Prispevki filtrirani po datumu: ponedeljek, 16 november 2015

Zavoljo neustreznih ali slabo vzdrževanih kurilnih naprav ali dimnikov, pa tudi zaradi neprevidnosti ali celo malomarnosti so pozimi pogostejši do požari ali zastrupitve z ogljikovim monoksidom.

Zato moramo redno pregledovati kurilne naprave, še najbolje pa je, da namestimo aparat, ki nas pravočasno opozori na povečano količino ogljikovega monoksida v stanovanju.

 

Kaj je ogljikov monoksid oz. oksid (CO)?

Pravilnejše je poimenovanje ogljikov oksid, vendar pa je v splošni rabi še vedno bolj pogosto poimenovanje ogljikov monoksid. Kemijski simbol za ogljikov monoksid je CO. Ogljikov monoksid je zelo strupen plin. Izjemno nevaren je zaradi svojih lastnosti: je neviden, brez vonja in okusa!

Kako nastane?

Sprošča se pri izgorevanju v gorilnih napravah, ki uporabljajo fosilna goriva: premog, kurilno olje, utekočinjen plin, naravni plin, parafin, les, bencin, nafto, oglje, itd. Za človeka in živali je ogljikov monoksid strupen, saj preprečuje organizmu sposobnost absorbiranja kisika, kar vodi v resne in tudi usodne poškodbe tkiv. Do uhajanja strupenega plina največkrat pride zaradi nepravilnega delovanja, vzdrževanja ali vgradnje gorilnih naprav za ogrevanje vode in prostorov.

Ali prepoznate prve znake zastrupitve z ogljikovim monoksidom?

Izpostavljenost veliki koncentraciji ogljikovega monoksida je izjemno škodljiva. Zelo pomembno je, koliko časa smo izpostavljeni strupenemu plinu. O naslednjih simptomih, ki so povezani z zastrupitvijo z ogljikovim monoksidom, se pogovorite z vsemi člani vaše družine:

Manjša izpostavljenost CO:
Rahel glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, oslabelost, omotičnost, bolečine enake simptomom gripe, možnost je tudi poslabšanja osnovne bolezni, kot npr. kroničnega bronhitisa, angine pektoris itd;

Srednja izpostavljenost CO:
Možni ščipajoči glavoboli, zaspanost, zmedenost, motnje vida, visok srčni utrip;

Visoka izpostavljenost CO:
Nezavest, krči, odpoved srca in prenehanje dihanja, smrt.

Kaj moramo narediti, če zaznamo prve znake uhajanja ogljikovega monoksida?

  • Izklopite vse gorilne naprave;
  • Odprite vrata in okna da se prostor prezrači;
  • Zapustite prostor;
  • Pokličite vzdrževalca vaših gorilnih naprav;
  • Če ste v dvomih glede zastrupitve pokličite na št. 112
  • Če imate nameščen detektor ne vstopajte v prostor toliko časa, dokler zvočni alarm na detektorju ne preneha delovati;
  • Ne uporabljajte gorilnih naprav, dokler jih ne pregleda pooblaščeni vzdrževalec;

Kako se lahko zaščitite pred "Nevidnim morilcem"?

Za preprečevanje zastrupitve z ogljikovim monoksidom svetujemo redno pregledovanje in vzdrževanje kurilnih naprav (predvsem plinskih peči) in dimnikov, redno prezračevanje bivalnih prostorov ter namestitev detektorjev ogljikovega monoksida.

Koliko je žrtev zastrupitve z ogljikovim monoksidom v Sloveniji?

Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja je od leta 1997 do leta 2011 v Sloveniji zaradi nenamerne zastrupitve z ogljikovim monoksidom umrlo 197 oseb! Vsako leto je smrtnih žrtev sicer manj, vendar pa je zelo zaskrbljujoče dejstvo, da se povečuje število bolnišničnih obravnav zaradi nenamerne zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Od leta 2000 do leta 2011 je bilo tako v bolnišnicah oskrbljenih kar 485 oseb!

Objavljeno v Nasveti
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework