Prispevki filtrirani po datumu: petek, 06 marec 2015
petek, 06 marec 2015 13:24

Čiščenje zimskih bund

Preden svojo debelo bundo do naslednje zime pospravite v garderobo, jo je treba očistiti. Vendar je to pri puhovkah lahko razlog za slabo voljo. Polnilo se lahko skrči ali poškoduje, kar poleg neprivlačnega videza povzroči, da ta ne bo več tako topla, kot je bila pred pranjem. Strokovnjaki ponujajo nekaj nasvetov, med katerimi je v prvi vrsti treba upoštevati navodila proizvajalca.

 

Upoštevajte oznake za vzdrževanje

Način vzdrževanja vseh oblačil predpisuje proizvajalec, ki edini pozna vrhnji material, vrsto polnila in morebitne dodatke. Pred pranjem puhovke zato vedno preverite všito etiketo, saj lahko pri različnih puhovkah veljajo različna pravila vzdrževanja. Niti ni nujno, da lahko vsako bundo perete. V primeru, da je pranje dovoljeno, brez vsakršnega odstopanja upoštevajte temperaturo in način pranja. Bodite pozorni, ali je pod kadjo na oznaki ena ali sta dve črtici, ki pomenita nežno pranje. Na etiketi boste lahko preverili tudi, ali je dovoljeno sušenje v sušilnem stroju.

Nekaj preverjenih nasvetov iz prakse proti kepam puha

Nekateri trdijo, da je bunde polnjene s puhom najbolje sušiti v sušilcu in sicer skupaj z še dvema teniškima žogicama. To pa zato, da se med sušenjem puh lepo razporedi in ne ostaja v kepah. Prav tako tudi ne spušča madežev na določenih mestih.

Drugi nasvet, ki smo ga zasledili na enem izmed forumov je, da bundo polnjeno s puhom kar dvakrat ali celo trikrat osušite v sušilcu.

Nekateri zatrjujejo, da v boju proti proti kepam puha uspešno zmagujejo, če v pralnem stroju perejo bundo skupaj s tremi teniškimi žogicami.

Kaj pa, ko po pranju bunda smrdi?

Velikokrat se uporabniki bund polnjenih s puhom pritožujejo, da bunda po pranju smrdi. Neprijeten vonj na bundi zagotovo nastane, če bundo sušite na zraku. To pa zato, ker je gosto polnjena in sušenje traja predolgo. Poleg tega pa se na bundi, kot posledica mokrega perja ali puha, velikokrat pojavijo madeži.

Shranite všito etiketo

Če zaradi udobja ali boljšega prileganja oblačila odstranjujete všite etikete, jih nikar ne zavrzite. Če navodila o primernem vzdrževanju nimate več, nikakor ne preizkušajte pranja doma. V takem primeru bundo odnesite v kemično čistilnico, v prihodnje pa shranjujte etikete, ki ste jih odrezali.

Po koncu sezone v kemično čistilnico

Zanesljivo se bodo pranja in sušenja ustrezno lotili v dobri kemični čistilnici, svetuje Zveza potrošnikov Slovenije. Kemična čistilnica je tudi edini pravi naslov, ko pranje ni dovoljeno. Vedeti pa je treba, da se kljub pazljivosti pri čiščenju voluminoznost polnila z vsakim čiščenjem zmanjšuje. Zaradi tega se lahko zgodi, da vas prihodnjo sezono vaša bunda ne bo več tako dobro grela kot do zdaj.

Vir: http://www.dominvrt.si/

Objavljeno v Nasveti
Ponudba balkonskih rastlin je iz leta v leto večja, izbira rastlin pa zato nekoliko težja. Med mnogimi lepimi rastlinami je težko izbrati najlepšo in najprimernejšo. Včasih se zgodi, da izbrana cvetlica ni navdušena nad soncem, senco, vetrom, dežjem... Sčasoma dobimo izkušnje, odkrijemo pa tudi »zmagovalno kombinacijo« za svoj dom.

 

 


Od lege do fasade in cvetlic na gredi...

Zlasti na podeželju želimo z okenskimi in balkonskimi rastlinami ohraniti »vaškost«. Tja bomo vsekakor posadili dobro znane pelargonije bršljanke in zonalke, viseče nageljne, petunije, begonije, vodenke, fuksije itd. Seveda jim lahko dodamo še kakšno cvetlico iz novejšega časa, na primer rumeno zajčjo deteljico, brahikomo, bakopo, diascijo itd., ki krasijo z majhnimi cvetovi. Tudi lepotice listja pridejo v poštev. Med njimi se je najbolj razširila navadna moljevka, ki pa rada prevzame vodilno mesto. Poganjke, ki želijo prerasti sosednje rastline, sproti porežemo.

Kombinacije rastlin

Pri izbiri rastlin se ne oziramo le na lego balkona oziroma okna, čeprav je ta izredno pomembna. V senci uspevajo druge rastline kot na soncu. Nekaterim ne prija dež in so rade v zavetju. Zlasti cvetlice z dvojimi cvetovi nimajo rade dežja. A sčasoma se bomo navadili, da so mnoge lahko tudi na prostem. Ste že občudovali begonije, lantano, različne trave, sladki krompir (batate), koleus, verbene, grmaste marjete, vodenke, rumeno zajčjo deteljico, bidens, afriški smilj, indijansko meto, črno koprivo, čokoladno deteljico, cigaretko ali kufejo, visečo kapucinko, viseči slak, tunbergijo, fuksijo itd. na gredicah ali v prostornih posodah, proč od varnega zavetja? Ko določimo rastline, ki jim bodo naša okna in balkoni všeč, naredimo še korak naprej. Določimo barvo cvetja in tudi število najrazličnejših posod (korita, sklede, viseče košare). V mestnem okolju in strnjenih naseljih so zasaditve bolj »svobodne«. Torej bomo uživali v iskanju pisanih kombinacij, ki jih bodo ustvarile cvetoče in strukturne rastline.
Dodamo lahko tudi kakšno vrtnino ali dišavnico, na primer kodrolistni ohrovt z rdečimi listi, škrlatno baziliko in barvito blitvo. Ta je zanimiva zaradi oranžnih, rumenih in rdečih listnih pecljev. Ne pozabimo, da so tudi timijani in žajblji barviti, a jim raje kot v koritu namenimo prostor v loncu, ki ga postavimo na teraso ali pred vhod v hišo.

Barve balkonskega cvetja

Cvetlice na oknih in balkonih naj bodo barvno povezane z okolico hiše, ujemajo pa naj se tudi z barvo fasade. Pri tem ni pomembno, da se balkoni šibijo pod težo cvetja. Nasprotno, urejen vrt, na katerem ne manjka okrasnega drevja in grmovnic, tudi ne gredic s trajnicami, potrebuje le še malo cvetja. Pisane zasaditve okenskih in balkonskih rastlin so le »pika na i«. Če v polsenci cvetijo modre hortenzije, ki se lepo ujemajo z rumeno fasado, bomo okna zasadili z modrimi in rdečimi cvetlicami. Izbrali bi lahko modro torenijo in rdečo bršljanko, ali pa modro lobelijo in rdečo begonijo, brahikomo in rdečo verbeno itd. Seveda so to le ene od številnih možnosti, ki govorijo o tem, da se vrt ne konča na gredici, pač pa na okenski polici. Rumeno hišo lepo popestrijo tudi rdeči cvetovi. Sicer je pa tako, da se barve, ki gredo skupaj v vsakodnevnem življenju, dobro ujamejo tudi na vrtu. Zelenkasto fasado popestrijo oranžni cvetovi, pa tudi rdeči. Odločiti se moramo za ene ali za druge. Modro obarvana hiša privablja rumeno barvo, a nič manj rdečo. Bela je dobra podlaga za vse barve. Siva fasada je dolgočasna, če je ne poživimo z rumeno, oranžno ali rdečo. Skratka, z živahnimi cvetovi. Seveda pa se na gredici s trajnicami od pomladi do jeseni zvrstijo različne cvetlice. Prav zato se je včasih težko odločiti, katerim bo v barvno podporo zasaditev v okenskem koritu. A če upoštevamo barvo fasade, je odločitev že lažja.

Balkonov ni treba skrivati pod rožami

Balkonov ni treba skrivati pod rožami, lahko pa jim dodamo nekaj korit, ki njihovo lepoto le še poudarijo in jih povežejo z gredicami pod njimi. Če se odločimo za mešane zasaditve, v katerih verjetno ne bo manjkalo strukturnih rastlin, ki krasijo z barvitimi listi in obliko rasti, so lahko korita tudi skupaj. Bomo oblikovali eno ali tri take skupine? Odvisno od velikosti balkona. Seveda pa lahko korita tudi razmaknemo. Postavimo jih približno pol metra narazen. Kadar se odločimo samo za surfinije ali bršljanke, korita razmaknemo. Ponekod pa se balkoni kar šibijo pod cvetjem. Seveda je pogled na cvetočo »eskplozijo« lep, čudovit, enkraten. Jasno nam je, da nekdo očitno z največjo predanostjo skrbi za rože. Tak balkon je središče, ki preusmeri poglede z vrta na cvetoča korita. Vendar to ni pravilo, ki bi mu morali slediti. Zlasti ne, če imamo premalo časa za oskrbo. Balkonske rastline zahtevajo redno zalivanje, dognojevanje, nekatere pa tudi odstranjevanje odcvetelih cvetov. Potem so tukaj še listne uši, pršice, plesni, bela mušica, tripsi, listni zavrtači itd. Tudi iz teh razlogov pred nakupom dobro premislimo, katere rastline bomo izbrali. Če so pri hiši majhni otroci, verjetno ne bomo uporabljali kemičnih pripravkov proti boleznim in škodljivcem. Torej moramo izbrati cvetlice, ki imajo malo težav. Zdaj je že vsem jasno, da tem pogojem ne ustrezajo surfinije. Lepe, kot so, razveseljujejo le tiste, ki se jim posvetijo in jih skrbno negujejo. Tudi škropiti jih je treba. 

Zasaditve v loncu

Zraven oken in balkonov si želimo tudi lepo zasaditev v loncu, prostorni skledi, skratka v posodi na terasi ali pred vhodom v hišo. Zadnje čase so zelo priljubljene tudi okrasne trave. Spominjam se vrta s preprosto, a neverjetno učinkovito kombinacijo: v eni posodi so cvetele rdeče verbene, ki jih je z modrimi listi spodbujala čudovita trava, siva bilnica, v drugi posodi. Za »piko na i« je nedaleč stran na gredici uspevala enaka druščina: siva bilnica in rdeča verbena... Ko zasajamo posode ob vhodih ali kje drugje, se raje odločimo za manjše število večjih, kot pa za večje število manjših posod. Čudovita druščina v loncih so tudi mediteranske rastline. Velik lonec z modro cvetočo sivko, ki ji dela družbo rdeče cvetoča sončna fuksija v drugem loncu, nekaj lončkov okrasnega timijana, lonec visečega ali rožmarina in za nameček še santolina! Namesto rdeče sončne fuksije, lahko izberemo tudi rdečo marjetko na deblu ali pa v naravni obliki. Kaj bi hoteli več? Santolina bo s svojim vonjem odganjala komarje, da bo mediteranski kotiček kar se da miren. Kdor hoče še več, lahko posadi v lonec tudi oljko! Čisto pravo oljko!

Vir:http://www.kalia.si/, Magda Ažbe

Objavljeno v Balkonsko cvetje
petek, 06 marec 2015 09:18

AMZS test letnih pnevmatik 2015

So "eko" pnevmatike boljše od običajnih?

V Motoreviji so že nekajkrat pisali o označevanju pnevmatik, ki naj bi kupcem razkrivalo lastnosti pnevmatik in jim tako pomagalo pri njihovi odločitvi o nakupu pnevmatik. Vsaka pnevmatika mora imeti nalepko (ali mora biti to označeno na računu prodajalca), ki razkriva, kakšne so lastnosti pnevmatike pri oprijemu na mokri cesti, kolikšen je njen kotalni upor – ta vpliva na porabo goriva in kolikšna je njena glasnost. A teh oznak ne določajo neodvisne merilne institucije, temveč je za označevanje zadolžen vsak izdelovalec sam: na temelju svojih meritev označi pnevmatiko z rezultati za vsa tri merila. Šele, če nekdo (na primer tekmec ali neodvisni presojevalec) ugotovi, da njegove oznake niso korektne, je lahko izdelovalec za napačno označevanje tudi kaznovan – pa še to le v tistih državah, ki imajo takšne določbe v svojih predpisih.

Z njihovimi testi so že ugotovili, da oznake na pnevmatikah niso zadostne za odločanje o tem, kakšne so lastnosti pnevmatik, saj oznake sporočajo le tri lastnosti pnevmatik, pri čemer le ena lastnost vpliva na varnost (oprijem na mokrem), ostali dve merili pa sta bolj namenjeni varovanju okolja – manjši porabi goriva in manjši hrupnosti, ne vplivata pa na varnost.

Z akcijsko ponudbo letnih pnevmatik pričnejo 16. marca!

Ob nakupu novih pnevmatik boste člani AMZS za menjavo in uravnoteženje plačali le 12 € - ne glede na velikost pnevmatike ali tip platišča!Dimenzija 185/60 R 14 H

V dimenziji 185/60 R 14 H – pnevmatike te dimenzije uporabljajo majhni avtomobili – smo za preskus izbrali pnevmatike, ki imajo najmanj oznako C za oprijem na mokrem. Šest pnevmatik je dobilo oceno dobro, kar pomeni AMZS priporočilo zelo priporočljivo. Osem pnevmatik je dobilo oceno zadovoljivo oziroma priporočljivo, ena pnevmatika je dobila oceno pomanjkljivo oziroma priporočljivo z omejitvami, ena pnevmatika pa je dobila oceno slabo in ni priporočljiva.

Test letnih pnevmatik 2015 mala-3906 

Za večji prikaz kliknite na tabelo.

Dimenzija 205/55 R 16 V

V dimenziji 205/55 R 16 V smo vzeli pod lupo kar 19 pnevmatik, večino od uveljavljenih izdelovalcev pnevmatik. Pri štirih pnevmatikah smo naredili primerjavo med različico za udobno vožnjo in tako imenovano eko različico, torej med običajnimi pnevmatikami in pnevmatikami, ki jih običajno označujemo z nizkim kotalnim uporom. Želeli smo namreč ugotoviti, kako prilagajanje pnevmatik na majhno porabo goriva vpliva na druge njihove lastnosti, pa tudi, če je poraba goriva res manjša. A o tem nekoliko pozneje, najprej pa poglejmo rezultate testa.


Za večji prikaz kliknite na tabelo.

Primerjava med običajnimi in varčnimi pnevmatikami

In sedaj k obljubljeni primerjavi med običajnimi in eko pnevmatikami znamk Bridgestone, Continental, Hankook in Michelin. Bridgestonova pnevmatika ecopia EP001S in Hankookova pnevmatika kinergy eco K425 sta upravičili svojo ekološko oznako, saj je bila njuna poraba goriva za 3 decilitre na 100 km manjša kot pri običajnih pnevmatikah turanza 001 in ventus prime 2. Pri obrabi je le Continentalova pnevmatika contiecocontact 5 izkazala precej manjšo obrabo kot pnevmatika contipremiumcontact 5. Precej drugače je pri drugih pnevmatikah. Tako sta obe Michelinovi pnevmatiki imeli približno enako obrabo, prav tako porabo goriva. Zanimivo pa je, da ima nova Michelinova pnevmatika energy saver+ 6,5 mm globok profil, kar je 0,9 mm manj kot ga ima nova pnevmatika michelin primacy 3. Kot rečeno pa to ne vpliva na obrabo, malenkostna razlika je le pri splavanju, saj pnevmatika energy saver+ prej splava. V celoti se je pnevmatika michelin primacy 3 izkazala bistveno bolje kot njena ekološka tekmica iz lastne hiše, še zlasti z boljšim oprijemom na mokrem.

Bridgestonova ekološka pnevmatika ecopia EP001S je edina pnevmatika v dimenziji 205/55 R 16 V, ki ima oznako A tako za oprijem na mokrem kot za porabo goriva. Tudi ta nova pnevmatika ima tanjšo globino kanalov in sicer vsega 6,2 mm. Ecopia EP001S je le malenkostno boljša od sestrske turanze T001 pri porabi goriva, zato pa je pri splavanju med najslabšimi. Bridgestone turanza T001 je tako nedvomno boljša izbira, še zlasti zaradi lastnosti na mokrem. Tudi Hankookova ekološka pnevmatika se je na mokrem izkazala slabše kot njena sestrska običajna pnevmatika, je pa bila poraba goriva pri ekološki pnevmatiki manjša.

Vse to znova dokazuje, da morajo biti pnevmatike uravnotežene v vseh svojih lastnostih, varovanja okolja pa vsekakor ne gre postavljati pred varnost.


Vir: http://www.amzs.si/, France Kmetič

Objavljeno v Novice
Eksponentno povečevanje fotovoltaičnih virov v Evropi v zadnjem desetletju je prineslo tudi večjo občutljivost pri dobavi električne energije, saj se sončno energijo težje nadomesti v primeru izpada zaradi izrednih razmer. Recimo zaradi sončnega mrka, ki bo 20. marca 2015 za približno dve uril "zasenčil" pretežni del Evrope.

Evropski operaterji prenosnih elektroenergetskih sistemov, med njimi je tudi slovenski ELES, se že nekaj mesecev pripravljajo na ta dogodek. Samo v v Sloveniji se ob vrhuncu pričakuje izpad približno 100 MW proizvodnje iz sončnih elektrarn. To v okviru delovanja slovenskega sistema sicer ne predstavlja kritičnih tveganj.

Seveda so se sočni mrki dogajali že prej, vendar so zaradi povečanja fotovoltaičnih kapacitet, šele v zadnjem času začeli predstavljati občasni, vendar resni problem  pri proizvodnji električne energije. Če se namreč zgodijo v dopoldanskem času, ko je električno omrežje najbolj obremenjeno in raba električne energije najvišja, je težko zagotoviti hitro nadomestilo izpadle energije.

Za zagotavljanje varnosti in zmanjševanje učinka mrka je Evropsko združenje operaterjev prenosnih elektroenergetskih sistemov izdalo letak z najbolj pogostimi vprašanji in odgovori v zvezi s tem dogodkom. Dokument se nahaja tukaj.

Vir: http://www.mojprihranek.si/

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework