Računalniki za socialno ogrožene

četrtek, 11 april 2013 08:27
(0 glasov)

V prvem mesecu letošnjega leta so mnogi posamezniki, pa tudi nekatera ozaveščena podjetja projektu podarili že za cel tovornjak računalniške opreme.

Vir: http://www.racunalniske-novice.com

Računalniki za socialno ogrožene, projekt društva Duh časa je po prvi objavi v reviji Računalniške novice doživeli pravi razcvet. Fantje in dekleta so morali pošteno zavihati rokave, saj jih je zasula poplava računalniške opreme iz vseh koncev Slovenije. V Ljubljani, kjer je bil odziv posameznikov in podjetij dobesedno izjemen, so zbrali zajeten kup računalnikov in računalniške opreme, ki je sicer starejšega datuma, a še vedno popolnoma uporabna. V glavnem so to čisto dostojne “mašine”, ki bodo še nekaj let služile posameznikom in družinam v stiski, katerim je projekt namenjen. Odzvalo se je več kot 50 posameznikov, pa tudi podjetja: Abanka (48 PC-jev z licenčnimi Windows xp, 29 monitorjev, cel kup zapakiranih tipkovnic), Energetika (kar 68 PC-jev, 4 strežniki in 58 monitorjev), Inštitut za varovanje zdravja (za cel kombi "robe"), Zveza prijateljev mladine (6 PC-jev in 4 LCD monitorji). Seveda so tudi Računalniške novice projektu odstopili lep kup opreme (4 PC-je, 2 strežnika, miške, tipkovnice itd.), ki je sami več ne potrebujemo.

Namen projekta je socialno ogroženim, otrokom iz družin, ki komaj shajajo, študentom, upokojencem in invalidom … vsem v finančni stiski, s tem - danes res že nepogrešljivim orodjem - omogočiti relativno enakopraven dostop do informacij in znanja. Tako pa posledično izboljšati tudi njihove možnosti za zaposlitev ali »zgolj« omogočiti, da so v stiku s svojci. Trenutno ima projekt aktivne izpostave - poleg Ljubljanske - tudi v Mariboru, Slovenj Gradcu, Novem mestu, Zagorju ob Savi, Kozini, Tolminu in na Ptuju, z idejo računalniške reciklaže in medsebojne pomoči pa želijo “okužiti” vso Slovenijo. V manj kot letu delovanja so predali že več kot 40 računalniških sistemov tako neposredno posameznikom ali pa preko organizacij kot sta Zveza prijateljev mladine Slovenije in Študentska organizacija Slovenije. Ustvarjalci projekta so prepričani, da s tem prispevajo h konkretnim rešitvam problemov aktualne družbe. Društvo Duh časa namreč izhaja iz stališča, da so družbene težave dokaj preprosto rešljive. Vprašati se je potrebno zgolj, kaj že imamo (viri) in nato, kaj potrebujemo. Ko odgovora na ti dve vprašanji povežemo, se hitro najde tudi rešitev. "Nič politike, le stroko in pridne roke potrebujemo, da za vselej rešimo posamezen problem." so njihove besede.

“Pri našem projektu je stvar preprosta.”, pravi Matjaž Ugovšek, koordinator izpostave v Ljubljani. “Slovenija je dobesedno natrpana z računalniki in niti ne vemo, koliko še delujočih računalniških sistemov ali posameznih enot smo v zadnjih 10-ih ali 20-ih letih dobesedno vrgli stran, je pa številka zagotovo najmanj štirimestna. Po drugi strani pa mladi danes kar dobro poznamo osnove servisiranja računalnikov, saj je na spletu moč dobiti sleherno informacijo, ki jo potrebuješ, ko kaj ne deluje več, tako kot bi moralo. Poleg tega je v Sloveniji ogromno nadobudnih mladih strokovnjakov, ki se sprašujejo, kako do službe, ali pa do tega vprašanja še prihajajo. Potencial za reciklažo računalnikov je še popolnoma neizkoriščen, hkrati pa narašča tudi število brezposelnih. Mnogi nimajo niti za najnujnejše, kaj šele za računalnik, čeprav bi jim prav ta lahko olajšal pot do zaposlitve ali pa bi z njim lahko našli neko obliko pomoči, za katero sicer sploh ne bi vedeli. Že Facebook npr. je poln skupin, znotraj katerih si ljudje medsebojno in brezplačno pomagajo.”

Če torej v podjetju ravno pripravljate opremo za odpis, se vam doma praši star monitor, ali pa poznate družino, ki bi rabila računalnik, pa si ga ne more privoščiti, potem vas vabimo, da se javite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in prijazni “Duhci” bodo veseli, da jim pomagate pomagati. Pišite seveda tudi, če jim lahko priskočite na pomoč pri pripravi računalnikov, prevozih ali pa lahko ponudite prostor za dejavnost v vašem kraju. Pokličete jih lahko na spodnje telefonske številke koordinatorjev izpostav po Sloveniji. Posebej hvala vam, ki zgolj posredujete informacijo naprej. Učinek vašega malega dejanja je lahko več kot izjemen!
Slovenj Gradec: trgovina Eneas, Matjaž - 041 742 073
Novo mesto: Sebastijan - 031 611 483
Zagorje ob Savi: Matej - 030 349 690
Ptuj: Klemen - 031 317 465
Kozina: Alojz in Danijela - 041 932 037
Tolmin: Simona - 041 391 520
Obala: Rihard - 031 270 344
Maribor: čajnica Adam in Eva, Samo - 041 333 319
Ljubljana: o.š. Bičevje, Matjaž - 041 256 265

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework