Prispevki filtrirani po datumu: ponedeljek, 09 november 2015
V Javnem zavodu Cene Štupar - Center za izobraževanje Ljubljana uspešno vodijo projekt Center medgeneracijskega učenja Ljubljana. Skupaj z različnimi partnerji in ob podpori Mestne občine Ljubljana organizirajo čez celo leto brezplačne medgeneracijske dogodke, ki so namenjeni prenosu ter izmenjavi znanj in izkušenj med različnimi generacijami za večje sožitje vseh generacij v družbi. V tem okviru pokrivajo najrazličnejše tematike in povezujejo vse, mlade in nekoliko manj mlade - veterane, otroke blaginje, generacijo X, generacijo Y in mlajše. Pred vami je napovednik brezplačnih delavnic, ki se bodo odvijale od 17. novembra do 27. novembra 2015.

 

TOREK, 17. 11. 2015 17.00 Prikaz izvajanja storitve socialne oskrbe na domu – tehnike premeščanja Vas zanima, kako pravilno uporabiti tehnike premeščanja, da bo oskrba za vas in za vašega svojca varna? Na delavnici boste pridobili koristne nasvete, kako izvajati socialno oskrbo na domu, kadar oskrbo izvajate sami. Delavnica je namenjena vsem odraslim in bo potekala v prostorih Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana, Poljanska cesta 97, Ljubljana.

SREDA, 18. 11. 2015 9.00 3D Tisk Vas zanima, kako deluje 3D tiskalnik in kaj lahko s 3D tiskom naredimo? Podjetje ItehLab d.o.o. se bo predstavilo s 3D tiskalnikom, ki je novost na tržišču in predstavlja velik pomen za prihodnost.

9.30 Kako se v življenju spopadati z izgubami Vsak od nas se v življenju srečuje z izgubami. Te izgube so lahko zelo različne: izguba službe, ločitev, izguba prijateljstva, upokojitev, odhod otrok od doma, izgube življenjskih pričakovanj, smrt… Na delavnici, ki jo vodita zakonska in družinska terapevta Polona in Matej Marc, boste spregovorili o tem, kako se spoprijeti in soočati z izgubami.

10.00 Pojemo in plešemo po francosko za otroke Upokojenci bodo otrokom predstavili osnovne besede v francoščini ter z njimi zaplesali in zapeli v francoščini. Delavnica je namenjena otrokom in mlajši generaciji, ki stopajo v svet spoznavanja tujih jezikov

10.15 in 11.00 Gledališka predstava Mojca Pokrajculja za otroke za otroke Otroci Osnove šole Mirana Jarca bodo zaigrali eno najpriljubljenejših otroških zgodb Mojca Pokrajculja. Predstava je namenjena mlajši generaciji in bo potekala na OŠ Mirana Jarca, Ipavčeva ulica 1 Ljubljana.

SREDA, 18. 11. 2015 11.00 Zeleni smoothie – pot do naravnega zdravja Zeleni smoothie je najboljši začetek dneva, s katerim dobimo vse potrebne snovi, da naše telo funkcionira optimalno. Pripravljanje smoothiejev je preprosto in njihova redna uporaba močno izboljša optimalno zdravje. Na delavnici, ki je namenjena odraslim, vam bomo predstavili nekaj osnovnih receptov za pripravo zelenih smoothijev.

12.00 Predstavitev računalniškega in jezikovnega programa z uporabo IKT Vabljeni vsi starejši odrasli na predstavitev računalniškega programa »Kako mi internet lahko olajša in olepša vsakdan« in jezikovnega programa »Učenje popotnega jezika s pomočjo IKT«, kjer se boste seznanili z vsebinami in metodami omenjenih programov. Na programa se boste lahko tudi vpisali!

12.30 Izdelava svečk Ustvarite si svečko po lastni želji, barvi ali vonju na ustvarjalen in zabaven način z Aleksandro Vrbančič. Svečke boste lahko uporabili za dekoracijo doma, jih podarili za darilo ali v adventnem času dodali k venčkom in tako ustvarili adventni venček.

13.00 Učimo se rusko Na ruski jezikovni delavnici se boste udeleženci učili in ponovili osnovne uporabne besedne zveze in izvajali krajše dialoge v ruščini. Delavnica je namenjena vsem odraslim, ki imate vsaj osnovno znanje ruskega jezika.

SREDA, 18. 11. 2015 15.30 Potopisno predavanje Na potopisno predavanje po Evropi, od Nord Kapa do Caprija in od Lizbone do Kapadokije, nas bo popeljal popotnik Andrej Morelj, ki že 40 let potuje križem kražem po svetu.

17.00 Spontana gibanja Na delavnici, ki je namenjena odraslim, vam bo mentor Igor Čurič predstavil različne vaje Spontanega Gibanja, ki so enostavne in brez sile izvedene vaje, katere lahko izvajamo sami ali s kolegi in imajo globoke sprostilne učinke, ki se hitro pokažejo v: večji zbranosti, fizični gibljivosti, globljemu spancu, sprostitvi vseh vrst bolečin, krepitvi imunskega sistema,…

17.00 Problem brezposelnosti: samozavest in dostojanstvo Ste brezposelni in vam nikakor ne uspe najti zaposlitve? Vas zavrnitve in čakanje na razgovore spravlja v še večji obup in depresijo? Človek je ustvarjalno bitje. Delo in ustvarjanje mu dajeta samozavest in dostojanstvo. Kako si ju povrniti? Delavnico, ki je namenjena vsem odraslim, vodi Tinkara Filač—Zdravi odnosi.

PONEDELJEK, 23. 11. 2015 10.00 Osrednja prireditev ob Tednu medgeneracijskega učenja na zavodu Cene Štupar - CILJ

11.00 Izdelava venčkov za otroke Delavnica je namenjena mlajši generaciji, kjer si bodo otroci ustvarili in izdelali adventne venčke iz različnih naravnih materialov.

11.15 Uporaba pametnih telefonov in tabličnih računalnikov Na delavnici boste udeleženci spoznali možnosti uporabe pametnega telefona in tabličnega računalnika za svoje potrebe.

13.00 Izdelava venčkov Udeleženci boste iz naravnih materialov izdelovali venčke, ki jih boste lahko v božičnem času obesili na vrata ali pa jim dodali svečke in jih uporabili kot adventne venčke. Delavnica je namenjena odraslim.

TOREK, 24. 11. 2015 9.00 Kvačkanje perlic Ustvarjalna delavnica kvačkanja perlic je namenjen vsem, ki se želijo naučiti osnov kvačkanja perlic in izdelati lastne unikatne izdelke nakita, kot so uhani, zapestnice in verižice, zase ali za darilo. Prispevek za material na delavnici je 3€.

10.00 Hitri zmenki z delodajalci

16.00 Partnerstvo in konflikti Konflikti so povsod neizogibno prisotni in so del našega vsakdanjika. Od tega, kako se nanje odzivamo, pa je odvisno, kakšne bodo posledice. Če se zavedamo prisotnosti konfliktov in če poznamo konstruktivne načine za soočanje z njimi, jih lahko uporabimo kot vir osebne rasti ter izboljšanja situacije in odnosov. .

17.00 Nemška konverzacija z upokojenci Na nemški jezikovni delavnici se boste skupaj z dijaki in upokojenci učili in ponovili osnovne uporabne besedne zveze in izvajali krajše dialoge. Potrebno je vsaj osnovno znanje nemškega jezika.

SREDA, 25. 11. 2015 10.00 Plešemo in pojemo po angleško za otroke Upokojenci bodo otrokom predstavili osnovne besede v angleščini tre z njimi zapeli in zaplesali v angleščini.

15.00 Zelišča okoli nas in njihova uporaba Spoznali boste zelišča, ki rastejo doma na vrtu in bližnjih travnikih ter njihove lastnosti. Poudarek bo na tistih zeliščih, ki nam pomagajo pri prehladnih obolenjih, zato bomo namenili nekaj časa tudi čajem. Kako se pravilno pripravi čaj, da užijemo kar največ zdravilnih učinkovin, vam bo razložila Mihaela Grum iz Društva podeželja Lipoglav.

ČETRTEK, 26. 11. 2015 9.00 Računalništvo: Word malo drugače

PETEK, 27. 11. 2015 10.00 Zeleni smoothie – pot do naravnega zdravja Zeleni smoothie je najboljši začetek dneva, s katerim dobimo vse potrebne snovi, da naše telo funkcionira optimalno. Pripravljanje smoothiejev je preprosto in njihova redna uporaba močno izboljša optimalno zdravje. Na delavnici, ki je namenjena odraslim, vam bomo predstavili nekaj osnovnih receptov za pripravo zelenih smoothijev.

Vir: http://www.cene-stupar.si/

Objavljeno v Novice
Teden  medgeneracijskega učenja na ljudskih univerzah bo letos med 23. in 27. novembrom. Centri medgeneracijskega učenja, ki delujejo pod okriljem Zveze ljudskih univerz Slovenije,  letos novembra obeležujejo tretjo obletnico delovanja.

Z vizijo, da se bo projekt usidral v srca vseh generacij in uspešno živel še naprej tako na nacionalni kot tudi lokalni ravni,  letos pripravljamo  teden  medgeneracijskega učenja, ki bo potekal med 23. in 27. novembrom. 

V treh  letih  se je v sklopu vseslovenskega projekta zvrstilo več kot 1000 medgeneracijskih dogodkov, vključili pa smo okrog 20.000 ljudi. 

Programi Centrov medgeneracijskega učenja, ki se bodo izvajali v okviru Tedna medgeneracijskega učenja, se nahajajo v priponkah.

Centri medgeneracijskega učenja s skrbno zastavljenim programom predstavljajo projekt, ki odraža potrebe čisto vseh generacij v Sloveniji, saj s svojo združevalno, povezovalno in izobraževalno noto prinašajo zagon za izboljšanje življenja v skupnosti in delujejo kot dodatna spodbuda za aktivno učenje v vseh življenjskih  obdobjih.

S spodbudo za osebnostno rast, izboljšanje medgeneracijskega položaja in z željo po premostitvi nastale vrzeli  med generacijami, so se v projekt vključili različni partnerji, ki združujejo različne generacije od šol, vrtcev, domov za starejše občane, društev upokojencev in ostalih nevladnih organizacij.

zlus

Centri medgeneracijskega učenja se nahajajo na:

 - Ljudski univerzi Koper

- Ljudski univerzi Sežana

- Zavodu Znanje Postojna - OE Ljudska univerza

- Ljudski univerzi Ajdovščina

- JZ Cene Štupar - Center za izobraževanje Ljubljana

- Ljudski univerzi Tržič 

- Ljudski univerzi Radovljica

- Ljudski univerzi Škofja Loka

- Ljudski univerzi Kočevje

- Zavodu za izobraževanje in kulturo Črnomelj (ZIK Črnomelj)

- Centru za izobraževanje in kulturo Trebnje (CIK Trebnje)

- Ljudski univerzi Ptuj

- Ljudski univerzi Murska Sobota

- Ljudski univerzi Ormož

- Ljudski univerzi Lendava

- Javnem zavodu Knjižnica Gornja Radgona, Enota izobraževanje odraslih

- Andragoškem zavodu Maribor, Ljudska univerza

- Ljudski univerzi Rogaška Slatina 

- Ljudski univerzi Celje


Informacije o programih in kontaktih najdete v priponkah. 

Napovednik dogodkov Centrov medgeneracijskega učenja na ljudskih univerzah v severovzhodni Sloveniji 

Napovednik dogodkov Centrov medgeneracijskega učenja na ljudskih univerzah na Gorenjskem in Ljubljani

Napovednik dogodkov Centrov medgeneracijskega učenja na ljudskih univerzah v jugovzhodni Sloveniji 

Napovednik dogodkov Centrov medgeneracijskega učenja na ljudskih univerzah v zahodni Sloveniji 

Vir: http://zlus.si/

Objavljeno v Novice
ponedeljek, 09 november 2015 12:02

Brezplačne računalniške delavnice v Kopru

Od 23. do 27. novembra 2015 bodo na Ljudskih univerzah, članicah ZLUS, po vsej Sloveniji potekali Dnevi medgeneracijskega učenja. Namenjeni so spodbujanju in ustvarjanju sinergije, ki nastaja pri medgeneracijski izmenjavi specifičnih znanj in veščin. 

Nekoč je veljalo, da starejši svoje modrosti in izkušnje prenašajo na mlajše. Med različnimi generacijami so se priložnostno prenašali znanja, veščine in vrednote. Danes je situacija drugačna – učenje med generacijami ne poteka več spontano, ampak ga je potrebno načrtno spodbujati. Različno znanje je sedaj v rokah različnih generacij in učenje ne more potekati samo v smeri starejši-mlajši. 

Prav zato so ljudske univerze v sodelovanju s šolami, društvi, socialnimi in drugimi ustanovami, interesnimi in stanovskimi združenji ter drugimi organizacijami po vsej Sloveniji odprle Centre medgeneracijskega učenja. Partnerji vabijo k sodelovanju mentorje - prostovoljce, ki prenašajo svoja znanja in izkušnje, ter »učence«, ki si želijo dostopati do znanj in izkušenj drugih generacij. 

Medgeneracijsko učenje na Obali


Ljudska univerza Koper bo ta teden obeležila z vsebinsko pestrimi delavnicami za različne generacije, ki bodo potekale v Vrtcu Semedela in v Središču za samostojno učenje na Ljudski univerzi Koper. Vrtčevski otroci bodo s pomočjo mentorice Marije Vulič in prostovoljk odkrivali zdravilna zelišča in njihovo uporabo.Delavnice za najmlajše Kopalna zeliščna sol za mamico in lizika iz žajblja za nas bo potekala 24. novembra v dopoldanskem času.Starejši pa so vabljeni v prostore koprske ljudske univerze, kjer se bodo učili različnih računalniških trikov in »surfanja« po internetu s pomočjo različnih delavnic, ki bodo potekale vsak dan od 23. do 27. novembra dopoldan. Na delavnicah bo mentor pomagal na preprost in razumljiv način rešiti dileme, ki vas mučijo pri uporabi sodobne informacijsko komunikacijske tehnologije.

Informacije o delavnicah in našem CMU: Kristina Udovič Kocjančič (LU Koper),Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., 05/612 8003 
Koordinacija CMU za Slovenijo: mag. Igor Kotnik (ZLUS), Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., 01/ 544 3655

delavnice koper

Objavljeno v Novice
ponedeljek, 09 november 2015 10:44

Varicofix in nakupovanje preko spleta

Tržni inšpektorat RS potrošnike na svoji spletni strani že dalj časa opozarja na previdnost pri nakupih preko spleta, predvsem ko gre za prehranska dopolnila ali pripomočke, ki pomagajo pri hujšanju ali izboljšanju zdravstvenega stanja posameznika.

Oglase za nakup izdelkov je v takšnih primerih mogoče zaslediti pri brskanju po drugih spletnih straneh, večinoma v pasicah ob straneh ali v obliki oglasnih sporočil. Ko uporabnik tak oglas klikne, je preusmerjen na posebno spletno stran, kjer se izdelek oglašuje in je možen tudi nakup.

Trenutno je na trgu proizvod Varicofix za odpravljanje krčnih žil. Čeprav je spletna stran www.varicofix.com tudi v slovenskem jeziku, prodajo po podatkih na spletni strani vrši ameriško podjetje Advanto LLC. Domena je registrirana v Panami, prav tako v registru domen ni podatkov o imetniku domene. In to je znak za alarm.

Tudi ta izdelek se, tako kot tisti, na katere smo opozarjali v preteklosti, ponuja po akcijski ceni, v primeru neučinkovanja pa prodajalec zagotavlja garancijo vrnitve kupnine v celoti. Vendar pa je iz 4. točke splošnih pogojev prodajalca razvidno, da mora biti vrnjen izdelek v istem stanju kot ste ga prejeli (kot nov), ne sme biti odprt in embalaža ne sme biti poškodovana, to je kot v stanju pred prodajo, originalna embalaža mora ostati nespremenjena. V primeru torej, če  proizvod preizkusite in ga nato želite vrniti, bo vaš zahtevek po vsej verjetnosti zavrnjen!

Po naših dosedanjih izkušnjah lahko zapišemo, da v primerih nakupov prehranskih dopolnil pri ameriških podjetjih potrošniki, ki so se odločili za vračilo kupnine, le-te, kljub obljubam, niso prejeli.

Vsem uporabnikom svetovnega spleta in še posebej tistim, ki se odločate za nakupe preko spleta, polagamo na srce, da vedno preverite, kdo je ponudnik oglaševanega proizvoda in tudi preberete splošne pogoje poslovanja, saj boste le tako vedeli, kaj vam ponudnik v resnici ponuja.  Če podatkov o ponudniku na spletni strani sploh ni, močno odsvetujemo nakup v taki spletni trgovini. V primeru, ko se ponudnik nahaja v državah izven Evropske unije, pa dobro premislite, ali ste pripravljeni sprejeti tveganja v zvezi z takšnim nakupom, sploh če gre za nepreverjene prodajalce, saj obstaja verjetnost, da izdelka ne boste prejeli ali pa ne boste mogli uveljavljati pravic, povezanih z vračilom kupnine.

Svetovni splet nam z današnjo tehnologijo vsem omogoča, da informacije o ponudnikih in ponujenih izdelkih pridobimo preko spleta in povprašamo za izkušnje na raznih forumih. Na spletni strani Varni na internetu se seznanimo z varno uporabo svetovnega spleta in najpogostejšimi pastmi spletnega nakupovanja.

Odločite za odgovorno uporabo svetovnega spleta ter vedno preverite posamezne ponudnike in se za nakupe ne odločajte samo zato, ker je neka ponudba tisti hip videti ugodna, pač pa premislite, ali proizvod resnično potrebujete ter si s tem prihranite marsikatero razočaranje.

Vir: http://www.ti.gov.si/

Objavljeno v Nasveti
Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je tudi letos izdala publikacijo z naslovom »Health at a Glance 2015«, v kateri so predstavljeni podatki in primerjave o zdravju in delovanju zdravstvenih sistemov v državah članicah OECD.

 

Kot ugotavljajo, se v državah članicah OECD še vedno izgublja preveč življenj, ker se kakovost zdravstvene oskrbe ne prilagaja dovolj hitro starajočemu prebivalstvu in naraščajočemu številu kroničnih bolnikov . Nobena izmed držav članic ne izstopa po vseh ali vsaj večini ključnih kazalnikih kakovosti zdravstvene oskrbe, niti države z visokim deležem izdatkov za zdravstvo, kar pomeni, da lahko države še veliko napredujejo na področju preventive, zgodnje diagnostike in zdravljenja določenih zdravstvenih težav.

 

Združene države amerike (ZDA) na primer zagotavlja zelo dobro takojšnjo oskrbo pacientom s srčnim infarktom, medtem ko njihova oskrba pacientov s kroničnimi boleznimi (npr. astma in KOPB) pa ni na taki ravni, da bi preprečevala sprejeme v bolnišnico zaradi neurejene kronične bolezni. Obratno pa velja za Portugalsko, Španijo in Švico z relativno nizkimi deleži preprečljivih hospitalizacij za nekatere kronične bolezni in precej visoko stopnjo umrljivosti pri pacientih s srčnim infarktom. Preventivne aktivnosti na Finskem in Švedskem, ki potekajo že dlje časa, so že obrodile sadove pri preživetju pacientov z rakom materničnega vratu, dojke ali debelega črevesja in danke. Preživetje pacientov s temi vrstami raka pa je precej nižje  v Čilu, Združenem kraljestvu, na Češkem, Irskem in Poljskem.

 


Slovenija se pri večini kazalnikov zdravja, zdravstvenega varstva in kakovosti zdravstvene oskrbe uvršča v povprečje OECD

 

Izbrani kazalniki zdravstvenega stanja prebivalcev (pričakovano trajanje življenja ob rojstvu in v starosti 65 let ter umrljivost zaradi kardiovaskularnih bolezni) uvrščajo Slovenijo delno v spodnjo tretjino članic OECD, delno pa v srednjo tretjino. Pričakovano trajanje življenja ob rojstvu je v Sloveniji presega 80 let, kar je malce pod povprečjem OECD.Umrljivost dojenčkov je v Sloveniji v primerjavi z OECD državami med najnižjimiin znaša 1,7 na tisoč živorojenih otrok, medtem ko je povprečje držav OECD 3,8 na tisoč živorojenih otrok. To mejo npr. presegajo ZDA, Turčija, Brazilija in druge manj razvite države. Med glavnimi vzroki umrljivosti v Sloveniji izstopa umrljivost za rakom, ki je večja od povprečne stopnje umrljivosti zaradi raka v državah OECD. Prav tako je večja od povprečja OECD umrljivost zaradi prometnih nezgod pri moških in umrljivost zaradi samomora pri obeh spolih. Slovenija še vedno sodi med države z višjimi stopnjami samomorilnosti med OECD državami.

 

Življenjski slog prebivalcev Slovenije je v večini primerov blizu povprečja OECD držav, izbrani kazalniki, ki so v publikaciji nanizani v pregledu kazalnikov v prvem poglavju, Slovenijo uvrščajo v srednjo tretjino držav.

 

  • Kajenje: V Sloveniji vsak dan kadi več kot petina odraslih prebivalcev, kar je podobno kot v večini OECD držav, v povprečju pa vsak dan kadi več odraslih moških kot odraslih žensk.
  • Alkohol: Poraba čistega alkohola na prebivalca nad 15 let znaša 9,53 litrov letno, kar predstavlja 0,6 litra višjo porabo kot v povprečju OECD držav.
  • Uživanje zelenjave: Zaskrbljujoče nizki so deleži odraslih, ki dnevno uživajo zelenjavo (manj kot  polovica odraslih prebivalcev), hkrati pa so opazne velike razlike med spoloma v uživanju sadja (vrzel med spoloma znaša več kot 20 odstotkov).
  • Prekomerna telesna teža med odraslimi: Slaba petina (18,3 odstotkov) odraslih prebivalcev Slovenije ima prekomerno telesno težo, kar Slovenijo uvršča  malenkost pod povprečje 34 OECD držav.

 

Izbrani kazalniki kakovosti zdravstvene oskrbe Slovenijo uvrščajo v dveh primerih v zgornjo tretjino držav članic OECD (delež preprečljivih sprejemov v bolnišnico zaradi astme in KOPB ter 30-dnevna umrljivost zaradi akutnega miokardnega infarkta). V letu 2013 je bilo v Sloveniji  150,8 sprejemov v bolnišnico na 100.000 prebivalcev zaradi astme in KOPB, v OECD državah pa kar 242,2. Glede na preprečljive hospitalizacije zaradi diabetesa se Slovenija uvršča v srednjo tretjino držav, glede preživetja zaradi raka materničnega vratu, dojke, debelega črevesa in danke ter 30-dnevne umrljivosti zaradi ishemičnega srčnega infarkta pa v spodnjo tretjino držav članic OECD.  Pri večini kazalnikov kakovosti zdravstvene oskrbe se Slovenija uvršča blizu povprečja OECD, bistveno boljša od povprečja je pri deležu carskih rezov na 100 živorojenih otrok (v Sloveniji 19,5 carskih rezov na 100 živorojenih otrok, v OECD pa 27,6), bistveno slabša pa je pri precepljenosti proti sezonski gripi  pri starejših od 65 let (v Sloveniji je delež cepljenih le 13 odstotkov, v povprečju OECD držav pa skoraj 48 odstotkov).

 

Viri v zdravstvu

 

V primerjavi z letom 2000 se je v letu 2013 število zdravnikov na prebivalcapovečalo v večini OECD držav. Slovenija je imela tako v letu 2,6 zdravnika na tisoč prebivalcev, kar nas uvršča v spodnjo tretjino OECD držav. Največ zdravnikov na tisoč prebivalcev je bilo v Grčiji (6,3) in v Avstriji (4,9), povprečje OECD držav pa znaša 3,3 zdravnika na tisoč prebivalcev.

 

Prav tako se je v istem obdovju v večini OECD držav povečalo število medicinskih sester. V Sloveniji imamo 8,3 medicinskih sester na tisoč prebivalcev, OECD povprečje pa je 9 medicinskih sester na tisoč prebivalcev. To Slovenijo uvršča v srednjo tretjino držav članic OECD.

 

Višje od povprečja OECD je razmerje med število medicinskih sester in številom zdravnikov:  v Sloveniji 3,1 medicinske sestre na zdravnika, v OECD pa 2,8 na zdravnika.

 

Glede bolnišničnih kapacitet in dejavnosti pa je stanje v letu 2013 naslednje:

 

  • Naprave:V letu 2013 je imela Slovenija skoraj 50 odstotkov manj naprav od povprečja OECD, in sicer naprave za magnetno resonanco-MR (8,7 na milijon prebivalcev) in naprav za računalniško tomografijo - CT (12,1 na milijon prebivalcev) od povprečja OECD držav (14,1 in 24,4 na milijon prebivalcev).
  • Bolniške postelje: V Sloveniji je bilo v letu 2013 za zdravljenje v bolnišnicah na voljo 4,6 postelj na tisoč prebivalcev, povprečje OECD pa je bilo 4,8 postelj, kar Slovenijo uvršča e,- 4,6 malce pod povprečje OECD držav.
  • Povprečna ležalna doba v bolnišnicah: Ve v Sloveniji bila ležalna doba znašala 6,5 dni in je bila krajša od povprečja OECD držav, kjer ležalna doba znaša 8,1 dni.

 

Petino vseh izdatkov za zdravstvo v državah OECD  je namenjenih zdravilom

 

Kot je zapisano v publikaciji Health at a Glance 2015, so izdatki za zdravila v vseh državah članicah OECD dosegli 800 milijard ameriških dolarjev (USD) v letu 2013, kar predstavlja okrog petino vseh izdatkov za zdravstvo v teh državah. Upoštevana so tako bolnišnična zdravila kot tudi zdravila, izdana v lekarnah.

 

Rast izdatkov za zdravila, izdana v lekarnah, se je v zadnjih letih upočasnila v večini držav članic OECD, v nekaterih državah pa so porasli izdatki za bolnišnična zdravila. Ne glede na te trende pa v prihodnosti lahko pričakujemo ponoven porast izdatkov zaradi starajočega se prebivalstva in uvedbe nekaterih novih dragih zdravil za zdravljenje npr. raka in hepatitisa.

 

Nekatera nova specialna zdravila bodo v bližnji prihodnosti vzrok za polovico večjo rast izdatkov za zdravila. Pri tem je treba poudariti, da nekatera od teh zdravil pomenijo veliko dobrobit za paciente, medtem ko nekatera druga prinašajo le minimalna izboljšanja in niso stroškovno učinkovita.

 

Poraba antidepresivov je močno zrasla po letu 2000 in se je v povprečju OECD držav skoraj podvojila. Kot so pokazale nekatere analize, gre v posameznih državah z visoko porabo antidepresivov (Avstralija in Združeno kraljestvo) za preširoko in delno neutemeljeno predpisovanje. Po drugi strani pa imajo države, kot sta Koreja in Estonija, po vsej verjetnosti premalo predpisanih antidepresivov, saj bi povečano predpisovanje lahko preprečilo depresije in v nekaterih primerih tudi samomore.

 

Izdatki za zdravstvo

 

Skupni izdatki za zdravstvo v večini OECD držav še vedno rastejo počasi v skladu z rastjo BDP. Pri tem je treba poudariti,  da so izdatki za zdravstvo v letu 2013 že tretje ali celo četrto leto zapored upadli v veliko evropskih državah, na primer v Grčiji, Italiji in na Portugalskem. 

 

Nova izdaja Health at a Glance 2015 prinaša tudi novost, in sicer pregled kazalnikov (dashboard), ki omogoča bralcu hiter pregled nad relativno uspešnostjo posameznih držav pri izbranih zdravstvenih kazalnikih. Pregledi kažejo, da imajo vse države precej možnosti za izboljšave kakovosti zdravstvene oskrbe in boljšega obvladovanja dejavnikov tveganja za zdravje, kot sta na primer debelost in tvegano uživanje alkohola.

Vir: http://www.nijz.si/

Objavljeno v Zdravje
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je oktobra podpisala pravilnik o službi nujne medicinske pomoči, katerega predlog je v preteklosti vzbudil številne polemike. Pravilnik bo začel veljati 14. novembra, predvideva pa enotni dostopni čas za celotno državo ter mrežo urgentnih centrov.

Predlog pravilnika je predvideval krajši dostopni čas mobilne enote nujne medicinske pomoči za urbano in ruralno okolje, kar je v javnosti povzročilo veliko razburjenja, češ da se ljudi deli na prvo- in drugorazredne državljane.

 

 
 
 
 
 
 
Zato je v pravilniku, ki ga je ministrica podpisala 1. oktobra, v uradnem listu pa je bil objavljen 30. oktobra, določeno, da povprečni dostopni čas mobilne enote nujne medicinske pomoči ne sme presegati 15 minut. Ločitve na urbano in ruralno okolje torej v pravilniku ni.

 

Izvozni čas mobilne enote pa po pravilniku ne sme presegati ene minute od aktivacije oz. klica dispečerske službe.

 

Pravilnik med drugim predvideva mrežo urgentnih centrov - gre za 10 regionalnih urgentnih centrov, ki so bili zgrajeni z evropskimi sredstvi, ter ljubljansko in ptujsko urgenco, ki sta še v gradnji. Terminološko prav tako opredeljuje satelitske urgentne centre, katerih predvidena mreža je prav tako zbudila veliko polemik.

 

Vendar pa v prilogah k pravilniku mreže teh satelitskih urgentnih centrov ni, pač pa poleg urgentnih centrov ostajajo dežurne ekipe po zdravstvenih domovih.
 
Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework