Koliko Slovenci mesečno porabimo za internet, televizijo in telefon?

četrtek, 02 januar 2014 10:38
(0 glasov)

Slovenci za internet, televizijo in telefon mesečno namenimo 45 evrov 

apek1Po izsledkih raziskave, ki jo je izvedla Agencija za pošto in elektronske komunikacije RS (Apek), se je znesek, ki ga gospodinjstva mesečno porabijo za internet, televizijo in telefon, zmanjšal v primerjavi s preteklim letom.

Tako so oktobra gospodinjstva v povprečju namenila 44,6 evrov za naročnino, leta 2012 pa 46 evrov. V stroške ni zajeta mobilna telefonija, za katero gospodinjstva namenijo še 49,1 evrov.

Kot poroča Apek se uporabniki zaradi teh stroškov ne odločajo za prekinitev naročniškega razmerja, delež tistih, ki razmišljajo o prekinitvi, je v tem letu celo rahlo padel – o tem razmišlja 24 odstotkov raziskovancev.

apek graf

Fiksno telefonijo so uporabljali vsi, od česar ima skoraj polovica analogni priključek. Druga najbolj razširjena storitev je mobilna telefonija (97%), sledita pa internet (76%) ter širokopasovni internet (54%).

Povečala se je uporaba paketnih storitev, leta 2010 se je za pakete odločilo le 53% gospodinjstev, letos pa že 68%. Pri izbiri sta najpomembnejša dejavnika cena in pa kvaliteta storitve. Kot glavni razlog za to, da paketnih storitev ne uporabljajo, pa se navaja nezanimanje (41%).

Med ponudniki na vseh omenjenih področjih (fiksna telefonija, internet, televizija, mobilna telefonija) največji delež beleži Telekom Slovenije, čeprav se je njegov delež na vseh področjih zmanjšal v primerjavi s prejšnjim letom. Na področju mobilne telefonije je na primer izgubil 3% in ima sedaj 63% delež, Simobil je delež povečal za 9% (39%), prav tako se je delež zvišal pri Tušmobilu (15%, 2012:13%).

Celotno poročilo je na voljo tukaj:  http://www.apek.si/telekomunikacije-novice-raziskava-o-mesecnih-izdatkih-gospodinjstev-za-storitve-elektronskih-komunikacij-2013

Vir: http://dne.enaa.com

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework