Prispevki filtrirani po datumu: sreda, 03 april 2019

V sredo, 3. aprila, bo med 6. in 18. uro po vsej Sloveniji potekal maraton nadzora hitrosti. Preverite, na katerih lokacijah bomo merili hitrost. Vozite previdno, prilagodite hitrost razmeram na cesti in tako ohranite dragocena življenja!

Seznam lokacij, kjer bodo potekale meritve v okviru maratona nadzora hitrosti

Maraton nadzora hitrosti na 611 lokacijah, sodelovalo bo 214 policistov

Maraton nadzora hitrosti bo izvajalo 214 policistov, v okviru svojega rednega dela pa se bodo v nadzor nad prehitrimi vozniki vključevali tudi drugi policisti. Meritve pa bodo potekale na 611 lokacijah po vsej Sloveniji.

Z maratonom nadzora hitrosti želimo spreminjati vozniške navade

Speed marathon logo 2019Včeraj se je sicer začela 14-dnevna preventivna akcija za umirjanje hitrosti na naših cestah, v okviru katere po vsej Sloveniji poostreno preverjamo, ali vozite prehitro. Svoje aktivnosti bomo policisti še posebej okrepili jutri, ko bo, tako kot v večini evropskih držav, tudi v Sloveniji potekal maraton nadzora hitrosti. Z njim želimo spodbuditi voznike, da vozijo po predpisih. Maraton nadzora hitrosti bomo v Sloveniji izvedli peto leto zapored in izkušnje iz preteklih leta kažejo na to, da policisti na dan nadzora ugotavljajo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 % voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljajo okrog 8 % prekoračitev.

Ta podatek potrjuje osnovni namen nadzora, ki ni usmerjen v kaznovanje voznikov, temveč v spreminjanje njihovih vozniških navad. Vožnja v skladu s predpisi od voznikov zahteva, da spremljajo prometno signalizacijo in se ravnajo po omejitvah hitrosti, nikakor pa ni namen nadzora, da vozniki v pričakovanju kontrol vozijo nerazumno počasi in s tem ovirajo promet. Od voznikov torej pričakujemo, da poznajo omejitev hitrosti in da jih vseskozi spoštujejo, predvsem pa da takšen vzorec vožnje obdržijo čim dlje po zaključku nadzora. Hkrati si želimo, da bi vozniki tudi spoznali, da za vožnjo v skladu z omejitvami, potrebujejo minimalno več časa, da pridejo na cilj, kot če vozijo hitreje in bolj agresivno, s tem pa tudi bolj nevarno.

Maraton nadzora hitrosti je evropsko usklajen, letos sodeluje že 26 držav

Ideja za maraton nadzora hitrosti se je pred šestimi leti porodila v Nemčiji in je bila po tem, ko so bile k podobnim aktivnostmi povabljene tudi ostale dražve članice TISPOL-a, dobro sprejeta. Letos bo tako maraton nadzora hitrosti istočasno potekal v kar 26 državah.

Lani je v maratonu nadzora hitrosti sodelovalo 23 držav in skupno 14,113 policistov. Meritve so potekale na skupno 12,876 lokacijah, kontroliranih pa je bilo 3,224,397 vozil in zaznanih 257,639 prekrškov.

Za lastno varnost lahko največ naredimo vozniki sami

Da bi bile naše ceste bolj varne, moramo za to poskrbeti predvsem vozniki sami. Dosledno moramo spoštovati cestnoprometne predpise ter ohranjati hitrost v dovoljenih mejah, kot to določajo prometna pravila. Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje tako razmeram na cesti kot tudi lastnim vozniškim izkušnjam in sposobnostim bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Zato v policiji znova opozarjamo - vozniki, prilagodite hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti!

Vir: https://www.policija.si

Objavljeno v Novice

Da bi počastili oba jubileja, bo ob podpori predsednika vlade RS, Marjana Šarca, kot častnega pokrovitelja in slavnostnega govornika na osrednji slovesnosti ob 30. obletnici akcije Sever, skupaj z Ministrstvom za notranje zadeve in Generalno policijsko upravo organiziralo številne prireditve in aktivnosti, s katerimi bo Združenje Sever javnost seznanjalo z dogodkih in vlogi takratnih organov za notranje zadeve, milice in članov Združenja Sever v procesu nastanka samostojne Republike Slovenije.

25-letnico delovanja Združenja Sever se je obeležilo s svečano akademijo, na kateri so spregovorili predsednik združenja Sever dr. Tomaž Čas, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalna direktorica policije mag, Tatjana Bobnar.

Svečana akademija je simbolno poteka ta teden, na predvečer ustanovne skupščine Združenja Sever, ki je bila 26. marca 1994 v Novem mestu. Takrat je 120 delegatov iz 12 regionalnih odborov sprejelo statut in izvolilo vodstvo združenja.

Po 25 letih so se zbrali predstavniki vseh 12-tih društev Sever, ki nadaljujejo delo svojih predhodnikov, večina ustanovnih članov Združenja Sever in številni gosti: minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, generalna direktorica policije mag, Tatjana Bobnar, namestnik generalne direktorice policije Tomaž Pečjak, predstavnik ministrstva za obrambo Robert Zadek, predstavnik generalštaba SV polkovnik Stojan Todorovski, predsedujoči KoDVOS in predsednik ZSČ gen.maj. dr. Alojz Šteiner, predsednik ZZB NOBS dr. Tit Turnšek, generalni sekretar ZVVS Mitja Jankovič, predsednik društva TIGR dr. Savin Jogan, predsednik ZDVIS Janez Podržaj, sekretarka ZDCIVS Andreja Rožič, generalni sekretar ZDGM Rudolf Pfajfar in drugi.

Posameznikom ter organizacijam in društvom so v zahvalo za njihov prispevek in dolgoletno sodelovanje vročili priložnostna priznanja.

Spominski znak Ustanovni član so prejeli Vinko Beznik, Franc Bevc, Zvone Kelher, Milan Klemenčič, Konrad Krašek, Stane Leskovšek, Bojan Lunežnik, Franci Povše in Andrej Rupnik.

Spominsko plaketo so prejeli: Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije, Generalna policijska uprava, Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, Slovenska vojska, Zveza društev general Maister, Društvo TIGR Primorske, Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza društev vojnih invalidov Slovenije, Zveza društev civilnih invalidov vojn Slovenije, Zveza slovenskih častnikov, Zveza društev in klubov MORiS, pa bo plaketa vročena ob drugi priložnosti.

Foto: Združenje Sever

Objavljeno v Novice
sreda, 03 april 2019 09:50

Odprtje predavalnice Nikole Tesle

Vljudno vas vabimo na slovesno odprtje predavalnice Nikole Tesle, ki bo v četrtek, 
4. aprila 2019, ob 18. uri v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki.

Za zgodovino elektrifikacije Slovenije je 4. april izjemnega pomena, saj je tega dne leta 1883 v Mariboru zasvetilaprva električna žarnica v Sloveniji. Po lanski prireditvi v počastitev 135. obletnice tega dogodka, bomo v letošnjem letu na ta dan odprli prvo in edino sodobno predavalnico v muzeju, ki smo jo poimenovali pa velikem izumitelju Nikoli Tesli. Nikola Tesla je ena ključnih osebnosti v razvoju elektrifikacije. Njegov izum asinhronega elektromotorja in pripadajočega sistema proizvodnje in prenosa trifaznega izmeničnega toka, je bil odločilnega pomena za prevlado izmeničnega električnega toka nad enosmernim.

Predavalnica Nikole Tesle bo namenjena različnim dogodkom: demonstracijam,  predavanjem, družabnim prireditvam, strokovnim srečanjem in razstavam. Osrednji program, ki bo potekal v novi dvorani, bo še vedno predstavljala demonstracija »Ukročena elektrika, poskusi Nikole Tesle«, ki velja že več kot dvajset let za enega najbolj obiskanih dogodkov v muzeju. Na odprtju predavalnice bomo predstavili novo zasnovo demonstracije, ki vključuje tudi nekaj novih eksperimentov. Ti eksperimenti so le posredno vezani na delo Nikole Tesle, so pa nujno potrebni, da olajšamo razumevanje zapletenih pojavov elektrike in magnetizma širši publiki.

Na odprtju se bomo v povezavi z lani odprto stalno razstavo »Pozor, Elektrika!« spomnili tudi nekaterih obletnic v razvoju elektrifikacije, ki jih bomo praznovali v letu 2019, med katerimi izstopa 80-letnica začetka delovanja hidroelektrarne Doblar na reki Soči.

Projekt prenove predavalnice je financiralo Ministrstvo za kulturo. 

Vabimo vas tudi na Dneve meroslovja, ki bodo v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki potekali 
od torka, 2. aprila, do petka, 5. aprila 2019, med 9. in 13. uro.

Meroslovje je veda, s katero se dnevno srečujejo vsi šolarji, od prvega razreda in vse do mladih raziskovalcev na podiplomskih študijskih programih. V okviru programa, ki ga letos Urad RS za meroslovje organizira skupaj s številnimi pooblaščenimi organizacijami za izvajanje overitev meril, bodo učenci preko meroslovnih kotičkov z možnostjo preizkusa različne merilne opreme spoznavali svet meroslovja, ki je poln zanimivosti, ugank in presenečenj. Seznanili se bodo s pojmom plemenitih kovin, spoznali enoto kilogram, izvedli različna merjenja mase, se srečali z zakonskimi merili, z overitvenimi oznakami ter z različnimi metodami določili gostoto izdelku.

Program sodelujočih po dnevih:

  • 4. 4. 2019: Urad RS za meroslovje, Alba d.o.o., Apollonia d.o.o., Jordan d.o.o., LOTRIČ meroslovje
  • 5. 4. 2019: Urad RS za meroslovje, Jordan d.o.o., LOTRIČ meroslovje d.o.o., Mettler Toledo d.o.o., Nacionalni inštitut za biologijo, Zavod za gradbeništvo Slovenije
Objavljeno v Dogodki

Pomlad je v polnem zamahu, da pa bo vse le še bolj cvetelo, se nam pridružite pri zagonu vseslovenskega projekta znanosti za državljane.

V okviru tega bomo po vsej Sloveniji izvajali enak eksperiment – sadili bomo semena cvetlic.

Semena bomo skupaj zasadili v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani v ponedeljek, 8. aprila 2019, ob 11. uri.

Dogodek bo potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Ivanjščicam se bodo letos pridružili še mak, lan, spominčice in druge cvetoče lepotice, ki bodo, upamo, zacvetele ravno v času jesenskega dogodka 'Noč ima svojo moč'.

Če na dogodek ne utegnete, lahko cvetlice zasadite doma. Svoj raziskovalni paket s semeni naročite naTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali www.nocmoc.eu.

Sajenje semen je promocijska kampanja projekta 'Noč ima svojo moč'. Takrat se v okviru Evropske noči raziskovalcev širom Evrope za en dan v letu široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi predstavile

poklic in življenje znanstvenika širši javnosti. Letos se bo to zgodilo 27. septembra 2019, najrazličnejši dogodki bodo takrat potekali v kar 23 mestih po vsej Sloveniji. Več informacij boste našli na: www.nocmoc.eu.

Bodite v cvetju in se vidimo!

Objavljeno v Dogodki
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework