Prispevki filtrirani po datumu: ponedeljek, 23 marec 2015
torek, 24 marec 2015 00:00

Surfinije - Petunije

Petunije prvotno izvirajo iz Južne Amerike.

Izhajajo iz zelo pomembne družine Solanaceae, ki poleg okrasnih rastlin zajemajo še zelenjavo, kot so krompir, paradižnik, jajčevci, paprika, itd. Odkril jih je raziskovalec James Tweedie. Sprva so bile prinešene v Pariz, od tod tudi ime ‘petun’, ki v francoščini pomeni tobakovec.

 

 

 

 

 

sufinije-balkonsko-cvetjeZa njihovo uveljavitev v vrtnarstvu je zaslužen tudi Japonec dr. Sakazaki, ki je med svojim delom v Braziliji po naključju odkril cvetočo petunijo. Skozi žlahtnjenja je nastalo nešteto sort petunij in surfinij, ki so pri nas postale nepogrešljiv del balkonskih zasaditev v 90. letih.

Surfinije niso enostavne za vzdrževanje, vendar sodijo med najhitreje rastoče in obilno cvetoče med vsemi balkonskimi rastlinami. Ustrezajo jim sončne do polsenčne lege. Sorte z manjšimi cvetovi lahko sadimo na prosto kot pokrovne rastline, medtem ko za velikocvetne in polnjene surfinije velja, da jih je najbolje saditi pod streho, ter se tako izognemo močnemu nalivu, ki rad poškoduje cvetove. Drugače je pri milijon zvončkih, kateri so lahko na odprtem, nezavarovanem mestu.

Prednost teh rastlin je tudi to, da nam jih ni potrebno obtrgavati. Substrat je najbolj primeren rahlo kisel (ph5 – ph6), zadrževati pa mora dovolj vode. V primeru da rastlini zmanjkasželeza to pokaže z bledico listov, oz. listno klorozo. To rešimo z petunije-balkonske-rozedodajanjem železovih kelatov v obliki vodotopnega ali tekočega gnojila, ki ga lahko dobite tudi pri nas. Za lepo, temno barvo listov je priporočljivo dodajanje železa že od začetka rasti. Ob ustrezni oskrbi je trud vedno poplačan.

Zalivanje je na začetku zmerno, med poletjem pa bolj pogosto. Še vedno priporočamo korita z vodno rezervo. Narejena so iz trše plastike, v kompletu pa vsebujejo še distančnike in merilec vode. So nekoliko širša, zato lahko pokončne rastline sadimo tudi zaporedno z ostalimi.
Kot za primer o bujni rasti surfinij, navajamo tudi najdaljšo na svetu, ki je v eni sezoni zrastla krepko čez 2,5m v dolžino.

Vir: http://www.vrtnarstvostanonik.si

Objavljeno v Balkonsko cvetje
torek, 24 marec 2015 00:00

Vodite dnevnik cvetnega prahu

Vsi, ki trpite za alergijo na cvetni prah, lahko beležite svoje simptome v spletnem Dnevniku cvetnega prahu.

Kaj je dnevnik cvetnega prahu?

Nastal je s sodelovanjem „ Austrian Pollen Information Service“ in ORL oddelka Medicinske univerze na Dunaju, kjer sta zaposlena tudi avtorja spletnega dnevnika: prof.dr. Siegfried Jaeger in mag. Uwe Berger. Dnevnik cvetnega prahu temelji na podatkovni bazi European pollen network (EAN) kjer so zbrani rezultati merjenj obremenjenosti zraka s cvetnim prahom nacionalnih in regionalnih mrež merilnih postaj ter posameznih merilnih postaj po celi Evropi.
Na Inštitutu za varovanje zdravja RS smo Dnevnik prevedli in ga v začetku junija 2010 objavili na spletu, do slovenske različice lahko dostopate na povezavi. Do Dnevnika pa lahko dostopamo tudi preko mednarodne spletne strani www.pollendiary.com, kjer je na razpolago v devetih jezikih. Dostop do dnevnika in njegova uporaba sta brezplačna.

Kako deluje dnevnik?

Dnevnik cvetnega prahu je spletna aplikacija zasnovana kot vprašalnik, v katerega uporabnik dnevno vpisuje splošno počutje, jakost simptomov alergijske bolezni, ki se nanašajo na oči, nos in pljuča ter uporabo zdravil za alergijo, ki vplivajo na jakost simptomov. Odgovori so v naprej ponujeni, zato uporabnik le označi kvadratke z ustreznimi odgovori. Uporabnik pa lahko zabeleži tudi dodatna opažanja o bolezni v za to namenjenem polju. Podatki o uporabnikih so strogo varovani. Prijava v Dnevnik je lahko anonimna ali poimenska, kar je osebna odločitev vsakega posameznika.

Uporaba dnevnika

S pomočjo Dnevnika uporabnik na enostaven način poveže simptome alergijske bolezni z obremenjenostjo zraka s cvetnim prahom. Če je vzrok za alergisko bolezen cvetni prah, lahko uporabnik ugotavlja vzroke za poslabšanje ali izboljšanje alergijske bolezni v kraju bivanja pa tudi na potovanjih oziroma počitnicah znotraj Evrope.

Uporabnik lahko izbere tudi možnost prikaza podatkov v grafični obliki. Izriše se krivulja z izbranimi simptomi in krivulja obremenjenosti zraka s cvetnim prahom za izbrano časovno obdobje. Če se krivulji simptomov in cvetnega prahu ujemata, lahko uporabnik sklepa katera vrsta cvetnega prahu je izzvala simptome. To je ugodno v primerih, ko je v zraku več vrst alergogenega cvetnega prahu.
Uporabnik lahko na enostaven način naredi izpis iz svojega dnevnika in ga vzame s seboj, ko obišče zdravnika. Dnevnik je lahko tudi uporaben pripomoček pri diagnostiki in zdravljenju.

Dnevnik vzpodbuja uporabnike k samoopazovanju, pomaga k lažjemu razumevanju stanja bolezni in pripomore k boljši samokontroli bolezni. Če uporabniki redno vnašajo podatke o simptomih alergijskih bolezni, dobivajo tudi sproti podatke o obremenitvi zraka s cvetnim prahom. Ob koncu sezone pa registrirani uporabniki dobijo možnost vpogleda v celoletno obremenitev zraka s cvetnim prahom.
Tveganje za napačno razlago povezave med simptomi in obremenjenostjo zraka s cvetnim prahom pri uporabnikih Dnevnika je minimalno, saj so na izbranem seznamu rastlin le tiste vrste, ki pogosto povzročajo alergijo. Če pa ste alergični na vrste rastlin, ki niso na seznamu, lahko za dodatne informacije pokličete v naš laboratorij. Podatke in napovedi o koncentraciji cvetnega prahu v zraku pa najdete tukaj.

Vir: http://www.ivz.si

Objavljeno v Zdravje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework