Varuhinja na 50-letnici skupnosti socialnih zavodov opozorila na težave pri domovih za starejše

ponedeljek, 04 december 2017 11:36
(0 glasov)

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v nagovoru ob 50-letnici Skupnosti socialnih zavodov Slovenije opozorila na nekatere težave, ki jih opaža pri domovih za starejše, in na problematiko nastanitve oseb z duševno motnjo, za katere na varovanih oddelkih posebnih socialno varstvenih zavodov pogosto ne najdejo primernega prostora.

 
Nussdorferjeva je poudarila, da pri varuhu pozorno spremljajo celotno področje socialnovarstvenih zavodov. Ob nadzoru domov za starejše so ugotovili marsikatero težavo. Med drugim je opozorila na prenizke standarde in normative v institucionalnem varstvu, ki niso prilagojeni potrebam stanovalcev, problematiko financiranja zdravstvene nege, čakalne vrste za sprejem v domove, problem bolnišničnih okužb z večkratno odpornimi bakterijami in nepravične razlike med prejemniki denarnih socialnih pomoči in ostalimi.
 
Težave je varuh opazil tudi v primeru varovanih oddelkov posebnih socialno varstvenih zavodov. Pri tem je Nussdorferjeva opozorila na presežene kapacitete v primeru neprostovoljne nastanitve oseb z duševno motnjo. "Nedopustno je, da vse te osebe ne najdejo ustreznega mesta v teh ustanovah, da so nastanjene celo v jedilnicah in na hodnikih, da prihaja do kršitev njihovih človekovih pravic, zlasti do varnosti in dostojanstva, hkrati pa so te lahko kršene tudi drugim, ki se tam nahajajo, tudi zaposlenim," je opozorila. Dejala je, da država kršitve priznava in izrazila upanje, da bo njen trud za odpravo čim prej viden.
 
Zadnja, a po pomembnosti po njenih besedah med prvimi, pa je ta hip skrb za ljudi z demenco, kjer pa varuhinja opaža napredek. "Varuh je v letošnjem letu s Spominčico odprl prvo demenci prijazno točko. Pohvalila bi rada njeno prepoznavanje v slovenskem prostoru, pa tudi opazen napredek v domovih, saj postajajo vse prijaznejši do te skupine ljudi, vidna je velika skrb zanje, celo veliko več zelenih površin, prisotnost terapevtskih živali in osebje, ki si zasluži veliko pohval," so pri varuhu povzeli nagovor Nussdorferjeve.
 
Sicer pa je sklenila optimistično, z zahvalo "ljudem, ki v naše domove vnašajo vse več predanosti, empatije in skrbi za tiste, ki si to v tretjem ali kar četrtem obdobju življenja zaslužijo".

Vir: http://www.zdus-zveza.si
 
Prijavite se za komentiranje