Kulturni dan v Lipici in edinstvena predstava s Prešernovo poezijo navdušila obiskovalce

petek, 09 februar 2018 11:13
(0 glasov)

Priložnost za srečanje s čudovitimi belimi lipicanci in prost vstop sta včeraj, na Prešernov dan, v Kobilarno Lipica pritegnila nekaj tisoč obiskovalcev.

Med njimi je bilo veliko družin z otroki, ki so občudovali lepoto lipicancev, si ogledali predstavitev podkovanja in sedlanja konj ter se po prostranem lipiškem posestvu popeljali s kočijo. Najmlajše so razveselile delavnice spoznavanja in jahanja ponijev. K doživetju drevoredov in zgodovinskega jedra Lipice so vabili vodeni ogledi, kulturni praznik pa je bil tudi priložnost za obisk Muzeja lipicanca – Lipikuma, Galerije Avgusta Černigoja in prenovljenega muzeja kočij.

Na praznični dan je bila na sporedu tudi edinstvena predstava Lepota lipicancev in besede, v kateri je s svojo eleganco navdušilo več kot 40 lipicancev ob spremljavi najlepših Prešernovih poezij. Številni zadovoljni obiskovalci so v tej priložnostni izvedbi nove lipiške predstave občudovali bele lipicanske kobile in najlepše žrebce. Spoznali so prve korake šolanja mladih lipicancev pod sedlom, doživeli eleganco belih konj med vožnjo vpreg in si ogledali figure visoke šole jahanja, kot so piaffe, passage in piruete, najzahtevnejše elemente klasične dresure, pri katerih pride lepota lipicancev najbolj do izraza. Vrhunec nove predstave so bili spektakularni skoki šole nad zemljo, ki jih izvajajo le žrebci z izjemnim talentom.

Praznični preplet zadovoljstva obiskovalcev, otroške igrivosti, elegance belih lipicancev in lepote Prešernovih poezij je pokazal, da Kobilarna Lipica - kulturni spomenik in eden najvidnejših simbolov Slovenije – znova doživlja izjemen razcvet in vzpon.

Vir: http://www.lipica.org

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework