Ali varno uporabljate računalnik? Pet nasvetov za varno uporabo računalnika

četrtek, 26 maj 2016 08:36
(0 glasov)
Mlajša generacija uporabnikov računalnikov je večinoma dobro računalniško pismena, a še vedno je precej uporabnikov, ki jim je virtualni svet tuj. Tudi mladi večkrat na računalnik nevede naložijo zlonamerne programe. Zato vam ponujamo pet nasvetov, kako pravilno uporabljati računalnik, kako zaščititi vaše dragocene podatke in kako se izogniti neprijetnostim.

1. Ne nalagajte neznanih programov

Danes lahko večino stvari na računalniku opravimo znotraj spletnega brskalnika, npr. pošiljanje e-pošte, poslušanje glasbe, gledanje videev in urejanje dokumentov. Možnost dela znotraj brskalnika je dobrodošla za uporabnike začetnike, ki jim ni treba nameščati programov, poleg tega pa se izognejo nevarnim virusom.

A vendar za določena opravila še vedno potrebujemo na računalnik nameščene programe. Če niste vešči v uporabi računalnikov, raje ne nameščajte programov, ki jih ne poznate. Brezplačni programi pogosto vsebujejo “reklamne” in nadležne programe (crapware), ki se namestijo skupaj z njimi.

Zato med namestitvijo programa, ko klikate na gumb “next” (naprej), dobro preberite opise polj, ki so obkljukana. Na spletnih straneh programov pa bodite pozorni na gumbe za prenos “download”, saj so najbolj izpostavljeni gumbi večkrat lažni (reklame, ki namesto programa prenesejo virus ali drugo navlako). Dobro preglejte vse gumbe in se odločite za tistega, ki vam deluje najbolj pristen. Ko se namestitvena datoteka prenese na računalnik, preverite skladnost imena datoteke z imenom programa.

Download Fake 3 PaintDotNet

Seznam uporabnih in brezplačnih programov za uporabnike Windowsov:

2. Redno ustvarjajte varnostne kopije datotek

Veliko začetnikov se ne zaveda, da se današnji računalniki lahko hitro pokvarijo oziroma lahko preprost virus zahteva od uporabnika celoten izbris trdega diska. Uporabniki večkrat hranijo na trdih diskih celotno kolekcijo fotografij, glasbe, videev in ostalih pomembnih dokumentov, ki pa lahko izginejo z enim klikom. Pomembno je, da redno ustvarjate kopije datotek in jih hranite na zunanjih trdih diskih, ki jih imate shranjene ločeno od računalnika.

Še boljša rešitev pa predstavljajo oblačne storitve, ki smo jih predstavili pred kratkim. Svetujemo uporabo Googlove oblačne storitve Drive, ki vam z vašim obstoječim Googlovim računom ponuja 15 GB brezplačnega prostora za dokumente. Vse fotografije in videe pa lahko s programom Google Photos brezplačno hranite na Googlovih oblačnih storitvah v neomejenih količinah. Namesto da datoteke shranjujete v navadno mapo, jih shranjujte v mapo, ki jo ustvari Google, in za vse ostalo bo Google poskrbel sam.

3. Pravilno uporabljajte prenosnik

Uporabniki se večkrat odločijo za nakup prenosnika zaradi večje mobilnosti in možnosti, da prenosnik prek akumulatorskega napajanja uporabljajo kjerkoli in kadarkoli. Za podaljšanje življenjske dobe prenosnika ga moramo pravilno uporabljati.

Predvsem je pomembno, da se izogibate uporabi prenosnih računalnikov na blazinah ali na postelji, saj tkanina močno pregreva napravo. Prenosnik se nato trudi ohlajati procesor s povišanim delovanjem ventilatorja, ki se posledično lahko hitro obrabi in začne oddajati neprijeten hrup.

Če se le da, prenosni računalnik postavite na mizo ali kakršnokoli trdo podlago, lahko pa si omislite podlogo, namenjeno ravno uporabi prenosnega računalnika v postelji ali na kavču. Podlogo lahko kupite tukaj.

Drugi nasvet pa se tiče polnjenja baterije računalnika. Veliko uporabnikov se pritožuje, da učinkovitost delovanja baterije začne upehati po dobrem letu ali dveh uporabe, vendar se ne zavedajo, da so mogoče sami krivi za poslabšanje delovanja.

Pomembno je, da baterijo prenosnika vedno napolnite do 100%, nato prenosnik izklopite z napajanja in ga uporabljate, dokler se računalnik povsem ne izprazni. Pomembno je, da prenosnika ne pustimo ves čas priključenega na napajanju, ampak je za baterijo bolj zdravo, da se neprestano izprazni in napolni do konca.

4. Takoj izbrišite nezaželena elektronska sporočila in ne odpirajte neznanih datotek

Priponke v elektronskih sporočilih so najpogostejši način okužbe računalnika z virusi. To možnost izkoriščajo predvsem nepridipravi z zavajajočimi marketinškimi ponudbami ali oglasi. Ne odpirajte priponk, čeprav vas vsebina elektronskega sporočila vabi k temu dejanju. Odpirajte samo sporočila kolegov, prijateljev in oseb, ki jim zaupate.

Če odprete datoteke s končnicami .exe ali .dmg, lahko v računalniku zaženete virus, ki bo ukradel vaše osebne informacije in s tem zlorabil vašo identiteto (phishing) ali pa naložil virus, ki bo zaklenil vaš trdi disk in vas prisilil v izbris vseh vaših podatkov (ransomware), o čemer smo pisali prejšnji teden.

5. Redno posodabljajte programsko opremo

Večina začetnikov se izogiba posodabljanju programov in sistema, saj se jim to zdi zamudno ali prezapleteno. Mnogi mislijo, da nam proizvajalci s posodobitvami želijo vsiliti nove neuporabne funkcije. To v nekaterih primerih drži, vendar se razvijalci s posodobitvami programske opreme predvsem trudijo krpati hrošče in varnostne luknje v programih.

Če vam sistem ali določen program ponudi posodobitev, si vzemite nekaj minut in opravite posodobitev, saj je večkrat dovolj, da z enim klikom potrdimo posodobitev, za vse ostalo pa bo sistem ali program poskrbel sam. Imeti nameščeno antivirusno zaščito še ni dovolj za celovito zaščito in varnost računalnika, ampak je v večini primerov učinkovito ravno posodobaljanje programske opreme.

Vir: Mitja Godnič, http://dne.enaa.com/

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework