Pazite se nove oblike zlorab kreditnih kartic v Sloveniji

petek, 17 februar 2017 12:24
(0 glasov)

Da domišljija kriminalcev ne pozna meja, je pokazal nedavni primer poskusa prevare oziroma goljufije s kreditnimi karticami, na katerega nas je opozorilo Združenje bank Slovenije. 

 

Goljufija je relativno prebrisana, saj se goljufi izdajajo za zaposlene pri podjetju VISA ali MasterCard, pri čemer žrtve pokličejo kar preko mobilnega telefona. Sam primer goljufije ne bi bil nič posebnega, če se nepridipravi pred samo izvedbo goljufije ne bi predhodno pozanimali o žrtvi in sicer s podatki, ki so prosto dostopni na njihovih profilih na družabnih omrežjih ali pa jih dobijo z uporabo elektronske pošte in spletnih anket.

Preden goljuf pokliče žrtev, že razpolaga z nekaterimi osnovnimi podatki o njej, največkrat z njenim imenom in priimkom ter naslovom. Goljufija se nato nadaljuje tako, da napadalec žrtev nagovori, da je bila njegova kreditna kartica zlorabljena v določeni trgovini (pogosto gre tu za spletno trgovino). Nato ta od žrtve poskuša pridobiti številko kreditne kartice in varnostno kodo pod pretvezo, da bi ta s tem dokazala, da je resnično pravi lastnik oziroma imetnik kartice. V nasprotnem primeru pa ji goljufi lahko zagrozijo bodisi s preklicem kreditne kartice bodisi s kakšno drugo denarno grožnjo.

Če goljufu od žrtve uspe pridobiti številko kreditne kartice in varnostno kodo, te podatke seveda nemudoma uporabi za izvedbo plačila preko svetovnega spleta. Tu gre predvsem za nakupe, ki jih je težko izslediti, kot na primer navidezno denarno valuto bitcoin. Poleg tega žrtev zlorabo prepozna relativno pozno (pogosto pri pregledu mesečnih bančnih izpisov), kar pripomore k temu, da je goljufe še težje izslediti in denar dobiti nazaj. Zaradi tega bodite previdni in preko telefona ali elektronske pošte nikomur ne posredujte podatkov o svoji kreditni oziorma plačilni kartici, vključno z varnostno kodo.

Vir: http://www.zdus-zveza.si

Prijavite se za komentiranje