POZOR bodite pozorni na izsiljevalski virus TeslaCrypt 2.0

sreda, 02 december 2015 12:45
(0 glasov)
Na SI-CERT so v v zadnjih dneh prejeli številne prijave okužb z izsiljevalskim virusom TeslaCrypt 2.0, ki zašifrira datoteke in uporabniku prikaže navodila za plačilo odkupnine v digitalni valuti bitcoin v protivrednosti 500 USD.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Način širjenja in delovanje

V do sedaj znanih primerih se virus širi preko elektronske pošte, v zadevi sporočila (subject) je naveden le datum in čas (v ameriškem formatu, recimo: 11/28/2015 10:22:58 AM), ta se ponovi tudi v telesu sporočila, priložena pa je datoteka z imenom love.zip. Ta vsebuje javascript kodo v datoteki info.js, koda pa je namenoma izmaličena v nerazpoznavno obliko.

Screen-Shot-2015-11-30-at-11.43.05

Javascript koda sestavi spletni naslov in prenese izvršljivo .exe datoteko na računalnik, ki prične s šifriranjem datotek in na koncu predstavi uporabniku navodila za obisk spletne strani, preko katere lahko nakaže odkupnino v digitalni valuti bitcoin v protivrednosti 500 USD.

Ukrepanje

Izogibajte se odpiranju priponk, ki so jih poslali neznanci, ali pa ne poznate razloga, zakaj ste priponko prejeli. Če ste v dvomih in pošiljatelja poznate, se prej pozanimajte, ali je res on pošiljatelj.

Uredite si izdelovanje varnostnih kopij računalnika, ali ročno občasno skopirajte podatke na zunanjo enoto, ki ni stalno priklopljena.

Odšifriranje datotek brez zasebnega ključa, ki ga imajo v lasti le storilci, ni mogoče. Podatke lahko povrnete iz varnostnih kopij, storilci pa v dokaz, da res posedujejo šifrirni ključ, omogočajo odšifriranje ene izbrane datoteke.

decrypt1

Vir: https://www.cert.si

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework