Demenca - Starajmo se dostojno

četrtek, 20 oktober 2016 11:52
(0 glasov)
Evropska in z njo slovenska, hrvaška in nasploh družba razvitega sveta se stara. Če je bila demenca še pred desetletji neznana bolezen, je zdaj na vrhu seznama najpogostejših v razvitem svetu. Pa vendar ostaja zagonetna, zdravila, ki bi jo odpravilo, še ni, v Primorskih novicah piše Jasna Arko.
Ljudje pa še vedno ne vedo prav, za kakšno bolezen gre. Pogosto ne opazijo prvih znakov, med katere sodi izguba spomina oziroma pozabljanje. Bolezen pride potiho, zato svojci najpogosteje zamudijo začetek zdravljenja, ko jo lahko vsaj še upočasnijo. Ko pa galopira, svojci za dementnega ostarelega ne zmorejo več sami skrbeti. Takšen bolnik potrebuje 24-urno oskrbo in nadzor, saj lahko postane nevaren sebi in okolici.
 
Vendar si želijo ti bolniki čim dlje živeti doma, v znanem okolju, kjer se najbolje znajdejo. Da bi lahko dokaj normalno živeli doma in v domovih, da bi bilo njihovo življenje varno, dostojno in bi ohranili temeljno človeško dostojanstvo, potrebujejo strokovno pomoč za to usposobljenih oskrbovalk.
 
Te v Sloveniji imamo in delajo tudi na terenu. Hrvaška pa teh oblik dejavnosti še ni razvila. Prav zato so se v Istri, s pomočjo nacionalnih ustanov, povezali umaški, izolski in koprski dom upokojencev in prodrli s čezmejnim projektom Demenca aCROsSlo.
 
Istra ima podobne potrebe in cilje. Tudi pri oskrbi ostarelih, ki jih je iz leta v leto več. Tudi dementnih in nemočnih. In vsi si želijo dostojnega življenja, sklene komentatorka.
 
Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework