Prispevki filtrirani po datumu: ponedeljek, 12 maj 2014

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je pri večini dopustnikov postala že obvezen del prtljage, vendar pa včasih potrošniki od nje pričakujejo več, kot jim lahko zagotovi.

Še pred odhodom v tujino preverite, kaj zagotavlja kartica, da ne bo težav, če boste potrebovali zdravniško pomoč.

Kje lahko s kartico uveljavljate zdravstvene storitve? S kartico lahko uveljavljate nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve v vseh državah članicah EU, EGP ter v Švici, na Hrvaškem, v Makedoniji, Srbiji, Črni gori in Avstraliji.

Ali so zdravstvene storitve s kartico brezplačne? Zdravstvene storitve so lahko brezplačne ali pa plačljive, kar je odvisno od zakonodaje države, kjer začasno bivate in potrebujete zdravstvene storitve.

Kakšne storitve lahko dobite? V državi EU, kjer potrebujete zdravstvene storitve, ste izenačeni z državljani te države. Na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini in Makedoniji pa kartica omogoča samo nujno medicinsko pomoč. Opozarjamo, da so zdravstveni sistemi v posameznih državah različni. Nekatere storitve, ki sodijo v Sloveniji med pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, niso nujno pravica tudi v drugi državi. Splošno pa velja, da evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne krije stroškov pri zasebnih izvajalcih.

Tudi način uveljavljanja zdravstvenih storitev je v vsaki državi nekoliko drugačen. Zato si pred odhodom v tujino na spletnem mestu www.zzzs.si preberite, do katerih zdravstvenih storitev ste upravičeni v posamezni državi in kako jih lahko uveljavite.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ni nadomestilo za turistično zdravstveno zavarovanje.

Ali je v primeru hude nesreče ali bolezni mogoče kartico uporabiti za organiziranje prevoza v domovino? Kartica omogoča lažji dostop do zdravljenja, nima pa nobene zveze z vračanjem v domovino. Kartica ne bo pomagala pri brezplačnem prevozu domov, če boste resno zboleli ali doživeli hudo nesrečo. Za take primere boste morali skleniti posebno zavarovanje z asistenco za tujino.

Kaj lahko storite, če kartico pozabite ali izgubite? Takoj se povežite z ZZZS in jih prosite, naj vam po telefaksu ali elektronski pošti pošlje certifikat, ki začasno nadomešča kartico. Certifikat je enakovreden evropski kartici zdravstvenega zavarovanja in vam bo med začasnim bivanjem v drugi državi, kjer lahko uporabite kartico, zagotavljal enake zdravstvene storitve in povračilo stroškov. Še zlasti priporočamo takšno ravnanje, če je potreben sprejem v bolnišnico.

Ali imetnikom evropske kartice kakšni pregledi in zdravljenja načeloma niso na voljo? Kot imetnik kartice imate pravico do vseh storitev, "ki jih oseba iz medicinskih razlogov potrebuje med bivanjem na ozemlju druge države članice, pri čemer se upoštevata narava storitev in pričakovana dolžina bivanja". Zagotovljena mora biti zdravstvena oskrba in zdravljenje, ki je potrebno glede na vaše zdravstveno stanje, da bo vaše bivanje drugi državi z zdravstvenega vidika varno. Tako vam ne bo treba prekiniti potovanja in se zaradi zdravljenja vrniti domov. Izvajalci pa niso dolžni zagotoviti nekaterih oblik zdravljenja, ki jih lahko opravite po vrnitvi domov (na primer večina zobozdravstvenih posegov). Prav lahko se zgodi, da boste imeli težave pri uveljavljanju povračila stroškov za zdravljenje, ki ne sodi v obseg potrebnih storitev med začasnim bivanjem. Nekatere oblike zdravljenja so tudi dolgotrajnejše in zahtevajo več obiskov pri zdravniku – to ni združljivo z začasnim bivanjem v drugi državi. V takih primerih so vam v drugi državi dolžni zagotoviti osnovno zdravljenje, potem pa vas, če je mogoče, poslati k vašemu zdravniku doma, ki opravi nadaljnje preglede ali oblike zdravljenja.

Vir: http://www.zps.si

Objavljeno v Nasveti

Nove raziskave kažejo, da je ingver v boju proti bolečini, ki je posledica vnetnih procesov, kot je artritis, tako učinkovit kot zdravila, ki vsebujejo betametazon.

Tako ingver kot betametazon namreč znižata raven citokinov v telesu, ti pa so krivi za vnetja in posledično bolečino. Med obema protibolečinskima sredstvoma pa ostaja bistvena razlika - medtem ko ingver nima stranskih učinkov in blagodejno vpliva na celotno telo, lahko betametazon namreč povzroča številne resne težave, kot so problemi z vidom, pridobivanje teže, otekanje, depresija, napadi, visok pritisk, glavoboli in še bi lahko naštevali.

Poleg tega ingver preprečuje nastanek vnetnih snovi, kot so prostagladini in levkotrieni in ima antioksidanten učinek, ki omogoča odpravljanje obstoječih vnetij in tekočine v sklepih.

V raziskavah so se za učinkovite izkazali tako pripravki iz surovega ingverja kot tisti s prekuhanim ingverjem. Tako ga lahko dodate svežim sokovom in smoothijem, pa tudi juham, omakam in čajem. Za lažje uživanje zadostnih količin ingverja je na tržišču na voljo tudi ingver v obliki kapsul.

Vir: http://druzina.enaa.com

Objavljeno v Zdravje

Window Socket je prvi model izredno uspešne linije izdelkov za proizvajanje električne energije.

Pri podjetju Kyuho Song & Boa Oh so predstavili njihov nov izdelek imenovan Window Socket, s katerim nameravajo osvojiti svet. Gre za preprosti mini generator sončne energije, v obliki električne vtičnice, ki ga pritrdimo na steklo okna v stanovanju.
Ob sončnem dnevu generatorček v vtičnici proizvaja električno energijo, vi pa v vtičnico lakho priključite željeno električno napravo, ki se potem napaja neposredno preko sončne energije, ozioma čez noč, preko energije, ki se je čez dan shranila v napravi - bateriji. Napravica je izredno preprosta in učinkovita, da je preprosto težko verjeti, da je do sedaj ni še nihče lansiral na trg.

window socket1Predstavnik podjetja Kyuho Song & Boa Oh je povedal: "Poskušali smo oblikovati prenosno vtičnico, ki jo bodo uporabniki uporabljali enostavno, intuitivno in brez posebnega usposabljanja."Napravico pritrdimo na okno s posebno prisesalno površino, na kateri so sončne celice, katere zbirajo energijo s sonca in to pretvarjajo v električno energijo, ki se shranjuje v napravici ali pa jo lahko neposredno uporabljamo za polnjenje ostalih električnih naprav. Največja prednost prenosne vtičnice bodo vsekakor področja, kjer klasična električna vtičnica ne bo dosegljiva – npr. na prostem, vrtu, travniku ...

Trenutno je Window Socket še v fazi izdelanega koncepta, vendar bo kmalu na voljo v končni obliki. V prihodnosti oblikovalci upajo, da jim bo uspelo povečati učinkovitost shranjevanja energije in čas polnjenja naprave. Baterija v Window Socket napravi je trenutno bolj majhne kapacitete (1000 mAh), kar lahko zadostuje za napolnitev navadnega mobilnega telefona, ne bo pa zadostovalo za napajanje kuhinjskih aparatov. Window Socket v trenutnem stanju potrebuje 5 do 8 ur, da se napolni, kar nato zadostuje za do 10 ur polnjenja preprostih nepožrešnih električnih naprav.

Produkt Window Socket je vsekakor revolucija na področju obnovljivih virov energije za dom. Čeprav gre trenutno le za prvi model, ki bo imel manjši izkoristek, pa si lahko le predstavljamo, kako zelo učinkoviti modeli bodo izdelani v prihodnosti. Morda bomo lahko že čez nekaj let večina naprave v stanovanju polnili s pomočjo takih prenosnih solarnih naprav.

Vir: http://www.racunalniske-novice.com

Objavljeno v Računalništvo
ponedeljek, 12 maj 2014 14:28

Telesne vaje za starejše odrasle

S staranjem posameznik izgublja mišično moč - 20. do 70. leta izgubi 5 kg mišic. Poleg tega hrbtenica postaja trda, sklepi vse manj gibljivi. Vendar se s pomočjo redne telesne dejavnosti lahko tudi v zrelejših letih ohranijo telesne sposobnosti in spretnosti, ki so potrebne pri vsakodnevnih opravilih in aktivnostih, po drugi strani pa telesna dejavnost vpliva tudi na posameznikovo počutje, na občutek dobrega zdravja in na splošno zadovoljstvo z življenjem. Če želi posameznik živeti neodvisno od drugih, mora ohraniti sposobnost, da za različna opravila poskrbi sam. Njegovo telo se mora tako sklanjati, dvigati, nositi bremena in se brez večjega napora premikati. S pomočjo redne telesne dejavnosti lahko posameznik svoje telo ohrani močno in gibljivo.

V nadaljevanju so prikazane vaje, ki se lahko izvajajo doma, nekatere pa tudi na prostem v naravi. Vse kar potrebujemo so: primerna obleka in obutev ter mehka podloga, nekatere vaje pa se izvajajo tudi sede oziroma stoje ob stolu.Vadi naj se po malem, vendar redno in večkrat na dan.

Jasna in Damir

telesne vaje 01

telesne vaje 02

telesne vaje 03

 telesne vaje 04

telesne vaje 05

telesne vaje 06

telesne vaje 07

telesne vaje 08

telesne vaje 09

telesne vaje 11

telesne vaje 12

 

telesne vaje 13

telesne vaje 14

Vir: http://www.ivz.si/

Objavljeno v Šport in rekreacija

Alkohol je najbolj razširjena droga v svetu, zaradi katere se zastrupi največ ljudi. Vendar se večina pivcev ne zaveda razsežnosti in nevarnosti omame, ki jo povzroča.

 

Med vsemi prepovedanimi in dovoljenimi drogami je alkohol v svetu najbolj razširjen, vendar večina tako lažjih kot težjih uživalcev alkohola podcenjuje razsežnost in nevarnost posledic, ki jih povzroča. 

 

Obstajajo celo različne teorije, kako zmanjšati njegovo omamo, preprečiti in hitreje pozdraviti mačka. Nekaj teh mitov za spletni medij The Huffington Post razbija direktor ameriškega nacionalnega inštituta za zlorabo alkohola in alkoholizem Kenneth R. Warren.

 

"Če popijem eno pijačo na uro, še vedno lahko sedem za volan"

 

Verjetno ste že slišali za teorijo, da je človeško telo sposobno predelati eno pijačo na uro. V resnici sta potrebni vsaj dve uri. Povprečna stopnja presnove je namreč 100 miligramov alkohola na kilogram telesne teže na uro. Človek s 60 kilogrami je tako sposoben v eni uri presnoviti sedem gramov alkohola, kar je pol piva.

 

"Če je nujno, se lahko hitro streznim"

 

Za presnovo alkohola je potreben čas, ne pospeši ga ne skodelica kave ne hladen tuš. Kofein pa dejansko lahko povzroči več škode kot koristi, saj kot poživilo osebo pod vplivom alkohola zbudi ter hkrati fizično in umsko oslabi.

"Ko grem enkrat na stranišče, sem tam na pet minut"

Zaradi popivanja zaužijemo večjo količino tekočine, zaradi česar je pogostejše tudi obiskovanje stranišča. Marsikdo je prepričan, da je pogosto odvajanje odvisno od tega, kdaj gredo prvič na stranišče, češ "ko grem enkrat, sem ves čas tam". Vendar to ne drži. Pogostejše odvajanje je namreč posledica odvajalnega učinka, ki ga ima alkohol, in več ko ga zaužijemo, pogostejše je odvajanje.

"Najbolj me 'zabetonira', če mešam pivo in žganje"

Zmotno je tudi prepričanje, da se pri popivanju najslabše obnese mešanje različnih alkoholnih pijač, predvsem piva in žganja. A raziskave kažejo, da pijanost in slabost zaradi alkohola nista odvisni od vrste in mešanic pijače, temveč zgolj od količine zaužitega alkohola.

"Zaradi piva mi raste pivski trebuh"

Pivo vsekakor je kalorično, a se samo zaradi piva še ne boste redili. Tako imenovani pivski trebuh je namreč posledica več slabih razvad in ne le razvajanja s pivom.

"En kozarček za boljši spanec"

Marsikdo zvečer poseže po kozarčku vina, da bi lažje in bolje zaspal. A dejstvo je, da je spanec zaradi alkohola prej slabši kot boljši. Raziskave so namreč pokazale, da alkohol v krvi predvsem slabi in krajša REM-fazo spanja, ko se telo najbolj sprosti.

"Nad mačka z vitamini"

V preteklosti so se pojavljale teorije, da vitamina B1 in B12 ter folna kislina prispevajo k hitrejši presnovi alkohola v krvi, vendar novejše raziskave kažejo, da za to ni nikakršnih znanstvenih dokazov in da proizvodi, ki se tržijo kot "zdravilo za mačka", nimajo nobenega pravega učinka.

"Nazaj v normalno stanje z jajcem s slanino in sirom za zajtrk"

Marsikdo ima svoj poseben obrok, s katerim zdravi mačka, a bolj kot obrok po pitju je pomembno, kaj in koliko jeste pred in med uživanjem alkohola. Hrana v želodcu namreč zmanjša hitrost absorpcije alkohola v telesu in s tem zmanjša količino alkohola v krvi.

"Nič posebnega, če sem malo omedlel"

Pogosto slišimo, kako se ljudje hvalijo, koliko so popili, da so bili pijani in se celo ničesar ne spomnijo. Marsikdo v takšnem stanju celo omedli, zaspi na ulici ali se celo zastrupi, a se resnosti takšnega položaja niti ne zaveda. Zastrupitve z alkoholom namreč zelo zavirajo osrednji živčni sistem, zaradi česar alkoholizirana oseba nima refleksov, niti za kašljanje ali celo dihanje in davljenje. To je smrtno nevarno, zato bi se morali ljudje bolj zavedati resnosti uživanja in omamljanja z alkoholom, opozarja Warren.

Vir: http://www.siol.net/Avtor: Ana Ovsenik

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework