Poletna muzejska noč 2016

četrtek, 02 junij 2016 11:59
(0 glasov)

14. Poletna muzejska noč bo potekala v soboto, 18. junija 2016, od 18. do 24. ure.

V letošnji akciji bo sodelovalo okoli 80 institucij, s preko 350 programi. Sodelujoči muzeji, galerije in razstavišča bodo od poznega popoldneva pa do polnoči brezplačno odprli svoja vrata in za obiskovalce pripravili pester spored prireditev od vodstev, delavnic, predstavitev, projekcij, pogovorov, ogledov do odprtij razstav, glasbenega programa, demonstracij in degustacij. Na ogled bodo tudi občasne in stalne razstave. Program je namenjen obiskovalcem vseh starosti, družinam in posameznikom, tistim, ki pogosto obiskujejo muzeje, predvsem pa tistim, ki vanje poredko ali pa sploh ne zahajajo. Kljub temu, da je največ sodelujočih iz Ljubljane, se bo dogajalo po vsej Sloveniji, v več kot 50 mestih, od Lendave do Portoroža ter od Jesenic do Metlike.  Več informacij in program: www.muzejska-noc.si

S pestrim in raznolikim programom želimo obiskovalcem vseh generacij predstaviti naše institucije, ki hranijo, ohranjajo in predstavljajo kulturno dediščino, kot prostore za sproščeno, zabavno in navdihujoče preživljanje prostega časa. Prireditev bo v soboto, 18. junija, potekala v 52 krajih po vsej Sloveniji: Ajdovščina, Beltinci, Bistra pri Vrhniki, Bled, Bohinj, Brestanica, Brežice, Celje, Divača, Dobrovo, Domžale, Gornja Radgona, Izola, Jesenice, Kamnik, Kočevje, Koper, Kostanjevica na Krki, Kranj, Kranjska Gora, Krško, Laško, Lendava, Litija, Ljubljana, Maribor, Metlika, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Osluševci, Piran, Pivka, Polhov Gradec, Portorož, Postojna, Prem, Ptuj, Rašica, Ribnica, Rogatec, Slovenska Bistrica, Šoštanj, Šentjur, Škocjan, Škofja loka, Tolmin, Trebnje, Tržič, Velenje, Vitanje, Žalec.

Število obiskovalcev se giblje okoli številk 25.000 do 39.000. Udeleženost ljudi na razstaviščih doseže vrhunec v poznih večernih urah, torej v času, ko so v običajnih dneh vrata muzejskih in galerijskih hiš že zaprta. Tem spodbudnim številkam botrujejo predvsem kvaliteten in pester program namenjen različnim ciljnim skupinam, prost vstop in brezplačni programi ter dejstvo, da so ljudje vzeli Poletno muzejsko noč za svojo.

Akcija je v marsičem primerljiva z muzejskimi nočmi po svetu, ima pa naša tudi nekatere posebnosti. Ni omejena le na eno mesto, ampak se odvija po celi državi, vstop je brezplačen, brezplačni pa so tudi vsi spremljajoči programi in dogodki.

Poletna muzejska noč poteka pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije, koordinacijo projekta izvaja ekipa iz Tehniškega muzeja Slovenije (Irena Marušič, Urša Vodopivec, Barbara Grilc). Realizacijo pa so poleg sodelujočih institucij letos omogočili še Ministrstvo za kulturo RS in Tehniški muzej Slovenije.

Program vseh prireditev je objavljen na spletni strani www.muzejska-noc.si, prisotni smo tudi na družbenih omrežjih Facebook, Twitter in Google+. Natisnjena je brezplačna knjižica s celotnim programom, ki bo na voljo pri sodelujočih institucijah in na številnih lokacijah po vsej državi.

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework