Movember – z brki proti raku prostate

četrtek, 03 november 2016 10:32
(0 glasov)
Mesec november, ki je bil proglašen za movember, je mesec, ki je namenjen osveščanju ljudi o boleznih moških oziroma raku prostate in testisov. Za rakom letno po svetu zboli več kot 12 milijonov ljudi, pri čemer je rak prostate najpogosteje diagnosticirana oblika raka pri moških.

Rak na prostati je vzrok več kot 350 smrti Slovencev, na novo pa vsako leto zboli približno 1300 moških. Leta 2013 je imelo v Sloveniji 13.717 moških raka na prostati, za letos pa stroka ocenjuje, da bo teh bolnikov okoli 14.800. Rak prostate velja za bolezen starejših ljudi. Pojavnost te vrste raka počasi narašča, bolezen pa prizadene moške po 45. letu in strmo narašča med 60. in 70. letom. Zato je priporočljivo, da se moški, starejši od 45 let, testirajo in posvetujejo z urologom.

Movember je mednarodno gibanje, katerega cilje je osveščanje javnosti o zdravju in boleznih, ki prizadenejo predvsem moško populacijo, kot sta denimo raka prostate in testisov. Člani svojo podporo gibanju izražajo z nošenjem brk v mesecu novembru, od koder tudi ime. Gibanje se je leta 2003 začelo v Avstraliji in preraslo v globalno gibanje, ki po celem svetu, tudi v Sloveniji, združuje več kot 5 milijonov ljudi.

http://www.nijz.si/

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework