večstanovanjski stavbi.

Spodbude tudi za manjše fotonapetostne sisteme

»Novost letošnjega javnega poziva za nepovratne finančne spodbude bodo manjši fotonapetostni sistemi na stanovanjskih stavbah, ki bodo namenjeni samopreskrbi z električno energijo in tudi ogrevanju ter pripravi tople sanitarne vode, in ne bodo deležni finančnih spodbud iz drugih programov,« še pravijo na Eko skladu in dodajajo, da bodo zagotovljena tudi nepovratna sredstva za trajno mobilnost, za nakup ali predelavo vozila na električni pogon ter za ukrepe proti energetski revščini, in sicer za naprave za ogrevanje na lesno biomaso.

Še naprej bodo delovale svetovalne pisarne mreže Ensvet. »Če v vaši občini nimate stalne svetovalne pisarne, lahko občinska uprava organizira občasna svetovanja in povabi energetskega svetovalca iz bližnje občine. Pokličete lahko tudi na brezplačno telefonsko številko 080 1669,« svetujejo na okoljskem skladu.

Za fizične in pravne osebe terobčine bodo poleg nepovratnih spodbud na voljo tudi ugodni krediti za različne ukrepe na področju učinkovite rabe energije, varstva voda, učinkovite rabe vode ter ravnanja z odpadki. Do zdaj je Eko sklad fizičnim osebam najpogosteje odobril kredit za odstranitev in zamenjavo azbestne kritine, priključitev na javni vodovod ali javno kanalizacijo, vgradnjo čistilnih naprav in zbiralnikov deževnice. Pravne osebe so s skreditom najpogosteje financirale naložbe v čistilne naprave za komunalne ali tehnološke odpadne vode, za naložbe v tehnologije za zmanjševanje onesnaževanja voda v tehnološkem procesu, ukrepe za zmanjševanje izgub pitne vode, zbiralnike in lovilce olj in drugih nečistoč. Občine so z odobrenimi kreditom Eko sklada financirale naložbe v vodovod, kanalizacijo in čistilne naprave, nekaj kreditov pa je bilo odobrenih tudi za energijsko obnovo javnih stavb, predvsem šol.

Naložbe ne začnite pred oddajo vloge

Eko sklad poziva vse investitorje, da se pravilno lotijo tako izvedbe načrtovanih ukrepov kot tudi izpolnjevanja vloge: »Pri tem so jim lahko v pomoč prodajalci opreme, materialov in naprav, pa tudi izvajalci naložb.« Izkušnje preteklega leta kažejo, da je še vedno preveč nepopolnih vlog, ki niso pravilno izpolnjene in jim niso priložene vse predpisane priloge, kar posledično podaljšuje postopek izdaje odločbe in v nadaljevanju izplačila nepovratnih finančnih spodbud.«

Najpomembneje pa je, še opozarjajo na Eko skladu, da naložbe ne začnete pred oddajo vloge. Šele ko oddate popolno vlogo – z vso dokumentacijo, predračunom in fotografijami starega stanja, se lahko lotite dela. Po končanih delih pa na Eko sklad pošljite fotografije novega stanja, izjavo o zaključku del, račun, dokazilo o plačilu računa ter druge obvezne priloge.

Na spletni strani sklada bodo v kratkem objavljena tudi tehnična merila, ki jih bodo morale posamezne naložbe izpolnjevati glede na posamezni ukrep.

Vir: http://www.deloindom.si/

Objavljeno v Novice
torek, 17 februar 2015 09:56

Gerbera

Zelo zanimiva cvetoča lončnica, saj jo v zelo različnih barvah vrtnarji večinoma gojijo za rezano cvetje.

Kot lončnica cveti od maja do septembra. Cvetno steblo je visoko do 30 centimetrov, nekatere pa tudi do 60 centimetrov. Med cvetenjem je priporočljivo, da se nahaja na oknu pri temperaturi okrog 21°C, tako se bodo vsi cvetni nastavki lahko odprli in bo bujno cvetela. Odcvetele cvetove potrgamo in s tem spodbudimo ponovno cvetenje. Po cvetenju jo presadimo v peščeno prst in zalivamo 1-krat mesečno. Razmnožujemo jih poleti s podtaknjenci, ki jih narežemo iz spodnjega dela matične rastline. Pozimi zalivamo redno z majhno količino vode, da se zemlja ne izsuši. Z leti rastlina popolnoma neha cveteti, zato je najbolje, da si kupimo novo rastlino.

Vir: http://www.hrovatin.com/

Objavljeno v Enoletnice
torek, 17 februar 2015 09:42

Mačehe

Kadar govorimo o osebnosti kot skupku lastnosti, ki opredeljuje nekoga, navadno ne mislimo na cvetlico. A kdor pozna različne sorte mačeh, se bo strinjal, da so prav mačehe cvetlice, ki bi jim zlahka pripisali zmožnost, da izražajo osebnost s svojimi cvetovi.

 

Mačehe navadno sadimo septembra in oktobra

Najprimernejši čas za setev pa je od marca do junija in nato še septembra. Ugodna za rast mačeh so zmerno vlažna vrtna tla, obogatena s kompostom ali šoto, s katera dodajamo tudi preveč peščenim tlem. Lepo bodo uspevale v delni senci in tudi na soncu, ki pa ne sme biti premočno, saj lahko kaj hitro požge nežne cvetove.

Pri načrtovanju zasaditev pazimo, da ne bomo pretiravali v kombinaciji preveč različnih barv. Najlepše je, če bomo dali na eno mesto le malo barv, ki pa morajo biti usklajene, saj bo le tako njihova lepota prišla do polnega izraza.

Nega mačeh med rastjo

Pred sajenjem mačeh je dobro da tla pognojimo, hvaležne pa bodo še za kakšen odmerek tekočega gnojila tekom rasti. Ker mačeham ustrezajo vlažna tla, moramo predvsem v bolj sušnih dneh poskrbeti za redno zalivanje, vseeno pa pazimo, da zemlja ne bo preveč razmočena. Odcvetele cvetove redno odstranjujemo, tako da jih režemo jih čim bliže stebla. Tako rastlina ne bo koristila energije za tvorbo semena, temveč za nove cvetove.

Mačehe v koritih in posodah

Mačehe v korituV vrtu bodo mačehe najbolj prišle do izraza na obrobkih, v ospredju zimzelenega grmičevja in na gredicah. Kar vmes pa lahko postavimo tudi kakšno posodo z nasadom mačeh. Razen vrta pa mačehe lahko posadimo tudi v balkonska in okenska korita ter občudujemo njihove obraze kar iz tople sobe. V oktobru, ko počasi pospravljamo balkonske rože, nam mačehe lahko lepo popestrijo balkone in okna. Novost pri nas so viseče mačehe, ki obdajo viseče košare z bujnim cvetjem, še vedno pa so mačehe tudi ena izmed glavnih cvetlic za ureditev grobov.

Težave mačeh

Koreninska gniloba povzroči propadanje rastlin in je nevarna predvsem v slabo odcednih tleh. V takšnih primerih poskrbimo za izboljšanje tal že pred sajenjem, po sajenju pa površino preventivno zalijemo s fungicidom. V deževnih letih se rada pojavi listna pegavost in pa rja, ki povzročata deformacijo listov in kasneje celih rastlin. Nadležen škodljivec trips pa povzroča zakrnitev rastlin v rasti. Rastline, ki rastejo na sončnem in vročem mestu, kjer se tudi tla zelo hitro izsušijo, navadno obišče pršica.

Vir: http://www.kalia.si/http://www.rozeinvrt.si/

Objavljeno v Enoletnice
torek, 17 februar 2015 09:28

Kako do brezplačne pravne pomoči

1. Brezplačna pravna pomoč v skladu z Zakonom o brezplačni pravni pomoči

 
Brezplačna pravna pomoč predstavlja uresničevanje pravice do sodnega varstva, upoštevajoč socialni položaj osebe, ki brez škode za svoje preživljanje in preživljanje svoje družine te pravice ne bi mogla uresničevati.
 
Do brezplačne pravne pomoči je upravičena oseba, ki glede na svoj finančni položaj in glede na finančni položaj svoje družine brez škode za svoje socialno stanje in socialno stanje svoje družine ne bi zmogla stroškov sodnega postopka, oziroma stroškov nudenja pravne pomoči.
 
Šteje se, da je socialno stanje prosilca in njegove družine zaradi stroškov sodnega postopka oziroma stroškov nudenja pravne pomoči ogroženo, če mesečni dohodek prosilca (lastni dohodek) oziroma mesečni povprečni dohodek na člana družine (lastni dohodek družine) ne presega 2-kratnika osnovnega zneska minimalnega dohodka, določenega z zakonom, ki ureja socialnovarstvene storitve (Zakon o socialnem varstvu).
 
Oseba, ki je po zakonsko določenimi pogoji upravičena do takšne pomoči, jo lahko koristi za celotno ali delno pokritje stroškov za pravno pomoč in oprostitev plačila stroškov sodnega postopka.
 
Vsakdo, ki je lahko upravičenec do brezplačne pravne pomoči in je v spornem razmerju, si mora prizadevati, da se sporno razmerje reši izvensodno, če so za to zagotovljeni ustrezni pogoji po zakonu.
 
Brezplačno pravno pomoč izvajajo na okrožnih sodiščihdelovnih (in socialnem) sodiščih ter naupravnem sodišču skladno z Zakonom o brezplačni pravni pomoči, pri čemer lahko za dostop uporabite ustrezne obrazce. Podatki o naslovih in uradnih urah so na voljo na podstraneh sodišč.
 
Namen zakonsko določene brezplačne pravne pomoči je uresničevanje pravice do sodnega varstva po načelu enakopravnosti, upoštevajoč socialni položaj osebe, ki brez škode za svoje preživljanje in preživljanje svoje družine te pravice ne bi mogla uresničevati. Za sodno varstvo po tem zakonu se poleg varstva pravic, obveznosti in pravnih razmerij ter varstva pred obtožbami v kazenskih zadevah pred za to ustanovljenimi domačimi in mednarodnimi sodišči štejejo tudi vse oblike izvensodnega poravnavanja sporov, določene z zakonom. 

Brezplačna pravna pomoč po zakonu pomeni pravico upravičenke oziroma upravičenca (v nadaljnjem besedilu: upravičenec) do celotne ali delne zagotovitve sredstev za pokritje stroškov za pravno pomoč (ki jo nudi odvetnik) in oprostitev plačila stroškov sodnega postopka. Vsakdo, ki je pod pogoji po tem zakonu lahko upravičenec do brezplačne pravne pomoči in je v spornem razmerju, si mora prizadevati, da se sporno razmerje (tudi s pomočjo odvetnika) reši izvensodno, če so za to zagotovljeni ustrezni pogoji po zakonu.

Obrazec BPP
Obrazec BPP družinski član
Vloga za oprostitev plačila sodnih taks (ločeno od BPP)
Navodila glede vloge za oprostitev plačila sodnih taks

Obrazec BPP in BPP družinski član se pošlje: Služba za BPP, Okrožno sodišče v Ljubljani, Slovenska cesta 41, 1000 Ljubljana.

Za izpolnitev pogojev za pridobitev BPP (brezplačna pravna pomoč) morate izpolnjevati finančne pogoje (socialno-ekonomska ogroženost) in vsebinski pogoji (verjetnost uspeha) ter izpolniti obrazec (BPP in BPP-družina za družinske člane) ter ga poslati na Okrožno sodišče po vašem stalnem ali začasnem prebivališču, razen v primeru delovnega/socialnega spora, ko obrazec pošljete na delovno in socialno sodišče ali v primeru upravnega spora na upravno sodišče. (op. v primeru, da boste vložili obrazec brezplačne pravne pomoči na napačno sodišče, bo to po preverjanju zadevo samo odstopilo na pristojno sodišče). 

V okviru izbire brezplačne pravne pomoči si lahko izberete tudi svojega odvetnika, odvetniško pisarno ali odvetniško družbo, ki bo zastopala vaše pravne interese na sodišču.

O ugoditvi ali zavrnitvi prošnje (prošnja = obrazec oz. vloga za brezplačno pravno pomoč) odloča predsednik sodišča z odločbo, po tem, ko služba za brezplačno pravno pomoč preveri vaše finančno stanje in vsebinski kriterij, odločbo prejmete vi, v primeru ugoditve pa tudi odvetnik. Brezplačna pravna pomoč je torej odobrena z odločbo sodišča, na podlagi česar se država zaveže, da bo poravnala (minimalne) stroške odvetnika, ki vam je dodeljen v pravno pomoč.

 
Predlagamo, da se pred vložitvijo vloge oz. prošnje za brezplačno pravno pomoč dogovorite z odvetnikom, ali bo vaše primer prevzel in se tako izognete morebitnim neprijetnim presenečenjem. 

Pazite tudi na izbiro ustrezne oblike brezplačne pravne pomoči (prvi pravni nasvet, pravni nasvet ki presega prvi pravni nasvet, svetovanje in zastopanje na 1. in 2. stopnji, svetovanje in zastopanje v postopku izvensodnega reševanja spora, svetovanje in zastopanje v zvezi z izrednimi pravnimi sredstvi, stroški postopka). 

Objavljen obrazec (vloga za brezplačno pravno pomoč) je delno že izpolnjen, v kolikor potrebujete praznega, ga lahko najdete na spletni strani sodišča. Polnoletni člani vašega gospodinjstva morajo izpolniti in podpisati obrazec, razen v kolikor so vaše nasprotne stranke (npr. nasilje v družini, ločitev, odškodninske tožbe, kazenski pregon, ipd). Pomoč pri izpolnitvi obrazca nudi služba za brezplačno pravno pomoč pri Okrožnih sodiščih v času uradnih ur. V primeru, da želite oprostitev plačila sodnih taks, je za to predviden poseben obrazec, ki vam ga bo posredoval odvetnik v okviru sestanka če ga boste na to opozorili, lahko pa ga pridobite tudi sami na spletnih straneh sodišča.

Pred začetkom dela potrebuje odvetnik izdano odločbo o BPP in napotnico BPP, kar vse izda sodišče, ki odobri BPP. Pred tem, zaradi slabih izkušenj v preteklosti odvetniki ne prevzemajo vašega primera. Na spletni strani Odvetniške zbornice Slovenije  je ažuriran seznam  odvetnikov, ki izvajajo brezplačno pravno pomoč

 
Po informacijah s strani Vrhovnega sodišča so brezplačno pravno pomoč po zakonu o tovrstni pomoči lani sodišča odobrila 8143 prosilcem, medtem ko je bilo vloženih prošenj kar dvakrat več. Tako v sodniškem društvu kot odvetniški zbornici pa ugotavljajo, da je zaradi krize iz leta v leto več prošenj.
 

2. Kje še lahko dobite brezplačno pravno pomoč?

 
1.2. Brezplačna pravna pomoč v okviru projekta Botrstvo je v Ljubljani dosegljiva v prostorih ZPM Moste Polje na Proletarski cesti 1, kjer jo nudi Odvetniška pisarna Zidar Klemenčič, v Celju jo v prostorih Medobčinskega društva prijateljev mladine Celje na Kidričevi 3 nudi upokojeni tožilec Franc Hovnik, na Ptuju pa v prostorih Centra za socialno delo Ptuj na Trstenjakovi ulici 5a odvetnik Josip Čackovič. V Murski Soboti bo več pravnih strokovnjakov pomagalo v prostorih Andreja Omulca na Lendavski 11, na Prevaljah pa odvetnicaAleksandra Štiblar v svojih prostorih na Trgu 67a. Več o lokacijah za pomoč in uradnih urah je na voljo na spletnem mestu www.boter.si.
 
2.2. Različni  zasebni zavodi za brezplačno pravno pomoč, ki jih najdete na spletnih straneh, vendar s številom prevzetih primerov ne razpolagamo.
 
2.3.  Dve leti zapored do sedaj je Odvetniška zbornica  organizirala odvetniško pravno pomoč pro bono. V letu 2014 je v  enodnevni akciji sodelovalo 600 odvetnikov, kar je več kot polovica registriranih odvetnikov. Pokazalo se je, da se je največ ljudi obrnilo na odvetnike z vprašanji z delovno pravnega področja, zaposlovanja in uveljavljanja socialnih pravic, torej prav s področja , na katerih je ekonomska kriza ljudi najbolj prizadela.
 
2.3. Na brezplačno ZDUS-ovo pravno svetovalnico Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. opravicah iz pokojninskega, uveljavljanja socialnih pravic ter vseh ostalih pravnih vprašanj, s katerimi se soočajo starejši, vam odgovarja naša pravna svetovalka Branka Kastelic, univ. dipl. iur., ki vam že s svojimi pravnimi nasveti nekaj časa odgovarja že po telefonu (051/424-516). Pripominjamo, da se  njeno svetovanje nanaša izključno na telefonsko in osebno svetovanje, oblikovanje in pomoč pri oblikovanje različnih prošenj in pritožb tako na sodne kot socialnovarstvene institucije, posredovanje in poizvedovanje primerov na ustreznih institucijah in ustanovah, nikakor pa ne v pravnem zastopanju strank pred sodnimi in drugimi organi.
 
Vir: http://www.zdus-zveza.si/, Napisala: Branka Kastelic
Objavljeno v Nasveti
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework