Windows 10, Windows 8 in Windows 7 - Kakšna je razlika?

torek, 08 september 2015 09:08
(0 glasov)
Preberite, kakšne so razlike med operacijskimi sistemi Windows 7, 8 in 10 in kateri od njih vam najbolj ustreza.

Težko pričakovani operacijski sistem Windows 10 je postal dostopen za uporabnike 29. julija letos. Do zdaj je doživel že več kot 14 milijonov prenosov. Zakaj? Odločitev Microsofta, da Windows 10 ponudi brezplačno, vsekakor vpliva na to, vendar je to le vrh ledene gore.

Cena – Večina uporabnikov Windows 7 in 8 lahko prenese Windows 10 na svoj računalnik brezplačno, kar je odlično glede na ceno, ki se sicer giblje od 119 $ do 199 $.

Podpora – Microsoft ponuja podporo Windows 10 dlje kot za Windows 7 in 8, saj pričakujejo, da bodo sčasoma vsi uporabniki prešli na številko 10.

Prilagodljivost in univerzalne aplikacije – Microsoft si zasluži vse pohvale, saj Windows 10 deluje na vseh Microsoftovih napravah od osebnih računalnikov in prenosnikov do hibridnih naprav, tablic in telefonov.

Igranje iger – S tehnologijo DirectX 12 je Windows 10 idealen za igričarje. Z nadgradnjo z DirectX 11 na DirectX 12 naj bi se izvedba izboljšala za kar 30 do 40 %. Prav tako Windows 10 podpira igranje iger z Xbox One, kar na Windows 7 in 8 ni mogoče.

Cortana – Cortana je novost v Windows 10 in spominja na Applovo Siri. Je glasovna pomočnica, ime pa je pridobila iz videoigre Halo. Podobno kot Siri na sistemih iOS in Google Voice Search na Androidih se Cortana odzove na glasovne ukaze in izvede želeno nalogo. Kljub temu, da Cortana ni popolna (in ni na voljo v Sloveniji), vseeno deluje dobro in se bo s časom le še boljšala.

Brskalnik Edge – Brskalnik Edge je naslednik Internet Explorerja in poskus Microsofta, da odvzame priljubljenost Googlovemu brskalniku Chrome. Edge je bistveno hitrejši kot Internet Explorer in je na voljo le na Windows 10.

Varnost – Tako v Windows 7 kot 8 je bilo za varnost dobro poskrbljeno, a Windows 10 je v tem še boljši. Device Guardblokira napade s temeljitim pregledom programske opreme in aplikacij. Windows Hello nudi podporo uporabniku s tem, da poveča zanesljivost gesel s prepoznavo uporabnikovega obraza in prstnih odtisov.

Zakaj ostati na Windows 7 ali Windows 8?

Stabilnost – Trenutno je Windows 10 dokaj nov in vsebuje kar nekaj napak oziroma hroščev, ki jih na Windows 7 in 8 ne bost našli. Med njimi je najbolj pereča napaka ta, da z opravile vrstice izginjajo ikone.

Predpisane posodobitve – Kljub temu, da naj bi bil Windows 10 bolj zaščiten in sproti namešča posodobitve, ima to kar nekaj slabosti. Zaradi tega se grafični gonilnik lahko sesuje, kar močno moti uporabnike..

Zasebnost – Microsoft sicer vaše zasebnosti ne bo kršil brez razloga, a večina uporabnikov moti dejstvo, da ima dostop do osebnih podatkov, kar vključuje e-maile, zasebne pogovore in datoteke ter zasebne datoteke. Vprašanje, ki se poraja, je torej: Ali je Microsoft s svojim Windows 10 vreden zaupanja ali ne?

Izgubljene značilnosti – Windows 10 je ukinil nekaj značilnih programov, kot je Windows Media Center, kar nekateri uporabniki pogrešajo. To lahko sčasoma močno vpliva na priljubljenost Windows 10.

Kateri izmed Windows operacijskih sistemov bo pravi za vas, boste morali presoditi sami. Napredek, ki ga Microsoft kaže z Windows 10, je velik, a se nekateri še vedno držijo starejših Windows 7 in 8. Le čas bo pokazal, ali bo Windows 10 zasijal ali pogorel.

Vir: http://dne.enaa.com/

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework