Prispevki filtrirani po datumu: četrtek, 08 februar 2018
petek, 09 februar 2018 00:00

Februarska vrtna opravila

Februarski zelenjavni vrtiček si navadno začnemo ustvarjati kar na okenski polici, mnogi pa so z njim pričeli že v januarju. Tiste rastline, ki smo jih posejali januarja, zdaj pikiramo, da stebla ne bi zrasla previsoko.

 

Zelenjavni vrt

 

Če je zemlja dovolj ogreta, lahko na zavetno mesto pod vrtno tkanino (da rastlinice zaščitimo pred nizkimi temperaturami zraka) sejemo nekatere vrtnine: špinačo, pastinak, bob, črni koren, lahko pa poskusimo tudi z redkvico in zgodnjim grahom. Med vrste boba posejemo špinačo in redkvico. V ogrevanem prostoru sejemo rano cvetačo in rano zelje, zgodnji korenček, zeleno, redkvico, zgodnjo solato, paradižnik, paprike, jajčevec. Koncem meseca imamo pripravljeno tudi toplo gredo, kamor prav tako posejemo zgoraj naštete vrtnine. V gredice pa lahko damo tudi v zabojčkih vzgojene sadike solate in vmes redkvico.

Za zgodnejši pridelek lahko v februarju že nakaljujemo rani krompir. Damo ga v plitve zabojčke v prostor na svetlo mesto in na temperaturo 12-15ºC. Tisti del gomolja, kjer je največ očesc, obrnemo navzgor.

 

Sadni vrt

 

V toplejših dneh že pričenjamo z obrezovanjem sadnega drevja, kateremu razredčimo pregoste krošnje ter odstranimo suhe in bolne dele. Še prej pa preglejmo in si pripravimo orodje za obrezovanje. Nepogrešljive so vsekakor škarje, pozabiti pa ne smemo tudi na žago za debelejše veje in škarje z dolgo vrvico in palico za krošnje višjih dreves. Mesto, kjer smo odrezali debelejše veje zamažemo s cepilno smolo, prav tako pa zamažemo tudi ranjena mesta, ki jih je na drevju pustil mraz. S tem preprečimo vdor in okužbe s škodljivimi mikroorganizmi.

Ob koncu meseca opravimo predspomladansko škropljenje proti boleznim in škodljivcem, seveda če se je že nekoliko otoplilo. Proti boleznim uporabimo bakrove pripravke. Proti škodljivcem škropimo, ko se napnejo prvi brsti, še bolje pa, ko so brsti v fazi mišjega ušesa. O ustreznih sredstvih in njihovi uporabi nam bodo svetovali v kmetijski apoteki. Breskve in nektarine škropimo proti breskovi kodravosti.

V tem mesecu lahko tudi že pripravimo sadilne jame za drevnino, ki jo bomo sadili spomladi.

 

Okrasni vrt

 

Od enoletnic lahko na toplem v zabojčke posejemo kitajski nagelj, lobelijo, zajčke, petelinov greben, glavinec, dalije, okrasni tobak, petunije, kadulje. Izberemo tudi poleti cvetoče čebulnice, ki jih bomo sadili od marca dalje: gladiole cvetijo od aprila do septembra, dalije cvetijo od avgusta do oktobra, orjaški luk cveti že maja, modri luk in zvezdastoobli luk bosta cvetela v juniju, gomoljne begonije cvetijo od junija do oktobra, lilije bodo cvetele od aprila do septembra ...

 

Vir: Andreja Tomšič, http://www.kalia.si/

 

Objavljeno v Vrtnarjenje
petek, 09 februar 2018 00:00

Za vaše zdravje v letu 2018 - Februar

Vsak mesec vas čakajo preproste naloge, zato nikar ne oklevajte!

Imate težave pri uresničevanju novoletnih zaobljub? Ponujamo vam seznam pomembnih zdravstvenih nasvetov in priporočamo varnostne zdravniške preglede. Izvedeli boste, kako lahko od januarja do decembra poskrbite, da boste vsak dan telesno in duševno zdravi in krepki.

Napolnite omarico za prvo pomoč

Komplet za prvo pomoč naj bo vedno brezhibno urejen, kajti nikoli ne veste, kdaj bo šlo zares. V njem morajo biti obliži, povoj za oko, sterilne gaze, različni povoji, razkužilo, varnostne sponke, škarje, pinceta in kirurške rokavice. Pred potovanjem se pozanimajte v lekarni, kaj je še dobro vzeti s seboj

 

Spijte kakav

Na valentinovo nazdravite s kakavom in tako koristite srcu. Kakav vsebuje enako količino srcu prijaznih antioksidantov kot čokolada, le da ima manjšo vsebnost nasičenih maščob, ki dvigujejo raven holesterola in povečujejo tveganje za nastanek srčno- žilnih obolenj, ki so še vedno najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji.

Umirite se ob klasični glasbi

Raziskave oxfordske in rimske univerze Pavia so pokazale, da se srčni utrip, dihanje in krvni pritisk prilagajajo ritmu glasbe, ki jo poslušamo. Zato znižajte glasnost, nakupite nekaj novih zgoščenk in prevetrite svojo zbirko ali poslušajte radijski program klasične glasbe.

Ali ste izponili zdravstvene nasvete za Januar? Če jih še niste, jih lahko najdete TUKAJ.

Objavljeno v Zdravje