Prispevki filtrirani po datumu: sreda, 02 april 2014
sreda, 02 april 2014 13:36

Njivska preslica

Izvleček njivske preslice

Utrjuje celične stene rastlin!
Naravno sredstvo za krepitev vseh gojenih rastlin.

Namen

Izvleček njivske preslice je naravno sredstvo za krepitev vseh gojenih rastlin. Rastline po uporabi izdelka postanejo vitalne, močne in odporne.EE BIO Preslica 500ML

Njivska preslica
(Equisetum arvense)

NJIVSKA PRESLICA VSEBUJE:
silicij, kalcij, železo, magnezij, kalij, žveplo, pantotensko kislino (vitamin B5) in še vrsto drugih hranil, vitaminov ter mineralov.

KORIST ZA RASTLINE:

Izvlečki iz njivske preslice vsebujejo silicijeve in žveplove spojine. Silicijeve spojine (ki so v naravi tudi sestavina peska) utrdijo celične stene na način, da na listih rastlin naredijo zaščitni film, tako je rastlina manj dovzetna za napade bolezni (plesni, rje, škrlup), pa tudi na napade škodljivcev (pršic in rdečega pajka na sadnem drevju). Vsebnost žveplovih spojin še dodatno varuje rastline pred napadom glivičnih bolezni.

Uporaba

250 ml koncentrata zadostuje za pripravo do 12 l mešanice.
V 500ml pršilki je pripravljen za uporabo.

Uporabljamo ga foliarno (s škropljenjem po listih).

Objavljeno v Bolezni rastlin
sreda, 02 april 2014 13:22

Siva plesen vrtnic (Botrytis cinerea)

Siva plesen vrtnic je ena od najpogostejših bolezni te grmovnice. Bolezen se lahko pojavlja vse leto, v kolikor je veliko dežja. Sicer pa je siva plesen najbolj nevarna v jeseni, ko so močne rose in večja količina padavin. 

Znaki bolezni: sivo plesen  lahko hitro prepoznamo. Na popkih ali cvetovih se v deževnem vremenu pojavijo rožnato rdečkaste ali belkaste pegice, ki se naglo širijo. V kolikor imamo svetle, bele ali nežno rožnate sorte so pegice rdečkaste. V primeru temnejše obarvanih cvetov pa so pegice belkaste. 

Zatiranje: redno odstranjevanje odcvetelih cvetov bolezen popolnoma prepreči, razen v primeru, da imamo kakšno posebej občutljivo sorto. Nekaj starejših sort je zelo občutljivih. Nekatere med njimi popolnoma prenehajo s cvetenjem zaradi sive plesni. Kljub temu, da rastlina nastavi številne popke, se ti ne odpro. 
V primeru občutljivih sort,  te škropimo s pripravkom Switch 62,5 WG. Sicer pa je potrebno redno skrbeti za varstvo pred boleznimi in škodljivci. 

Za boljšo odpornost rastlin jih nekajkrat poškropimo s pripravkom  Izvleček njivske preslice

Siva plesen pogosto napada sobne rastline, povzročajo pa jo glive. Vzrok bolezni je velika količina izstopajočih trosov V našem življenskem okolju ter dobri pogoji za njihov razvoj. Dejansko se trosi nahajajo povsod. Siva plesen je podobno kot pepelovka zelo resna grožnja za sobne rastline. Siva plesen napada vse rastline in seje resnično opustošenje. Škoda je tako velika, da nam zelo redko uspe rešiti rastline. Zato bi morale biti v vrtnih centrih rastline, namenjene za prodajo, redno in skrbno pregledane zaradi čim hitrejšega odkritja te bolezni. Velika količina trosov, ki se nahaja v zraku in zemlji, takoj napade rastline, ko ima ustrezne pogoje za razvoj.

Preventiva

V primeru sive plesne veljajo iste pravila ravnanja kot pri drugih boleznih, katere povzročajo glive. To pomeni, da je najbolj učinkovita preventiva, ne pa zdravljenje bolezni. Trosi gliv napadajo predvsem slabotne rastline, ki niso sposobne za obrambo. Vzrok takšnega stanja je ponavadi nepravilna nega rastlin. Ena od najbolj pogostih napak je preobilno zalivanje rastlin. Med hladno zimo, ko je malo sonca, moramo zmanjšati zalivanje rastlin. Uspešno ozdravljenje sivi plesni je nemogoče. Naprej odrežemo in odstranimo napadene dele rastline (v nobenem primeru jih kasneje ne uporabimo). Samo na tak način preprečimo daljši razvoj bolezni. Ostale dele rastline škropimo s posebnim sredstvom proti glivam, ki prepreči nadaljnji razvoj trosov. Škropljenje izvajamo v skladu z navodili, ki so napisani na embalaži. Če želimo doseči kar najboljši rezultat, moramo škropljenje nekajkrat ponoviti v kratkih časovnih razmikih. Paziti moramo, da upoštevamo obdobja, ko ne smemo uporabiti škropljenih rastlin, še posebej, če gre za rastline ali sadje, ki je namenjeno za prehrano.

Vir: http://roze.si/

Objavljeno v Bolezni rastlin
sreda, 02 april 2014 13:05

Leseneča gazanija - Gazania rignes

Leseneča gazanija ima rada sonce. Njeni cvetovi se ne odprejo tako dolgo, dokler jih ne segreje sonce. Je zelo lepa rastlina, ki ima rumene, oranžne ali rožnate cvetove z rjavim očescem. Rastlina cveti že v prvem letu gojenja, zato je gojena kot enoletnica. Kot rezultat križanja so nastale sorte, ki se v trgovinah prodajajo kot mešanica Gazania splendens hibrida grandiflora.

Leseneča gazanija prihaja iz južne Afrike in pripada družini Asteraceae - nebinovk.

Velikost: zraste lahko do 50 centimetrov v višino, lahko pa prevzame tudi obliko plezalke. Rastlina ima pritlične liste, ki so celi ali lopatasti z zvitim robom. Listi so na zgornji strani zeleni, od spodaj imajo dlačico in so skoraj nežno beli. Cvetovi so združeni v rumene, oranžne ali rožnate koške na pecljih.

Čas cvetenja: med poletjem.

Vonj: ne diši.

Življenjska doba: rastlina je ponavadi gojena kot enoletnica.

Težavnost oskrbe: zelo lahka za gojenje, če jo ustrezno zalivamo in gnojimo.

Preden kupimo: lesenečo gazanijo kupimo v trgovinah kot seme.

Kdaj jo kupimo: spomladi.

Nasvet: Leseneča gazanija ne prenese slabega vremena. Če po sejanju nastopi hladno obdobje, jo moramo ponovno saditi v začetku bolj toplega obdobja.

Temperatura: navadna temperatura. Če želimo prezimiti rastline, jim moramo zagotoviti prostor s temperaturo od 5 do 10°C.

Svetloba: najbolje raste zunaj na sončnem prostoru.

Vlažnost zraka: navadna vlažnost zraka.

Postavitev: primerna za balkonska korita, posamezne posode in gredice.

Zalivanje: med poletjem jo na 3 do 4 dni obilno zalivamo. Zemlja se ne sme posušiti. Pozimi zmanjšamo zalivanje.

Gnojenje: v obdobju cvetenja jo gnojimo enkrat na teden s tekočim gnojilom.

Vrsta zemlje: navadna cvetlična zemlja.

Presajanje: presajamo samo rastline, ki bodo prezimile. V gredice jih sadimo na 25 - 30 centimetrov narazen. Zelo pomembno je, da zemljo zrahljamo.

Razmnoževanje: s semeni v marcu in aprilu ter s potaknjenci v avgustu.

Obrezovanje: obrežemo samo gole in preveč zrasle mladike. Cvetove lahko odrežemo za vazo.

Bolezni: Leseneča gazanija je odporna rastlina. Škodljivci in bolezni jo zelo redko napadejo. Rastlina prenaša tudi rahlo zmrzal.

Siva plesen: je lahko težava pri rastlinah, ki jih pustimo prezimiti. Bolezen se pojavi, ko so rastline slabotne in je previsoka vlažnost zraka. Takoj moramo uporabiti ustrezen fungicid.

 Vir: http://roze.si/

Objavljeno v Balkonsko cvetje