Prispevki filtrirani po datumu: četrtek, 02 februar 2017

Odbor DZ za delo, ki je imel na dnevnem redu včerajšnje seje tudi vladni predlog novele pokojninskega zakona, je sklenil obravnavo preložiti na eno od prihodnjih sej. Po predlogu bi upokojencem z najnižjimi pokojninami in s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa zagotovili zvišanje pokojnine s 440 na 500 evrov mesečno.

 

Po pojasnilu predsednika odbora Uroša Prikla iz DeSUS, ki je pred načrtovanim začetkom obravnave predloga predlagal preložitev, so potrebna dodatna usklajevanja, da bo "zakon pravičen do vseh, ki jim želi pomagati".

 

Marijan Pojbič iz SDS je izrazil razočaranje nad ravnanjem koalicije. Predlog je bil po njegovih besedah namreč že uvrščen na dnevni red seje, člani odbora pa so na začetku seje potrdili takšen dnevni red.

 

Miha Kordiš iz ZL pa je dejal, da bi preložitev predlagal sam, če se ne bi za to odločil predsednik odbora. Vladni predlog je namreč po mnenju ZL krivičen do upokojenk, ki so se ali se bodo upokojile v obdobju od začetka leta 2013 do konca leta 2018. Glede na to so pripravili dopolnilo, ki bi odpravilo po njihovem diskriminatorno obravnavanje žensk.

 

Iva Dimic iz NSi pa je menila, da najnižja pokojnina za 40 let pokojninske dobe ne more biti nižja od praga revščine, ki znaša 610 evrov.

 

Vlada je s predlogom sprememb zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju predvidela tudi najnižje zneske za tiste, ki imajo 37, 38 in 39 let pokojninske dobe brez dokupa. Pokojnina za tistega, ki ima 39 let pokojninske dobe brez dokupa, po predlogu ne more biti nižja od 490 evrov, za tiste z 38 leti pokojninske dobe brez dokupa je najnižji predvideni znesek pokojnine 480 evrov, za 37 let pokojninske dobe brez dokupa pa 470 evrov

 

Po izračunih vlade predlog zadeva približno 33.000 upokojencev, od tega 31.800, ki so upokojeni starostno, in 1200, ki so upokojeni invalidsko.

Vir: http://www.zdus-zveza.si/

Objavljeno v Novice
četrtek, 02 februar 2017 09:29

Nova doba prihaja! Razstava z nostalgijo

Delo za tekočim trakom, dvoizmensko delo, visoke plače v jugoslovanskih dinarjih, zaposlitev v podjetju, ki izvaža svoje izdelke po celotni Jugoslaviji in svetu ... Vam je kaj od tega znano? So to tudi vaši spomini? Z vami jih delimo v Mestnem muzeju Ljubljana, na aktualni razstavi s poetičnim naslovom Nova doba prihaja!, ki bo v vas gotovo vzbudila osebne spomine in nostalgijo.

To so bili časi, ko se je – od leta 1958 do 1968 – število delavcev v Ljubljani podvojilo: s 23.266 na 48.946 delavcev. Zato tudi ni nenavadno, da se je življenjski slog najhitreje spreminjal prav med letoma 1960 in 1974, ko se je število kupljenih televizijskih sprejemnikov in pralnih strojev povečalo za 20-krat, hladilnikov za 14-krat, osebnih avtomobilov za 7-krat in električnih štedilnikov za 6-krat. O vsem tem pripoveduje razstava.

Pa tudi o časih, ko smo prvi maj, praznik dela, Ljubljančani množično praznovali na Rožniku, poletne počitnice pa preživljali v sindikalnih prikolicah in apartmajih ob obali. Zaposleni v Litostroju ste imeli v svoji tovarni celo splošno in zobno ambulanto, lastno lekarno, prostore za fizioterapijo in celo kinodvorano. Takrat je namreč večina uspešnih organizacij za svoje zaposlene organizirala kulturne prireditve, planinske pohode, različna tekmovanja in izlete ter izdajala svoj časopis. Kaj pa dramski in foto krožek, plesna skupina ter pihalni orkester – ste morebiti prav vi sodelovali tudi pri teh dejavnostih?

Na razstavi Nova doba prihaja! vam ne bo zmanjkalo priložnosti za obujanje spominov na čas razmaha industrijskega razvoja v socializmu. Hkrati pa vam prvi celostni pregled 200-letne industrijske zgodovine Ljubljane postreže z novimi spoznanji in dejstvi, ki jih morebiti še ne poznate. Denimo, da so v prvi ljubljanski bombažni predilnici leta 1838 zaposlovali kar 78 otrok, starih do 14 let. Ali pa to, da je bilo leta 1962 kar 46 % direktorjev brez srednješolske izobrazbe. In še ena zanimivost iz poznejšega časa: ob začetku lastninjenja v Republiki Sloveniji je bilo izdanih več certifikatov, kot je bilo delnic podjetij, ki naj bi se lastninila. Ker je slednjih preprosto zmanjkalo, sta nam državljanom preostali le dve možnosti – ali certifikat pustiti v predalu ali pa z njim kupiti delnice PID-ov. Mnogo se jih je odločilo za prvo možnost in tako je ostalo neizkoriščenih za kar 57 milijard tolarjev (238 milijonov evrov) certifikatov.

Vabljeni torej na obisk muzeja in razstave z močnim nostalgičnim pridihom ter prikazom obilice dogodkov, ki so zadnjih 200 let močno vplivali na naše delo in življenje. Da bo odločitev o obisku muzeja lažja, smo za vas pripravili poseben popust.

Članom upokojenskih društev ponujamo samostojni ali vodeni ogled razstave s 30-odstotnim popustom na že znižano vstopnico (namesto 4 €/osebo = 2,80 €/osebo). Ponudba velja vse do izteka razstave, do 3. 9. 2017.

 

Rezervacije za vodstvo in ostale informacije:

Mestni muzej Ljubljana

Gosposka 15

1000 Ljubljana

Informacije: 01 24 12 506

E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Odprto:

torek–nedelja: 10.00–18.00
četrtek: 10.00–21.00
ponedeljek: zaprto

Več o razstavi in spremljevalnem programu si lahko preberete na Nova doba prihaja! Industrija – delo – kapital.

Objavljeno v Dogodki
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework