Prispevki filtrirani po datumu: petek, 30 maj 2014

Avtor: STA

Upokojencem, ki jim je varčevalni zakon odvzel del pokojnine, bodo skupaj z majskimi pokojninami vrnili še 80 odstotkov neustavno odvzetega zneska. Zpiz bo za vračila namenil do 15 milijonov evrov.

Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) ocenjujejo, da bo za izplačilo zadnjega dela zneska pokojnin, odvzetega z varčevalnim zakonom (Zujf), treba nameniti od 14 do 15 milijonov evrov. Upravičencev je približno 17 tisoč, vrnili pa jim bodo od nekaj evrov pa do tisoč evrov ali več.

Prvih 20 odstotkov so jim v skladu z vladnim tehničnim zakonom izplačali konec junija lani. Za to so namenili približno štiri milijone evrov.

Ustavno sodišče je marca lani za neustavne razglasilo določbe varčevalnega zakona, ki so znižale pokojnino približno 26 tisoč upokojencem, ki jim izplačilo pokojnine zagotavlja proračun. Med njimi so nekdanji interniranci, španski borci in borci NOB.

Povrnitev neustavno odvzetega dela pokojnin je nato uredil tehnični zakon, sprejet proti koncu maja lani. Zakon je predvidel vrnitev stanja na čas pred uveljavitvijo varčevalnega zakona. Glede na tehnični zakon mora biti neizplačani znesek vrnjen v celoti, a brez obresti in zaradi gospodarskega položaja države v dveh obrokih.

Vir: http://www.siol.net/

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework