Vlada je predlagala postopen dvig prispevkov za nezaposlene

petek, 22 marec 2013 08:42
(0 glasov)

Vlada RS je na  seji 13.3.2013 sprejela predloga Zakona o spremembi in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2A) in ga poslala Državnemu zboru Republike Slovenije v sprejem po skrajšanem postopku.

 

Predlog zakona prinaša postopen dvig višine prispevkov za prostovoljni vstop v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje za brezposelne osebe, ki so prijavljene na Zavodu RS za zaposlovanje, ter ustrezneje ureja možnosti zniževanja starostne meje na račun dopolnjene zavarovalne dobe s povečanjem.

Na podlagi predlagane spremembe bo v letu 2013 najnižja osnova za plačilo prispevkov za brezposelne osebe znašala 16 % zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v ,Republiki Sloveniji, preračunane na mesec, kar pomeni 59,41 evrov, v letu 2014 bo znašala 20 %, kar okvirno pomeni 74,27 evrov, nato pa se bo od leta 2015 do leta 2018 znesek vsako leto zvišal za deset odstotkov, dokler ne bo dosegel zneska 60 % zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji, preračunane na mesec.

Postopen dvig višine prispevkov za prostovoljni vstop v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje za brezposelne osebe, ki so prijavljene na Zavodu RS za zaposlovanje, kot ga določa predlog zakona, je torej naslednji:

 

Leto

Najnižja osnova za plačilo prispevkov

2013

16% zadnje znane povprečne letne plače

2014

20% zadnje znane povprečne letne plače

2015

30% zadnje znane povprečne letne plače

2016

40% zadnje znane povprečne letne plače

2017

50% zadnje znane povprečne letne plače

2018

60% zadnje znane povprečne letne plače

 
S tem bo bistveno izboljšan materialni in socialni položaj brezposelnih oseb, ki so bile v to obliko zavarovanja v pretežni meri vključene, ker jim je pred časom prenehalo delovno razmerje in jim do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev manjka zelo kratko obdobje.

Ob tem predlog zakona tudi določa, da ima zavarovanec, ki je na podlagi ZPIZ-2 za obdobja od 1. januarja 2013 plačal previsok prispevek, pravico do vračila preveč plačanega prispevka, ki ga bo prejel po uradni dolžnosti v roku 90 dni od uveljavitve tega zakona

Zavarovanci, ki jih navaja predlog zakona, ki so se od 1. 1. 2013 odjavili iz obveznega zavarovanja, pa se bodo po predlogu zakona lahko v skladu z zakonsko določenimi pogoji v 30 dneh od uveljavitve zakona ponovno prijavili v obvezno zavarovanje za obdobje od odjave do ponovne vključitve v zavarovanje. Ob tem pa bodo morali v 60 dneh od uveljavitve tega zakona plačati prispevke za obdobje zavarovanja od 1. 1. 2013 do ponovne vključitve v zavarovanje.

Preden lahko začne predlagana sprememba veljati, jo mora obravnavati in potrditi še Državni zbor RS.

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework