Varčevalni ukrepi in pokojnine

Vroče zlasti pri pokojninah Vroče zlasti pri pokojninah Foto: Dnevnik
torek, 27 avgust 2013 09:18
(0 glasov)

Vlada je včeraj na gradu Strmol za zaprtimi vrati ves dan razpravljala o spremembah proračuna za leto 2014 in o nadaljnjih varčevalnih ukrepih.

Na včerajšnjem celodnevnem neformalnem sestanku vlade o spremembah proračuna za leto 2014 in o nadaljnjih varčevalnih ukrepih naj bi bila po naših informacijah še zlasti dolgotrajna razprava o morebitnem znižanju pokojnin. Ta naj bi šla v smeri, ki jo zahteva stranka DeSUS, torej da se pokojnine ne bodo znižale. Še vedno pa je, kot je mogoče slišati, v igri ukinitev dodatka za rekreacijo za upokojence, v kar pa prvak DeSUS Karl Erjavec tudi nikakor ne namerava privoliti. Kot pravi, dodatek za rekreacijo prejemajo tisti, ki imajo res zelo nizko pokojnino. »Predlagal sem, da se v primeru, če bodo vztrajali pri tem ukrepu, skliče sestanek koalicije, na katerem se bomo pogovorili, kaj to pomeni za nadaljnje delo vlade in koalicije,« nam je dejal Erjavec. Prav tako se v stranki upokojencev ne strinjajo z znižanjem socialnih transferjev – ti naj bi se zmanjšali za do dva odstotka.

Na mizi več predlogov, najbolj naklonjeni davku na nepremičnine

Vlada ima na mizi tudi predlog finančnega ministrstva, da se olajšave in dohodninska lestvica ne bi več avtomatično usklajevale z inflacijo, kar bi pomenilo višjo dohodnino in posledično znižanje neto plače. Kot smo že poročali, bi po predlogu finančnega ministrstva moralo kar 95 odstotkov zavezancev plačati za okoli tri odstotke višjo dohodnino. To bi ob povprečni plači prvo leto pomenilo le okoli 30 evrov, bi se pa znesek, če bi ukrep veljal dlje časa, bistveno povečal. Po izračunih Zveze svobodnih sindikatov Slovenije bi v primeru, če bi do zamrznitve olajšav in lestvice prišlo pred petimi leti, posameznik s povprečno plačo in enim otrokom pri dohodnini letos plačal dobrih 250 evrov več kot ob zamrznitvi, v petih letih pa bi to njegov račun obremenilo za kar 760 evrov.

Med napovedanimi ukrepi ima po naših informacijah v koaliciji še največ podpore davek na nepremičnine, vendar pa naj bi prvotni predlog doživel nekatere pomembne spremembe, in sicer tako glede višine, prizadel naj bi predvsem tiste, ki imajo več nepremičnin... Kriznemu davku, o uvedbi katerega v vladi tudi še vedno razmišljajo, pa nasprotujejo predvsem v Državljanski listi.

Kot je po četrtkovi seji vlade povedala premierka Alenka Bratušek, bo vlada nov paket ukrepov za konsolidacijo javnih financ predstavila do 25. septembra. Zaveda se, da ne gre za priljubljene ukrepe, zato tudi ne pričakuje popolne podpore, kljub temu pa si – tako pravi Bratuškova – želi, da bi večina razumela, da ti ukrepi Slovenijo peljejo naprej.

Vir: http://www.dnevnik.si

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework