Prvi biološki računalniki le še vprašanje časa

sreda, 03 april 2013 09:18
(0 glasov)

Raziskovalci stanfordske univerze so javnosti predstavili prvi delujoči biološki tranzistor, ki temelji na osnovi dednega zapisa, in sicer kislin DNA in RNA. Prvo biološko elektronsko vezje bi lahko nastalo že v letošnjem letu, na prvi biološki računalnik pa bo potrebno počakati še vsaj dve leti.

Medtem ko pri načrtovanju novih elektronskih komponent večina podjetji razmišlja le o siliciju in kovinah, so se raziskovalci stanfordske univerze odločili za povsem drugačen »prijem«. Ti so namreč pripravili nadvse zanimiv biološki tranzistor, imenovan »transcriptor«, ki temelji na osnovi dednega zapisa. Za pripravo biološke elektronske komponente so raziskovalci uporabili deoksiribonukleinsko kislina (DNK oziroma DNA) v vlogi polprevodnika in ribonukleinska kislina (RNK oziroma RNA) za elektrone.

Ker biološki tranzistorji delujejo na enak način kot tisti iz silicija in kovin, so raziskovalci stanfordske univerze prepričani, da bi lahko na njihovi osnovi kmalu pripravili prvi prototip delujočega elektronskega vezja. To bo seveda mogoče takoj, ko bo biološki tranzistor nared oziroma primeren za vsakdanjo uporabo. Prednost uporabe tovrstnih tranzistorjev pa je tudi v tem, da lahko raziskovalci ob tem »upravljajo« še z osnovnimi funkcijami celic, kot je na primer njihovo razmnoževanje oziroma deljenje.

Raziskovalci stanfordske univerze bodo prvo elektronsko vezje, grajeno na osnovi bioloških tranzistorjev, poskušali pripraviti že v letošnjem letu. Če jim bo namera uspela, bi lahko ti izdelali prvi biološki računalnik še pred koncem leta 2015. Več o izjemnem dosežku raziskovalcev stanfordske univerze pa je na voljo na naslovu http://goo.gl/FrhcC.

Vir: http://www.racunalniske-novice.com

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework