Prispevki filtrirani po datumu: sreda, 21 maj 2014

Vsi tisti, ki se ne boste peljali z muzejskim vlakom, nikakor ne ostanite doma. Sobota, 7. 6. 2014, je dan, ko se od 10. ure do 14. ure mora veseliti vsa Slovenija. Mamice, očki, babice, dedki …, skratka vsivlakoljubci, pridružite se nam na ustvarjalnih delavnicah v Železniškem muzeju Slovenskih železnic, na Parmovi ulici 35 v Ljubljani.

Obeta se edinstven dogodek, ko si bodo lahko največji radovedneži ogledali različne modele železnic, parne lokomotive, stalno muzejsko zbirko in še in še. 

Najmlajši družinski člani bodo lahko izvedeli skrivnosti železniških poklicev in se tako še bolj navdušili nad vlaki. Verjetno bo potem doma še dolgo odmevalo: ''Čiha puha, čiha puha …'' 

Vsi, ki zelo radi ustvarjate, pa nikakor ne smete zamuditi delavnic, na katerih boste izdelovali iz gline. Mogoče pa vas bo navdušila prav izdelava dišečih sveč.

Največje presenečenje sobotnega druženja pa bo zagotovo skupina Artifex, ki vas bo naučila neverjetnih plesnih korakov. Saj se spomnite fantov, ki so leta 2011 zasloveli s šovom Slovenija ima talent? Zdaj jih boste lahko pocukali za rokav in rade volje vam bodo razkrili, kaj so njihovi plesni triki. 

Za vse vlakoljubce pa je seveda vstop prost! Postanite del velike zgodbe Z vlakom povezujemo prihodnost …

artifex

 

Na posebnem dogodku, ki se bo odvijal 7. 6. 2014 v Ljubljani, bo zaplesala tudi skupina Artifex.

 

Objavljeno v Dogodki
sreda, 21 maj 2014 09:13

Muzejska noč 2014 - 21. junij

Poletna muzejska noč bo potekala v soboto, 21. junija 2014, od 18. do 24. ure, že dvanajstič zapovrstjo. V letošnji akciji bo sodelovalo 72 institucij z več kot 100 lokacijami. Večina jih je sodelovala že v preteklih letih, nekaj pa se jih je pridružilo na novo (Pivovarski muzej, Kulturno društvo MoTA, Muzej Parenzana Izola, Dežela kozolcev Šentrupert, Atelje galerija …). Sodelujoči muzeji, galerije in razstavišča bodo od poznega popoldneva pa do polnoči brezplačno odprli svoja vrata in za obiskovalce pripravili pester spored prireditev, od vodstevdelavnic,predstavitevprojekcij, do odprtij razstavglasbenega programa in degustacij. Na ogled bodo tudi občasne in stalne razstave. Program je namenjen obiskovalcem vseh starosti, družinam in posameznikom, tistim, ki pogosto obiskujejo muzeje, predvsem pa tistim, ki vanje poredko ali pa sploh ne zahajajo. Kljub temu, da je največ sodelujočih iz Ljubljane, se bo dogajalo po vsej Sloveniji, v skoraj 50 mestih, od Lendave do Pirana ter od Jesenic do Metlike.

S pestrim in raznolikim programom želimo obiskovalcem vseh generacij predstaviti naše institucije, ki hranijo, ohranjajo in predstavljajo kulturno dediščino, kot prostore za sproščeno,zabavno in navdihujoče preživljanje prostega časa. Prireditev bo v soboto, 21. junija, sooblikovalo 25 ljubljanskih ter 47 institucij iz ostalih krajev po Sloveniji (Bistra, Bled, Bohinj, Brestanica, Celje, Divača, Dutovlje, Izola, Jesenice, Kamnik, Kočevje, Koper, Kostanjevica na Krki, Kranj, Kranjska gora, Krško, Laško, Lendava, Lipica, Litija, Maribor, Metlika, Mežica, Murska Sobota, Nazarje, Nova Gorica, Novo mesto, Piran, Pivka, Polhov Gradec, Postojna, Prem, Ptuj, Rašica, Ribnica, Rogatec, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Šentjur, Šentrupert, Škocjan, Šoštanj, Štanjel, Tolmin, Velenje, Žalec).

 

Število obiskovalcev iz leta v leto narašča in se giblje okoli številk 20.000 do 25.000Lansko leto smo zabeležili rekorden obisk, več kot 37.000 obiskovalcev. Udeleženost ljudi na razstaviščih doseže vrhunec v poznih večernih urah, torej v času, ko so v običajnih dneh vrata muzejskih in galerijskih hiš že zaprta. Tem spodbudnim številkam botrujejo predvsem kvaliteten inpester program namenjen različnim ciljnim skupinamprost vstop in brezplačni programi ter dejstvo, da so ljudje vzeli Poletno muzejsko noč za svojo.

 

Akcija je v marsičem primerljiva z muzejskimi nočmi po svetu, ima pa naša tudi nekatere posebnosti. Ni omejena le na eno mesto, ampak se odvija po celi državi, vstop je brezplačen, brezplačni pa so tudi vsi spremljajoči programi in dogodki.

 

Poletna muzejska noč poteka pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije, koordinacijo projekta izvaja ekipa iz Tehniškega muzeja Slovenije (Irena Marušič, Urša Vodopivec, Barbara Grilc). Realizacijo pa so poleg sodelujočih institucij letos omogočili še RS Ministrstvo za kulturo, Tehniški muzej Slovenije in podjetje TAM-TAM.

 

Program prireditev bo v začetku meseca junija objavljen na spletni strani www.muzejska-noc.si, prisotni smo tudi na družbenih omrežjih FacebookTwitter in Google+. V začetku junija bodo na voljo tudi programske knjižice, letaki in plakati.

Objavljeno v Dogodki
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework