Ob dnevu medgeneracijske solidarnosti napoved strategije odzivov na dolgoživo družbo

ponedeljek, 02 maj 2016 11:50
(0 glasov)
Evropski dan medgeneracijske solidarnosti, 29. april, poudarja pomen sodelovanja. Ministrstvo za delo napoveduje novo strategijo odzivov na dolgoživo družbo. Po mnenju mladinskega sveta pa bi vlada in socialni partnerji v praksi pokazali, kaj pomeni medgeneracijska solidarnost, če bi se predstavniki mladih lahko vključili v socialni dialog.
 
 
"Vse bolj se zavedamo, da so uspešni odzivi na demografske spremembe le tisti, ki upoštevajo interese in koristi vseh generacij," so na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zapisali na svoji spletni strani.
 
Slovenija po njihovih navedbah pravkar začenja pripravo nove strategije odzivov na dolgoživo družbo. Njen namen bo med drugim spodbuditi najširši krog deležnikov k razmisleku o tem, kako odgovoriti na demografske izzive.
 
S strategijo želijo prispevati k temu, da Slovenija čez 30 let ne bo družba, v kateri bi prevladovala najštevilčnejša generacija, ampak bo vključujoča družba vseh generacij, ki se bodo medsebojno spoštovale in sodelovale.
Mladinski svet Slovenije pa meni, da mora država več truda vložiti v vzpostavljanje institucionalnega okvira, ki bo deloval po načelih medgeneracijske solidarnosti in bo hkrati odgovoril na potrebe in pričakovanja vseh generacij.
Pokojninska in zdravstvena reforma, ureditev področja dolgotrajne oskrbe in reforma trga dela so področja, kjer je medgeneracijsko sodelovanje ključnega pomena, poudarjajo.
ekipa simbiozeSpomnili so, da so vlado in druge socialne partnerje že večkrat pozvali k spremembi definicije socialnega dialoga in sestave Ekonomsko-socialnega sveta, tako da bi se vanj vključili tudi predstavniki mladih in starejših.
Do leta 2035 bo pričakovana življenjska doba že 83,4 leta, opozarja državni statistični urad. Pri tem dodajajo, da se v zadnjem času razmerje med aktivnim prebivalstvom in starostno odvisnimi otroki in starejšimi hitro spreminja. Na vsakih 100 aktivnih prebivalcev je bilo v Sloveniji v letu 2013 47 otrok in starejših, po projekcijah pa jih bo leta 2035 že 64.
Spomnili so tudi na raziskavo Eurobarometer iz leta 2012 o diskriminaciji v EU, po kateri je v Sloveniji 41 odstotkov anketiranih menilo, da je razširjena diskriminacija do starejših nad 55 let.
Evropski dan, ki so ga predlagali na mednarodni konferenci na Brdu pri Kranju leta 2008, od leta 2009 obeležujejo po vsej Evropi.
Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework