Fifa bo nogometno romantiko nadomestila s tehnologijo

petek, 22 februar 2013 10:56
(0 glasov)

Na svetovnem nogometnem prvenstvu 2014 v Braziliji ne bo prostora za sodniške napake, saj bo na zelenicah prisotna napredna tehnologija za nadzor črte v golu. Z njeno pomočjo bo lahko sodnik v vsakem trenutku določil, ali je žoga s celim obsegom prečkala črto, ki označuje gol.

Mednarodna nogometna zveza Fifa je sporočila, da bo na svetovnem nogometnem prvenstvu leta 2014 v Braziliji uporabila tehnologijo za nadzor črte v golu. Z njeno pomočjo bo lahko sodnik v spornih primerih določil, ali je žoga dejansko s celim obsegom prečkala črto, ki označuje gol. Čeprav bo uvedba tehnologije na nogometne zelenice precej zmanjšala možnost sodniških napak, bo po mnenju mnogih ljubiteljev usnjene žoge uničila nogometno romantiko, ki je zasnovana prav na osnovi »nepredvidljivih« dogodkov.
Mednarodna federacija nogometnih zvez bo dejansko uvedla dve tehnološki novosti, in sicer HawkEye in GoalRef. Njihov namen bo seveda pomagati sodnikom pri sprejemanju odločitev o tem, ali je žoga prečkala vratarjevo črto, v primeru, ko se ta odbije od vratnice v gol in ponovno ven. V takih primerih namreč sodnik ne more biti nikoli povsem prepričan, da je žoga dejansko prečkala golovo črto in ponavadi tak gol raje razveljavijo kot ne.
Tehnologija HawkEye uporablja sistem naprednih kamer, ki nadzirajo golovo oziroma vratarjevo črto, medtem ko GoalRef temelji na osnovi magnetnega polja. Ko žoga prečka magnetno polje, občutljiva tipala to nemudoma zaznajo. O tem bo sodnik obveščen na zaslonu ročne ure, saj se bodo podatki nanjo prenesli brezžično in v realnem času. Naslednji korak uvedbe tehnologije na nogometna igrišča pa bo verjetno sistem za ugotavljanje prepovedanega položaja, saj se tu se zgodi največ sodniških napak.

Vir: http://www.racunalniske-novice.com

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework