Prispevki filtrirani po datumu: sreda, 25 november 2015
četrtek, 26 november 2015 00:00

Advent ali adventni čas

Advent ali adventni čas (adventus - prihod) je čas pred božičem.

Po katoliškem koledarju se advent začne na četrto nedeljo pred božičem. To je nedelja med 27. novembrom in 3. decembrom - imenuje se prva adventna nedelja. Adventni čas se konča po četrti adventni nedelji - na sveti večer (večer pred božičem). V tem času se verniki spominjajo Jezusovega prihoda na zemljo, pa tudi pričakujejo njegov drugi prihod. Adventni čas v katolištvu pomeni tudi začetek novega liturgičnega leta.

Liturgična barva v adventu je vijolična in pomeni spokornost. Pri bogoslužju se v adventnem času bere berila, ki napoveujejo prihod odrešenika, pa tudi poročila o delovanju Janeza Krstnika, ki je je Jezusu pripravljal pot.

Tipičen simbol adventa je adventni venec s štirimi svečami. Na prvo adventno nedeljo verniki prižgejo eno svečo, da drugo nedeljo dve sveči, na tretjo tri in na četrto vse štiri sveče. Adventni venec je razširjen marsikje tudi med neverujočimi - v tem primeru pogosto tudi brez sveč.

V zadnjem času se uveljavlja tudi adventni koledar za otroke. Tak koledar je po navadi poslikan z motivi Jezusovega rojstva in ima predalček za vsak dan od začetka adventa do božiča. V predalčkih so običajno drobna darilca in sladkarije. Tudi nekristjani otrokom radi kupijo (ali pripravijo) adventni koledar, le da je v tem primeru po navadi okrašen z drugačnimi motivi (Božiček, jelenček Rudolf ipd.).

Po pravoslavnem koledarju advent obsega kar šest tednov pred božičem in je povezan tudi s postom. 

Barva v adventu je vijolična in pomeni spokornost.

Tipičen simbol adventa je adventni venec s štirimi svečami. Na prvo adventno nedeljo verniki prižgejo eno svečo, da drugo nedeljo dve sveči, na tretjo tri in na četrto vse štiri sveče. Krščanstvo je prineslo luč in toploto v ta nekoč temni in mrtvaško hladni čas.

Sveče simbolizirajo:

  • Prva sveča simbolizira pričakovanje ali upanje.
  • Druga sveča simbolizira mir.
  • Tretja sveča simbolizira veselje, zato je ponekod roza barve. Tu se pozornost od spokornosti in upanja obrne na bolj veselo vzdušje pričakovanja.
  • Četrta sveča predstavlja ljubezen.

 

Krog venčka simbolizira večnost.

Zelenje simbolizira novo in večno življenje in upanje.

Adventni čas je za kristjane poseben čas, ker nas vabi, da se spomnimo na preteklost, nas spodbuja, da živimo v sedanjosti in da se pripravimo na bodočnost.

S praznovanjem adventa se začenja novo krščansko leto.

Leta nazaj je bil advent namenjen postenju, danes pa je to obdobje, ki traja 28 dni, namenjeno iskanju samega sebe tudi med pripravami, ki nas zaposlujejo.

Advent se začne v nedeljo, najbližji 30. novembru, dnevu sv. Andreja, ki je poznan po svoji nesebičnosti.

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework