Židan: Dovolj je cincanja glede demografskega sklada

ponedeljek, 21 november 2016 11:41
(0 glasov)
Koalicijska SD opozarja, da je treba za nemoteno izplačevanje pokojnin po letu 2030 nujno zagotoviti ustrezna sredstva. V ta namen je treba ustanoviti demografski rezervni sklad, ki ga predvideva koalicijska pogodba, so pozvali. Dovolj je cincanja, je po sprejetju deklaracije o skladu na današnji konferenci SD dejal predsednik stranke Dejan Židan.
                                         
"O ustanovitvi sklada, ki ga predvideva že koalicijska pogodba, se morajo dogovoriti vse stranke," je opozoril Židan. Stranka SD je s sprejetjem deklaracije, na podlagi katere se bo začela široka javna razprava o skladu med vsemi deležniki in predstavniki vseh generacij, pokazala svojo daljnovidnost, je dejal. Ne zanima je le sedanji trenutek, ampak gleda daleč naprej, je dodal.
 
SD z deklaracijo poziva vlado, naj zakon o ustanovitvi sklada pripravi do konca leta. V nasprotnem primeru ga bodo v letu 2017 sami vložili v zakonodajni postopek, je povedal Židan.
 
Državni sekretar na ministrstvu za delo Peter Pogačar je pred sprejetjem deklaracije dejal, da je treba ustanoviti sklad za obdobje okoli leta 2040. Aktivnih prebivalcev bo takrat premalo, da bi lahko zagotovili dovolj sredstev za izplačilo pokojnin upokojencem. Gre torej za odgovor na zahteve demografije, ne pa na kakšne druge zahteve, denimo na zahteve gospodarskih kriz, ki bodo morda še prišle, je pojasnil.
 
Nekdanji premier in nekdanji minister za delo Anton Rop je izrazil prepričanje, da morata zakon o skladu predlagati tako ministrstvo za finance kot tudi ministrstvo za delo. Po njegovem opozorilu to namreč ni le vprašanje financ, temveč prav toliko tudi vprašanje sociale.
 
Treba se bo tudi dogovoriti, kako se bodo politika, socialni partnerji in interesne skupine vključili v upravljanje sklada, je opomnil. V nasprotnem primeru se bodo po njegovem opozorilu vključili lobiji. "Toda tu ni prostora za kakršne koli igre", je poudaril.
 
Po besedah predsednika uprave Kapitalske družbe (Kad) Bachtiarja Djalila je Kad že danes demografski rezervni sklad. Treba pa je zagotoviti še dodatne vire in opredeliti dobo akumulacije, ko črpanje iz sklada ne bo mogoče, je dejal.
 
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je opozorila, da težav v pokojninski blagajni do leta 1996 ni bilo. V letu 1996 pa se je prispevna stopnja delodajalcev zmanjšala. Tedaj ni nihče povedal, da bo to zmanjšanje za neomejen čas, je spomnila Andreja Poje iz zveze.
 
Zdaj je za nemoteno delovanje prvega pokojninskega stebra nujno čim prej ustanoviti demografski sklad. "Odlaganje ustanovitve sklada je neodgovorno," je dejala.
 
V Mladinskem svetu Slovenije so izrazili mnenje, da bi demografski sklad morda lahko vrnil zaupanje mladih v pokojninski sistem. Zdaj namreč ne verjamejo, da bodo sploh prejemali pokojnine, je opozorila Manja Zorko.
 
V Zvezi društev upokojencev Slovenije, kjer podpirajo ustanovitev sklada, pa so izpostavili tudi nujnost sprejetja nekaterih reform, denimo zdravstvene. Tudi reforme so nujne za dobrobit upokojencev, je dejal Tomaž Banovec iz zveze.
Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework