Prispevki filtrirani po datumu: torek, 27 maj 2014

Pravilna prehrana, telovadba in dovolj spanja vodijo do zdravja. Vendar pa ni vedno tako preprosto, pogosto so namreč lahko odločitve, za katere menimo, da jih naredimo v korist našemu zdravju, tiste, ki povzročijo škodo. 

1. Prepogosta uporaba gela za higieno rok
Če pogosto uporabljate gel za higieno rok, bi bilo morda priporočljivo, da bi si vzeli nekaj premora. 

Sicer pa uporabljajte vodo in milo. Geli namreč navadno vsebujejo triklosan, ki lahko spodbuja odpornost bakterij na antibiotike in viruse.

2. Ni dobro umivati zob po vsakem obroku
Čeprav se sliši umivanje zob po vsaki jedi kot dobra ideja, temu ni tako. Po zaužiti hrani, predvsem sladki in kisli, je namreč zobna sklenina občutljiva, s takojšnjim ščetkanjem pa jo lahko poškodujemo. 

Po zaužitju hrane je čez dan priporočljivo izpiranje ust, ščetkanje pa zjutraj in zvečer. 

3. Preskakovanje obrokov, da bomo pozneje bolj lačni
Ljudje pogosto izpuščajo obroke in potem za kosilo ali večerjo pojedo več hrane. Mišljenje, da porazdelitev obrokov ni pomembna, je zmotno. 

Znanstveni ugotavljajo, da imajo ljudje, ki ne zajtrkujejo, večjo potrebo po sladkem ali slanem. Pomembno je tudi, da se kalorije porazdelijo skozi dan, zato je bolje čez dan jesti obroke, ki so polni beljakovin, zvečer pa se tovrstni hrani izogniti. 

4. Pitje zgolj ustekleničene vode
Številni danes prisegajo na pitje vode iz plastenke. Dejstvo je, da v takšni vodi ni fluora, njegovo pomanjkanje pa povzroča zobno gnilobo. 

Če je voda iz pipe pitna, je zagotovo bolj zdravo, da pijemo to vodo. 

5. Zgolj ena vrsta rekreacije
Vsako gibanje je zdravo, je pa zagotovo priporočljivo, da se različne vrste vadb kombinirajo. Na ta način se telo ne navadi na zgolj eno vrsto vaj. 

V primeru, da je edini način rekreacije hoja, je priporočljivo, da se dodajo na primer še vaje za roke in trebuh in tako razmigamo vse dele telesa. 

6. Preveč vitaminov in dodatkov
Več ni nujno boljše, zlasti ko gre za vitamine in minerale. Ljudje pogosto na lastno pobudo uživajo vitamine in minerale, čezmerno uživanje pa lahko pusti resne posledice. 

Velike količine vitamina A lahko na primer poškodujejo plod pri nosečnicah, predoziranje vitamina C lahko povzroči prebavne težave, čezmerno uživanje vitamina B6 pa vodi do poškodbe živcev.

Vir: http://www.zdus-zveza.si/Planet Siol.net

Objavljeno v Zdravje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework