Prispevki filtrirani po datumu: torek, 03 marec 2015
torek, 03 marec 2015 18:32

Mešana zelenjava v pivskem testu

POTREBUJEMO ZA 4 OSEBE:

• 600 g zelenjave in gob ( bučke, korenje, brokoli, cvetača, šampinjoni)
• 100 moke
• 3 jajca
• 1 žlico olja
• 125 g svetlega piva
• 1 l olja za cvrenje

PRIPRAVA:

1. Zelenjavo očistimo, jo oplaknite in zrežite na za grižljaj velike koščke. Približno 5 minut jih blanširajte v vreli slani vodi. Gobe očistite z mokro krpo.
2. Zmešajte moko, jajca in olje in v tankem curku dodajte še pivo. Testo naj nato počiva približno 10 minut.
3. Zelenjavo in gobe nataknite na vilice in jih povlecite skozi testo. Pustite, da odteče odvečno testo. Kose nato po porcijah 2.5 minut cvrite v 170 stopinj vročem olju. Odcedite na kuhinjskem papirju. Zraven ponudite jogurtovo omako.

PA DOBER TEK

Objavljeno v Zelenjavne jedi
Pred obeleževanjem tedna boja proti raku, ki je vsako leto na začetku marca, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo na pomen rednega udeleževanja presejalnih pregledov v Programu Svit. Presejanje je dokazano učinkovito sredstvo za pravočasno odkrivanje in s tem tudi uspešno zdravljenje raka na debelem črevesu in danki. Če je odkrita pravočasno, je to povsem ozdravljiva oblika raka.

Po številu na novo obolelih je to drugi najpogostejši rak v Sloveniji. Po podatkih Registra raka je v letu 2009 za rakom debelega črevesa in danke zbolelo 1.579 oseb, 791 oseb je zaradi bolezni umrlo predvsem zato, ker je bila bolezen odkrita prepozno za učinkovito zdravljenje. Program Svit je pokazal pozitivne učinke že dve leti po tem, ko je začel delovati, saj je po podatkih Registra raka v letu 2011 za boleznijo umrlo 20 oseb manj v primerjavi z letom 2009. Pojavnost raka na debelem črevesu in danki je do leta 2010 naraščala, leta 2011 pa je, predvsem po zaslugi Programa Svit, začela padati, saj smo s pomočjo presejanja zaznali in odstranili že polipe, torej predrakave spremembe, in s tem preprečili nastanek bolezni.
Program je namenjen ciljni populaciji, ki je k sodelovanju vabljena s pošto na domači naslov. Sodelovanje v programu in morebitno nadaljnje zdravljenje vsem, ki imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje, krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Vabila v program prihajajo na dom po pošti, testiranje pa je potrebno ponoviti vsaki dve leti. »Rak na debelem črevesu in danki se razvija zelo prikrito, brez očitnih znakov, zato je izjemno pomembno, da se vabljeni v Program Svit na vabilo odzovejo. S preprostim testiranjem na prikrito krvavitev v blatu, ki se ga izvede v domačem okolju, je mogoče preprečiti razvoj raka na debelem črevesu in danki,« je povedala Jožica Maučec Zakotnik, vodja Programa Svit in nadaljevala, »Program Svit je namenjen prav zdravim ljudem in z rednim testiranjem vsaki dve leti omogoča, da zdravi tudi ostanemo«.

Podatki za Slovenijo za leto 2014
V letu 2014 je bilo v Program Svit povabljenih 253.335 oseb, od katerih se je 152.475 oseb odzvalo na vabilo. Komplet testerjev za odvzem dveh vzorcev blata na prikrito krvavitev blata je bil poslan 144.144 osebam. Za analizo primerne vzorce je vrnilo 137.801 oseb, med katerimi je imelo 129.693 oseb negativen in 8.108 oseb pozitiven izvid. 56,64% povabljene populacije je prejete komplete testerjev za odvzem vzorcev blata vrnilo (presejana populacija) in tako opravilo ključni korak, da se odkrije krvavitev v blatu. Tisti, ki so imeli pozitiven test, so bili povabljeni na presejalno kolonoskopijo, da se razjasni vzrok krvavitve. Kolonoskopijo je opravilo 7.932 oseb, kar predstavlja veliko odzivnost na tovrstno preiskavo, saj je v podobnih presejalnih programih v drugih državah odzivnost na presejalno kolonoskopijo bistveno nižja. V letu 2014 je bilo po do sedaj zbranih podatkih odkritih 159 primerov raka debelega črevesa in danke in 1.887 oseb je imelo napredovali adenom, kar predstavlja večje tveganje za nastanek raka.

Pri osebah, ki so se do sedaj odzvale v Program Svit, smo odkrili okoli 1300 primerov raka. Ocenjujemo, da je med vabljenimi, ki se v program ne vključujejo, še okoli 600 oseb, ki bi jim raka lahko odkrili v zgodnji fazi, če bi se vsi pravočasno vključili v testiranje.

Objavljeno v Zdravje
torek, 03 marec 2015 11:05

Škodljive posledice kajenja

Kajenje tobaka sodi med najpomembnejše dejavnike, ki škodljivo vplivajo na zdravje in povzročajo številne bolezni in (prezgodnje) smrti. Tobak škoduje tako rekoč vsakemu organu v telesu in škodljivo vpliva na zdravje skozi celotno življenje.

Kajenje tobaka je vzročno povezano s številnimi boleznimi:

 

 

 

 • številne vrste raka (pljučni rak, dihalnih poti, ustne votline, glasilk, žrela, obnosnih votlin, nosne votline, požiralnika, želodca, debelega črevesa in danke, trebušne slinavke, jeter, ledvic, sečnega mehurja, sečevodov, materničnega vratu, jajčnikov in levkemija);
 • bolezni dihal (kronična obstruktivna pljučna bolezen1, astma, pogostejši kašelj, povečano izločanje sluzi in oteženo dihanje, pogostejše in resnejše okužbe dihal, vključno s pljučnico, prezgodnji in pospešen upad pljučnih funkcij);
 • bolezni srca in ožilja (koronarna srčna bolezen2, srčni infarkt, možganska kap, ateroskleroza, bolezensko razširjenje trebušne aorte);
 • druge bolezni in zdravstvene težave: sladkorna bolezen, spremembe imunskega sistema, motnje erekcije, revmatoidni artritis, slepota, očesne mrene, starostna degeneracija rumene pege, nizka kostna gostota pri ženskah, zlomi kolka, parodontalna bolezen (vnetje obzobnih tkiv) in splošno poslabšano zdravstveno stanje ter zmanjšana plodnost pri ženskah in izvenmaternična nosečnost.

Kajenje matere med nosečnostjo je vzročno povezano z nizko porodno težo otroka, prezgodnjim porodom, zmanjšanjem pljučnih funkcij pri otroku, razcepljeno ustnico pri otroku in z nenadno smrtjo dojenčka. Resne in nevarne posledice za zdravje, podobne škodljivim učinkom kajenja pri kadilcih, se lahko pojavijo tudi po dolgotrajni izpostavljenosti tobačnemu dimu.

Približno polovica kadilcev umre zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem, in v povprečju izgubi več kot 10 let življenja. Mnogi pred smrtjo veliko število let preživijo v slabem zdravju in v slabi kvaliteti življenja. V Sloveniji vsak dan zaradi kajenja umre 10 oseb ali 3.600 letno. Četrtina ali 900 jih umre že pred 60. letom starosti. Kadi vsak četrti Slovenec, star 15 do 64 let, več moških kot žensk. S kajenjem večinoma začnejo in nadaljujejo mladostniki in mladi odrasli.

Opustitev kajenja je koristna za zdravje v katerem koli obdobju življenja, a so koristi za zdravje večje pri zgodnejši opustitvi kajenja.

Ena od vrst brezplačnih pomoči kadilcem, ki želijo opustiti kajenje ali potrebujejo pomoč pri vzdrževanju abstinence, je svetovalni telefon na številki 080 27 77, kjer svetovanje izvajajo usposobljeni svetovalci. Telefonska številka deluje vsak delovnik med 17. in 20. uro.

Razširjenost in posledice kajenja tobaka v Sloveniji lahko zmanjšamo s poznanimi in dokazano učinkovitimi ukrepi, ki jih želimo uvesti v zakonodajo na tem področju. Podprite uvedbo učinkovitih ukrepov za čim večje zmanjšanje razširjenosti in posledic kajenja.

Vir: http://www.nijz.si/

Objavljeno v Novice
Neoznačena prisotnost jajčnih ali sojinih beljakovin v testeninah iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim v letu 2014.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvešča potrošnike, ki so v okviru Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim  v letu 2014 prejeli testenine:

 • Polžki 500 g VISPAK, L1448, (uporabno najmanj do 30.11.2016) ali
 • Špageti 500 g VISPAK, L62709 (uporabno najmanj do 23.12.2016),

na lokacijah:

 

 • Centralno skladišče RKS v Ljubljani,
 • Centralno skladišče RKS v Mariboru,
 • Centralno skladišče Slovenske Karitas v Ljubljani,
 • Centralno skladišče Slovenske Karitas v Novem mestu,
 • Centralno skladišče Slovenske Karitas v Mariboru,
 • Centralno skladišče Slovenske Karitas v MS Videm - Sv. Jurij ob Ščavnici,
 • Centralno skladišče Slovenske Karitas v Ajdovščini,

da živila lahko vsebujejo jajčne oz. sojine beljakovine, katerih prisotnost na proizvodu ni označena.

Potrošnikom, ki so alergični na jajčne oz. sojine beljakovine svetujejo, naj živilo, v kolikor ga še hranijo, vrnejo na lokacijo, kjer so ga prevzeli.

ZPS svetuje
Če ste alergični na jajčne ali sojine beljakovine, živila ne zaužijte in upoštevajte navodila UVHVVR. Za vse potrošnike, ki nimajo teh alergij, je živilo varno.

Vir: https://www.zps.si

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework