Informativna osebna evidenca - Sporočilo za javnost

torek, 14 januar 2014 11:02
(0 glasov)

Novinarska konferenca: INFORMATIVNA OSEBNA EVIDENCA, 13. januar 2014

V ponedeljek, 13. januarja 2014 je bila na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije novinarska konferenca o informativni osebni evidenci (IOE), ki omogoča vsem, ki so ali so bili obvezno ali prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje in še niso pridobili statusa upokojenca, da preko spleta preverijo svoje podatke. Na novinarski konferenci so sodelovali dr. Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter predstavniki Zavoda: generalni direktor Marijan Papež, direktor sektorja informacijskih tehnologij mag. Edmond Pajk, Mojca Uhan, vodja službe za matično evidenco zavarovancev in prispevke ter mag. Domen Dolar, svetovalec s področja.

 

Uvodoma je ministrica dr. Anja Kopač Mrak poudarila, da je elektronski dostop do IOE velik korak naprej, ki zagotavlja večjo transparentnost podatkov in posledično krepi zaupanje v pokojninski sistem. Storitev IOE omogoča zavarovancem vpogled v podatke o obdobju zavarovanja in o osnovah od leta 1970 dalje, od vključno leta 2002 dalje pa tudi vpogled v znesek plačanih prispevkov, kot so jih javili delodajalci na obrazcih M-4. Cilj IOE je večja preglednost ter možnost, da ne pride do situacij, ko zavarovanci šele tik pred upokojitvijo ugotovijo, da jim manjkajo določeni podatki. Ravno podatki, zajeti v IOE, namreč pogojujejo pridobitev in odmero pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

 

Kot je povedal direktor Marijan Papež, je trenutna popolnost podatkov IOE preko 91%, v naslednjih letih se bo ta odstotek še zvišal, zavarovancem pa bo do leta 2016 omogočen tudi dopolnjen vpogled v podatke. Edmond Pajk je pojasnil, da je storitev IOE dostopna preko spletnega portala e-ZPIZ na naslovuwww.zpiz.si (moj e-ZPIZ), zavarovanci pa za dostop do IOE potrebujejo računalnik ali drugo ustrezno napravo z dostopom do spleta in kvalificirano digitalno potrdilo. Kvalificirano digitalno potrdilo lahko pridobijo brezplačno na upravni enoti ali proti plačilu pri komercialnih izdajateljih kvalificiranih digitalnih potrdil. Preden bodo lahko dostopali do IOE, se bo potrebno na spletni strani Zavoda še registrirati, za pomoč pri dostopu do IOE pa se lahko obrnejo na kontaktni center, ki bo od jutri naprej dostopen na avtomatski telefonski številki 01 4745 692.

 

V nadaljevanju novinarske konference je Mojca Uhan vsem prisotnim prikazala, kako poteka pregled podatkov in poudarila, da so vsi pojmi na strani še dodatno razloženi, tako da je storitev za uporabnike preprosta in razumljiva. Direktor Marijan Papež je zaključil z zahvalo vsem sodelavcem ter novinarjem postregel še z informacijo, da je elektronska storitev sicer na voljo od 29. novembra 2013 in da je bilo od takrat že približno 1000 vpogledov ter vloženih sedem vlog za spremembo podatkov.

 

Kontaktna oseba: Ana Kojadin

 

E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Telefon: (01) 47 45 353

 

Uporabniška navodila

Vir: http://www.zpiz.si

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework