Prispevki filtrirani po datumu: ponedeljek, 02 november 2015
Bliža se 14. november, z njim pa tudi svetovni dan sladkorne bolezni. Tej tematiki bo posvečena tudi letošnja Nacionalna konferenca obvladovanja sladkorne bolezni, ki bo potekala v sredo, 11. novembra 2015, v Austria Trend hotelu v Ljubljani, s pričetkom ob 9. uri.

Poudarek letošnje konference bo na predstavitvi usmeritev Resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2015-2025 in njeni uskladitvi z aktivnostmi Nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni za obdobje 2016-2020 ter na primerih dobre prakse s področja sladkorne bolezni.

Osnutek programa ter informacije o vsebini in predavateljih so objavljeni na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Za dodatne informacije pa so dosegljivi na elektronskem naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. telefonski številki 01 2441 515.

PRIJAVA NA KONFERENCO

Prosijo vas, da svojo udeležbo na konferenci potrdite najkasneje do 4. novembra 2015. Udeležba na konferenci je brezplačna.

Vir: http://www.zdus-zveza.si/

Objavljeno v Zdravje
Moški si bodo tudi letos v novembru nadeli brke, s čimer bodo opozarjali na rak prostate. V zadnjem desetletju se je število raka prostate pri nas več kot podvojilo. Prav tako je november posvečen tudi osveščanju o raku pljuč, za katerim na leto zboli okoli 1150 ljudi pri nas. Pojavnost bolezni je v porastu predvsem pri ženskah.
 

Za rakom prostate vsako leto na novo zboli več kot 500 moških. Po napovedih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi vsak šesti moški zbolel za rakom prostate. A je visok porast raka prostate je po eni strani posledica aktivnega iskanja tega raka z določanjem označevalca specifičnega antigena v krvi, s katerim se odkrije vse več majhnih, na prostato omejenih rakov.

 

Kar pri tretjini moških, ki nikoli v življenju niso imeli težav zaradi raka prostate in umrejo zaradi drugih vzrokov, ob obdukciji odkrijejo rak prostate. Ob odkrivanju vse več majhnih rakov se je zmanjšal delež bolnikov z nanovo odkritim, že razširjenim rakom na okoli desetino, a njihovo absolutno število se ni zmanjšalo, navajajo na spletni strani Društva onkoloških bolnikov Slovenije.

 

Najpomembnejša dejavnika tveganja za obolevanje za rakom prostate sta družinska obremenjenost in starost. Najpogostejši znaki, ki lahko kažejo na rak prostate, pa so pogosto uriniranje, težave z začetkom uriniranja, šibek ali prekinjen curek, pekoče bolečine pri uriniranju, težave z erekcijo, bolečine pri ejakulaciji ter kri v urinu ali spermi. V takih primerih je potreben takojšen obisk pri zdravniku, da potrdi ali ovrže sum na rak prostate 

 

Zdravljenje je odvisno od razširjenosti bolezni in splošnega bolnikovega stanja. Če je bolezen odkrita, ko je še omejena na prostato, je delež ozdravljenih zelo visok, okoli 80 odstotni. 

 

Rak pljuč pa je drugo najpogostejše rakavo obolenje na svetu glede pojavnosti in najpogostejše glede smrtnosti. V Sloveniji je po pogostnosti na tretjem mestu. V zadnjih letih pojavnost tega raka pri moških rahlo narašča, medtem ko pa pri ženskah močno narašča.

 

Glavni vzrok nastanka pljučnega raka je aktivno kajenje, ki poveča verjetnost za nastanek pljučnega raka do tridesetkrat. Ob prenehanju kajenja se začne verjetnost nastanka raka zmanjševati, a se tudi 30 let po prenehanju kajenja ne izenači popolnoma z verjetnostjo pri nekadilcih.

 

Na nastanek raka pljuč vpliva tudi pasivno kajenje, kar pomeni vdihovanje cigaretnega dima, ko kadijo drugi, in ki poveča verjetnost za nastanek raka pljuč za 20 odstotkov. Ostali vzroki za nastanek pljučnega raka so izpostavljenost azbestu, radonu ter težkim kovinam in njihovim spojinam.

 

Najpogostejši znaki in simptomi raka pljuč so kašelj, hujšanje, občutek težkega dihanja, izkašljevanje krvi, bolečina v prsih, vratu ali v ramah, hripavost, težko požiranje.

 

Rak pljuč lahko zdravimo kirurško, s kemoterapijo, obsevanjem ali tarčnimi zdravili. Ustrezno terapijo izberemo glede na tip raka, njegovo razširjenost in splošno stanje bolnika.

Vir: http://www.zdus-zveza.si/

Objavljeno v Zdravje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework