Brezmejnost zdravstvenih in socialnih storitev

Od leve proti desni: Tatjana Geč, vodja zdravstvene nege v DOSOR-ju; Chiara Fellner, dijakinja;  Hemma Mucher, dijakinja; Jasmin Slappnig, dijakinja; Franc Kuhar, stanovalec v DOSOR-ju, Michelle Mannsberger, dijakinja; Timea Kaiser, dijakinja Od leve proti desni: Tatjana Geč, vodja zdravstvene nege v DOSOR-ju; Chiara Fellner, dijakinja; Hemma Mucher, dijakinja; Jasmin Slappnig, dijakinja; Franc Kuhar, stanovalec v DOSOR-ju, Michelle Mannsberger, dijakinja; Timea Kaiser, dijakinja
nedelja, 20 oktober 2013 11:16
(0 glasov)

V ponedeljek, 14. oktobra 2013 smo v DOSOR-ju med zaposlene toplo sprejeli 5 dijakinj iz Avstrije, ki so prišle v Radence na 4-tedensko strokovno prakso.

Hemma, Chiara, Timea, Michelle in Jasmin obiskujejo zasebno poklicno šolo za socialne poklice (Fachschule für Sozialberufe ) v Sv. Andražu - Avstrijska Koroška in trenutno obiskujejo 3. letnik. Tovrstna šola pri nas ne obstaja, socialni poklici na osnovnem nivoju pa so vsekakor zelo perspektivni glede na predvidljive demografske podatke. Izmenjavo jim je omogočila vključitev šole v program Leonardo da Vinci. Koordinator pri povezovanju in organizaciji sodelovanja z avstrijsko šolo je Zavod za novodobno izobraževanje (ZNI) iz Maribora.

dosor-logo

S tovrstnimi projekti pridobivamo vsi, ki smo vključeni: sodelavci Dosor-ja obnavljajo svoja jezikovna znanja, bogatijo svoje strokovno znanje, in pridobijo nove ideje za prenovo procesov in postopkov dela; stanovalci lahko aktivno komunicirajo v tujem jeziku in s tem pridobijo na socialni vključenosti in samozavesti; dekleta, ki opravljajo prakso pa so deležna pomembne življenjske lekcije bivanja in dela v tujini. Zaradi »novih obrazov« se poveča tudi motivacija vseh vključenih, komunikacija je prijaznejša, kolektiv ter stanovalci se medsebojno še bolj povežejo.

Do 8. novembra bodo dekleta torej del našega kolektiva, kjer bodo aktivno sodelovale pri delu z in za stanovalce. V veliko pomoč bodo gospodinjam, ki v Dosor-ju skrbijo za socialno vključenost in oskrbo stanovalcev. Predvsem pa bodo v funkciji družabnic stanovalcem Dosor-ja. Z njimi se bodo udeleževale kreativnih delavnic, pripravljale dopoldanska srečanja ob kavi in časopisu, spremljale jih bodo na sprehode, v trgovino, telovadbo, izlete, balinanje,… in razne druge dogodke. Seznanile oz. praktično preizkusile bodo tudi določena veščine s področja zdravstvene nege, delovne ter fizioterapije.

dosor-europe

Med trajanjem prakse bodo stanovale pri naših zaposlenih, ki so jih velikodušno sprejeli v svoje domove. Skupaj smo pripravili tudi program za njihov prosti čas. Naši zaposleni so prostovoljno prevzeli animacijo za prostočasne aktivnosti. Družili se bodo na kostanjevem pikniku, na kopanju v Zdravilišču Radenci, ob bowlingu v Murski Soboti, na izletu po Goričkem, ob ogled Gornje Radgone in Bad Radkersburga, v šampanjski kleti Radgonskih goric, ob ogledu Ptuja…

V štirih skupnih tednih si bomo nedvomno izpopolnili tudi jezikovna znanja - dekleta slovenščine, mi pa nemščine ali angleščine in s tem zagotovo pridobili na konkurenčnosti za obdobje, ki prihaja in ko se meje odprejo tudi za zdravstvene in socialno varstvene storitve.

Nedvomno so pred nami pestri dnevi, ki se jih zelo veselimo.

 

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework