Prispevki filtrirani po datumu: torek, 06 maj 2014

Potrošniki na cesti preživljamo vse več časa, hkrati pa vemo, da nesreča nikoli ne počiva.

Pred visokimi stroški popravil se lahko zaščitimo z ustreznim avtomobilskim zavarovanjem, a le, če poskrbimo za njegov ustrezen obseg in vsebino. Marsikateri potrošnik se ne določi le za »obvezno« zavarovanje, ampak se želi morebitnim stroškom popravila avtomobila, npr. ob poškodbah na parkirišču ali ob naletu divjadi izogniti z zavarovanjem posameznih kasko kombinacij. Pri ZPS smo tokrat preverili, na kakšne težave lahko potrošnik naleti pri delnih kasko kombinacijah za parkirišče in divjad.

Poškodbe na parkirišču - Zavarovanje za poškodbe vozila na parkirišču je mogoče skleniti kot delno kombinacijo. Ta kombinacija krije neposredno škodo, ki jo na vašem avtomobilu povzroči neznano motorno vozilo, največkrat pa sodi v to tudi škoda zaradi zdrsa snega s strehe ali padca ledenih sveč. Pri tem je pomembno vedeti, da škode morda ne boste mogli uveljaviti, če ste vozilo nepravilno parkirali. Pa vendar bodite pozorni, ne bo vsaka škoda, nastala na parkirišču krita iz delnega kaska, za ilustracijo navajamo dva primera:

  • Avto je bil parkiran pred trgovskim centrom. Po opravljenih nakupih pa ste opazili, da je avto popraskan na boku in ima razbito tudi zadnjo luč. Očitno je vanj zadelo drugo vozilo. Če je vaš avto zavarovan z delno kombinacijo "parkirišče", lahko škodo uveljavljate brez odbitne franšize in ne da bi to vplivalo na bonus. Škoda je lahko krita tudi iz splošnega kasko zavarovanja, vendar bo zavarovalnica pri tem upoštevala odbitno franšizo in izgubili boste bonus.
  • Kaj pa, če je škodo na vašem avtu na parkirišču povzročil nalet kolesa ali nakupovalnega vozička? Splošni pogoji določajo, da ta delna kombinacija krije le škodo, ki nastane zaradi trka motornega vozila. Tovrstno škodo bi torej morali uveljavljati iz splošnega kasko zavarovanja, seveda upoštevajoč odbitno franšizo in izgubo bonusa. Enako velja, če nepridiprav na parkirišču s ključem ali drugim ostrim predmetom poškoduje vaš avto. Škoda zaradi objestnosti ali vandalizma je krita le iz splošnega kaska, seveda tudi z morebitno odbitno franšizo in izgubo bonusa.

Nalet divjadi - Tudi za to nevarnost se lahko zavarujete s sklenitvijo delne kombinacije "divjad". Ta kombinacija običajno krije škodo, ki nastane zaradi neposrednega trka z divjadjo ali domačo živaljo, ne krije pa škode, ki nastane kot posledica dogodkov po neposrednem naletu z živaljo (npr. ko se skušate izogniti trku z živaljo in končate v bližnjem jarku).

Pa še nekaj o izrazih: Ali veste kaj pomeni odbitna franšiza – to je vaša soudeležba pri škodi. Gre za določen odstotek, ki ga boste morali v primeru nastanka škode poravnati sami. Vedeti pa morate, da ne gre za odstotek nastale škode, ampak za odstotek nabavne vrednosti novega avtomobila! Več v prispevku v reviji VIP, marec 2013 in na spletni strani www.zps.si.

Uveljavljanje škode iz kasko zavarovanja

  • Pokličite policijo.
  • Poškodbe na avtomobilu in prizorišče fotografirajte z več zornih kotov.
  • Vozilo ohranite v čim bolj nespremenjenem stanju, dokler si ga ne ogleda cenilec.
  • Najkasneje v treh dneh obvestite zavarovalnico o nastanku škode, predložite zavarovalno polico, vozniško in prometno dovoljenje in upoštevajte njihova navodila.
  • Zavarovalnici morate zagotoviti tudi vse podatke, ki so potrebni za ugotovitev vzroka, obsega in višine škode.

Pri zbiri zavarovanja avtomobila upoštevajte njegove lastnosti. Če je vozilo starejše in je njegova vrednost majhna, razmislite le o sklenitvi zavarovanja za nekatere najverjetnejše nevarnosti (delne kasko kombinacije), še prej pa preračunajte, ali je kakršnokoli kasko zavarovanje takšnega avtomobila sploh smiselno.

Vir: http://www.zps.si

Objavljeno v Nasveti
torek, 06 maj 2014 15:25

Aplikacije za tek in kolesarjenje

Med mnogimi različnimi možnostmi rekreacije je tek ena izmed najbolj priljubljenih, saj ne zahteva drage opreme in je možen skorajda povsod.

app for runningV spletnih trgovinah, kot sta App Store in Google Play, je mogoče najti aplikacije Nike+, Runtastic, Endomodo Sports Tracker, RunKeeper in mnoge druge, ki pri tej dejavnosti pomagajo.

Eden izmed poglavitnih razlogov za uporabo tekaških aplikacij je ta, da beležijo pretečeno razdaljo, hitrost, čas, traso, višinsko razliko, rekorde, porabljene kalorije in mnoge druge za tek pomembne podatke. Z njimi lahko uporabnik svoje dosežke izmeri in jih med seboj primerja, kar poveča željo po izboljšavi in poskrbi za motivacijo. Pogosto vsebujejo tudi koristne napotke za izgubo teže in pravilen tek, vadbene programe za izboljšavo rezultatov ter druga pomagala za pravilno in učinkovito vadbo.

V večini primerov razvijalci tekaških aplikacij niso pozabili niti na zabavo med tekom, za katero poskrbi predvajanje glasbe, ki ga občasno prekine zgolj glas, ki sproti obvešča o času in pretečeni razdalji.

Za uporabo tekaških aplikacije je potrebno imeti zgolj pameten telefon z vgrajeno funkcijo GPS. Po končani vadbi je mogoče rezultat svoje telesne aktivnosti deliti tudi s prijatelji na različnih socialnih omrežjih.

Vir: http://novice.najdi.si/

Objavljeno v Računalništvo
torek, 06 maj 2014 11:31

Zavožena tranzicija

V politični realnosti tranzicijske Slovenije absurdom očitno ni videti konca.

 Bizarni finale

Proces "očiščevanja politike", ki naj bi pometel s korupcijo in preostalimi negativnimi praksami, predvsem pa odstranil oba tedaj vodilna politika – Janšo in Jankovića – s političnega prizorišča, je pred dnevi doživel svoj bizarni finale: medtem ko je prvi po pravnomočni obsodbi na pragu zapora, se je drugi zmagoslavno vrnil na vrh "svoje" stranke (o tem, da je še vedno trdno zasidran na županskem položaju v prestolnici, seveda ne gre izgubljati besed). Spopad za predsedniški položaj v Pozitivni Sloveniji se je tako izkazal za čisto farso, ki so jo zrežirali vselej isti zakulisni centri moči, namenjena pa je bila ponovni prerazdelitvi njihovih političnih eksponentov. 

V trenutnem položaju je t. i. politična nestabilnost kot posledica razpada koalicije, pred katero svarijo vladajoči politiki in dominantni mediji, relativno majhna težava. Veliko večja težava je drsenje države v smer z demokratično fasado zamaskiranega avtoritarizma v stilu Putinove Rusije.

Ponovitev farse

Obsodilna razsodba v zadevi Partia, ki jo je izreklo višje sodišče, za poznavalce razmer v slovenskem sodstvu ne more biti kakšno večje presenečenje. To pa nikakor ne pomeni, da je po svoji vsebini kaj manj absurdna ob tiste, ki jo je sproduciralo sodišče na prvi stopnji. Tako še vedno ni nikjer zapisano, kdaj, kje in kako naj bi Janša prejel famozno obljubo podkupnine. Gre za sklepanje v stilu: Zagožen se je pogovarjal s predstavniki Patrie, hkrati pa je komuniciral z Janšo, ergo – Janša je usmerjal Zagožna. Ne da bi bilo sploh karkoli znanega o tem, kakšna je bila konkretna vsebina njune komunikacije. Tako da takšna razsodba ni nič drugega kot konstrukt. 

Še posebej problematično je, da ob takšnih ohlapnih formulacijah kaznivih dejanj in tako ohlapnih "dokazih" obtožencem sploh ni bila omogočena poštena obramba. In ob tem višje sodišče na nekem mestu v svoji razsodbi obtoženi strani očita, da ni predložila ustreznih dokazov. Kot da ne bi obstajala domneva nedolžnosti, ki je v civiliziranem svetu eden od temeljev pravne ureditve. Zahtevati od obtožencev, da morajo dokazovati svojo nedolžnost zoper fantomske obtožbe državnih organov, je nekaj, kar je skladno z orwellovsko logiko nezmotljivosti oblasti. Tej so sledili totalitarni režimi, ne glede na svojo politično barvo. 

Pri tem ne gre zgolj za usodo Janeza Janše. Gre za to, da je ob takšnih dokaznih standardih vsak državljan lahko žrtev represivnih posegov države. Če je lahko vodja največje opozicijske stranke obsojen na tak način, je lov na nasprotnike centrov moči, ki obvladujejo pravosodje, odprt. Konec koncev Janša ni edini, ki je predmet kazenskega pregona. To velja za vrsto nekdanjih politikov, intelektualcev, novinarjev, ki pripadajo "napačni" politični opciji ali pa so zgolj kritični do tistih, ki menijo, da so abonirani na oblast.

Najšibkejša točka tranzicije

Ponovno se je pokazalo, da je sodstvo ena najšibkejših, če ne najšibkejša točka slovenske tranzicije. Očitna je njegova politična instrumentaliziranost. Pogosto se mu je očitalo neučinkovitost, češ da sodni postopki potekajo predolgo. Vendar je še bolj kot to problematično kontinuirano prakticiranje dvojnih standardov. Medtem ko nekatere obsojajo brez trdnih dokazov, pa ni bil do zdaj še nihče obsojen za množične kršitve človekovih pravic v času komunističnega režima. Kot tudi ne denimo za uničenje arhivskega gradiva ob njegovem koncu. Ali za slabljenje obrambne moči novonastajajoče države (spomnimo se oddaje orožja slovenske teritorialne obrambe poznejšemu agresorju). O teh dejanjih obstaja bistveno več gradiva kot pa zgolj posamezni "indici". 

Formalni obstoj politične tekme, ki omogoča državljanom politično izbiro, nikakor ni dovolj za to, da demokracija uspešno deluje. Je nujni, a ne zadostni pogoj za to. Obstajati morajo mehanizmi, ki omogočajo čim bolj pošteno politično tekmo. Če teh ni, je demokracija deformirana. Kaj pomagajo volitve in večstrankarski sistem, če lahko določena politična grupacija z nadzorom nad mediji manipulira z javnim mnenjem, z nadzorom nad gospodarstvom in financami podkupuje svojo klientelo ali celo z nadzorom nad pravosodjem izloča politične tekmece. 

Pri zagotavljanju pogojev za enakopravno politično tekmo je ključen obstoj pravne države. Ta pa v Sloveniji očitno ne deluje. Glavna napaka slovenske tranzicije je bila storjena s tem, ko ni bila izvedena lustracija. Naivno je pričakovati, da lahko isti ljudje, ki so bili opora zatiralskemu komunističnemu režimu, prevzamejo vlogo varuhov demokratičnih načel. Gre za ljudi, med katerimi prevladuje "korporativistična starorežimska miselnost", kot jo je označil ustavni sodnik Jan Zobec. Sama sprememba pravil ni dovolj, če jih ljudje, ki so zanje odgovorni, niso sposobni in/ali pripravljeni udejanjati. Dokler pravosodje in druga strateška področja ne bodo delovala v skladu z demokratičnimi principi, bo slovenska tranzicija ostala ne samo nedokončan, ampak v mnogo pogledih zavožen projekt.

Vir: http://www.siol.net/, Avtor: Matevž Tomšič

Objavljeno v Novice

Politična kriza v Sloveniji je sicer zamajala okrevanje države, a ga (še) ni ustavila, se strinjata dva ugledna tuja medija The Economist in Wall Street Journal.

 

Zadnji znaki kažejo, da bo vlada ostala do predčasnih volitev jeseni, kar je pomembno za stabilnost v prihajajočih mesecih, ko se skuša država izkopati iz globoke fiskalne krize, ki je vrhunec dosegla konec lanskega leta, v članku Krhko okrevanje Slovenije piše The Economist.

 

Potem ko se je Slovenija za las izognila mednarodni pomoči konec leta 2013, je Bratuškova dokapitalizirala težavni bančni sektor s 3,2 milijarde evrov in se znebila slabega dolga. Država zdaj prodaja pomemben del svojega premoženja, da bi poplačala račun za reševanje bank. To je velika sprememba v državi, kjer po ocenah nekaterih državno premoženje znaša okoli 60 odstotkov BDP-ja, ugotavlja britanski časnik.

 

Vlada si je že izposodila dovolj

 

Politična negotovost ni popolnoma končana, a drama ni iztirila načrtov države, da privatizira svoje premoženje. Stroški slovenskega zadolževanja so v začetku prejšnjega tedna močno narasli, a so si hitro opomogli – morda zaradi spoznanja, da se je vlada že zadolžila dovolj, da pokrije stroške do konca marca 2015. Gospodarsko in fiskalno gledano kaže bolje kot še pred nekaj tedni. Bonitetna hiša Fitch je obete iz negativnih spremenila v stabilne in pripomnila, da slovensko gospodarstvo okreva hitreje od pričakovanj, nadaljuje The Economist.

 

Intimna povezava politike in gospodarstva

 

Na daljši rok se lahko izkaže, da bo lanski skorajšnji propad bank spodbuda za prekinitev povezav med politiko in gospodarstvom. "Človek mora samo pogledati druge naslove v medijih, da opazi težave, ki jih je precej preveč intimna povezava med obema povzročila tej državi z dvema milijonoma prebivalcev. Zoran Janković, ustanovitelj Pozitivne Slovenije in župan Ljubljane, je trenutno pod preiskavo zaradi suma korupcije. Vodja opozicije, nekdanji premier in prvak SDS, Janez Janša, je bil obsojen na 22 mesecev zapora zaradi jemanja podkupnine v orožarskem dogovoru leta 2006," je zapisal časnik.

Bratuškova in njeni koalicijski partnerji so obljubili, da bodo do jeseni nadaljevali načrt privatizacije. Največji dragulj na kroni je Telekom Slovenije, ki je ocenjen na milijardo evrov. Če jim ga bo uspelo prodati, bo vlada dobro na svoji poti. "Odpornost preteklega tedna kaže, da je Slovenija morda že iz najhujšega, vsaj za zdaj," sklene The Economist.

WSJ: V parlament lahko pride osem strank

The Wall Street Journal (WSJ) ugotavlja podobno, da se je Slovenija decembra lani komaj izognila mednarodni pomoči. Dodaja, da kljub politični nestabilnosti slovenske finance ostajajo solidne, saj je država nedavno z zadolževanjem zbrala dovolj denarja.

"Vendar pa je politična scena razdeljena, na naslednjih volitvah lahko v parlament pride osem strank, kar bi pomenilo dolgotrajna pogajanja za oblikovanje nove koalicije," je sklenil WSJ.

FAZ: Slovenija pred negotovo prihodnostjo

Nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) piše, da so si v Sloveniji vsi enotni: že po enem letu naj se izvoli nov parlament. Pri tem slovenski mediji bolj kot na junij računajo na september. S tem pa bo tekoče leto v državi, ki je v velikih težavah, izgubljeno za reformni proces, ki je v teku. 

FAZ omenja, da so se gospodarstveniki na politično krizo odzvali alarmantno, saj lahko politična kriza škoduje prestrukturiranju gospdoarstva. Poleg tega pa tudi po novih volitvah zaradi razdrobljenosti politike ni pričakovati stabilnosti.

Po razkolu v PS je slovenska levica pred novimi spremembami. Glede na govorice Bratuškova načrtuje ustanovitev svoje stranke, piše FAZ, tako da bi slovenski volivci na predčasnih volitvah odločali med najmanj petimi levimi strankami.

Vodja opozicije Janez Janša domneva, da je vladno krizo "zrežiral" nekdanji predsednik Milan Kučan. Vrnitev Jankovića na čelo PS naj bi bila udarec za Kučana, ki je ljubljanskega župana podprl pred volitvami leta 2011, zdaj pa mu je ljubša Bratuškova.

Vir: http://www.siol.net/, Avtor: Tina Vovk

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework