Kako izbrati ustreznega ponudnika mobilne telefonije?

ponedeljek, 10 junij 2013 12:37
(0 glasov)

V Sloveniji je že osem ponudnikov mobilne telefonije. Skoraj vsi imajo pripravljene tudi posebne ponudbe za starejše, ki se med seboj razlikujejo predvsem po načinu obračunavanja, zato pred odločitvijo preverite celotno ponudbo in stroške.

Stroške mobilne telefonije lahko plačujete:

 • vnaprej - predplačništvo ali telefoniranje na kartice: mobilni račun polnite vnaprej z nakupom kartice. Strošek za opravljene storitve se sproti odšteva. Ta način omogoča popoln nadzor nad porabosaj se vnaprej odločate, koliko želite porabiti.
 • za nazaj - s položnico: sta dva načina - vsak mesec plačate naročnino in stroške porabljenih minut, SMS sporočil ... ali pa plačate naročnino, kjer je že všteta določena količina enot. Če porabite več, se dodatna poraba zaračuna po rednem ceniku, kjer so cene višje od tistih, ki so že vključene v naročnino.

V Sloveniji je že slabih 70 odstotkov uporabnikov mobilne telefonije sklenilo naročniško razmerje, zato tokrat predstavljamo prednosti telefoniranja na kartice.

 • Preprostost uporabe in anonimnost: pakete oz. SIM kartico lahko kupite na bencinskih servisih, poštah, trafikah in specializiranih prodajnih mestih, kartico vstavite v telefon in že telefonirate. Osebnih podatkov vam ni treba razkriti.
 • Enostaven nadzor nad stroški: vnaprej plačate le toliko, kot želite porabiti, dosegljivi pa ste tudi, če imate prazen mobilni račun.
 • Brez naročnine ali fiksnih stroškov: plačate le toliko, kolikor porabite, če porabite manj, kot ste napolnili, se vam presežek prenese in ne zapade. Če v določenem obdobju mobilnih storitev ne uporabljate, nimate nobenih stroškov.
 • Uporabo prekinete kadarkoli: ko telefon spet potrebujete, ga preprosto aktivirate zgolj s polnitvijo (v določenem obdobju). V obdobju neaktivnosti ne izgubite neporabljenega »denarja«.
 • Telefoni brez vezave: zato lahko kadarkoli in brez vsakršnih stroškov prenehate uporabljati storitve. Na voljo so tako preprosti, kot pametni mobilniki.

Največje zmote in strahovi, povezani s predplačništvom

 • Neroden način polnjenja: včasih so uporabniki polnili telefone le tako, da so s kupljenih kartic vtipkali številke. Danes pa so načini bolj enostavni: polnite lahko prek interneta, pokličete v center za pomoč uporabnikom, kjer namesto vas napolnijo vaš račun, eden od ponudnikov nudi možnost avtomatskih mesečnih polnitev - račun vam za izbrani znesek napolnijo vsak mesec na določen dan, na dom pa prejmete položnico.
 • Mobilni račun je treba polniti na tri mesece, sicer številka ni dosegljiva: samo pri IZI mobilu ponujajo možnost 365-dnevne dosegljivosti. Če svoj račun napolnite za 25 evrov, boste brez skrbi vse leto, saj boste dosegljivi tudi, če bo vaš mobilni račun prazen.
 • Brez denarja na telefonu bom prav takrat, ko bom v stiski, ko ne bom dosegljiv, pa ne bom mogel klicati; strah je odveč, saj večina ponudnikov nudi možnost nakupa kartic tudi na bankomatih, pri IZI mobilu ponujajo tudi SMS polnitev - kadarkoli in kjerkoli, tudi v tujini, in to zgolj s poslanim SMS sporočilom (brez vnosa številk s kartice). Tako polnitev plačate neposredno z osebnega bančnega računa.
 • Ni primernih telefonov, sploh pa ne za 1 evro: tudi predplačniki imajo širok nabor telefonov priznanih proizvajalcev. Največja past, v katero se ujamejo uporabniki ob nakupu mobilnega telefona, je primerjava cen v naročniški ponudbi s predplačniško. Naročniški ponudniki telefonov seveda ne dajo zastonj ali za 1 evro, ampak uporabniki »cenejši« nakup telefona plačajo z naročnino v času vezave, ki traja leto ali celo dve. Na to opozarja tudi Zveza potrošnikov Slovenije, ki se zavzema za krajši čas vezave ob nakupu mobilnika.
 • Predplačništvo je dražje od naročnine: na končni strošek ne vpliva samo cena minute, temveč tudi obračunski interval ali način zaračunavanja pogovorov. Pri izbiri nam pomagata odločitvi, koliko smo pripravljeni porabiti in koliko kličemo. Predplačništvo je namenjeno predvsem tistim, ki večinoma kličejo in pošiljajo SMS sporočila, ki bi radi prihranili in želijo imeti stroške pod nadzorom. Zagotovo pa ta možnost ni prva izbira tistih, ki veliko in vsak dan kličejo ter uporabljajo tudi druge napredne storitve.
 • Ne želim nove telefonske številke: pri zamenjavi ponudnika storitev svojo mobilno številko samo prenesetedrugam, številka pa v celoti ostane ista. Pri večini ponudnikov zadostuje že klic v center za pomoč uporabnikov.

Kako preverite, ali glede na obseg uporabljenih storitev ne plačujete preveč?

Najprej razmislite, koliko, kam in kako pogosto kličete ter koliko ste pripravljeni plačati za mobilno telefonijo.

Koliko uporabljate mobilni telefon: če telefona nekaj dni, morda celo kak mesec na leto sploh ne uporabljate, je za vas najbolj primeren predplačniški način. V času, ko telefona ne uporabljate, nimate nobenih stroškov. Če ste, denimo, v tujini, plačate le strošek porabljenih storitev, ne pa tudi naročnine ali zakupa storitev, ki veljajo le za Slovenijo.

Dolžina klicev in obračunski interval: obračunski interval pove, na koliko sekund se obračuna klic in pomembno vpliva na strošek. Če je večina klicev kratkih, potem je najustreznejša tarifa s kratkim obračunskim intervalom. Najnižja cena minute ne pomeni nujno najnižjega stroška. Kratek obračunski interval vam stroške mobilne telefonije lahko zmanjša tudi za večkrat. Za primer vzemimo tarifo s 15 sekundnim intervalom: za klic, ki traja do 15 sekund, boste plačate le četrtino cene polne minute in ne polne minute kot pri tarifi z minutnim obračunskim intervalom.

V katera omrežja največ kličete: večina naročniških ponudb ima nižjo ceno klicev v lastna omrežja, za druga omrežja pa so cene občutno višje. Predplačniške tarife pa so praviloma enotne – strošek je enak, če kličete v lastno ali druga v mobilna in stacionarna omrežja.

Kličete tudi v tujino: če veliko kličete v tujino, izberite ponudnika, ki ima tarifo za cenejše klice v tujino.

Ali določeno storitev uporabljate veliko več kot druge: preverite predplačniške ponudbe za paketni zakup storitev, kjer kupite po nižjih cenah pakete samo tistih storitev, ki jih potrebujete.

Zakaj je za nekatere telefoniranje na kartice enostavnejše in cenejše?

Glavna prednost je vsekakor enostaven in popoln nadzor nad stroški. Obseg uporabe sproti prilagajamo trenutnim potrebam, zato nas ne more šokirati visok račun. Ne plačujemo naročnine, nismo vezani na ponudnika, uporabo lahko enostavno prekinemo brez administrativnih postopkov in stroškov.

Vir: http://www.vzajemnost.si

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework