Erjavec: DeSUS bo vztrajal pri izredni uskladitvi pokojnin

sreda, 30 marec 2016 09:02
(0 glasov)
Predsednik DeSUS Karl Erjavec je po pogovoru s predstavniki Zdusa povedal, da bo njegova stranka vztrajala pri izredni uskladitvi pokojnin v višini 0,4 odstotka, kot to predlaga svet Zpiza. V koaliciji so po njegovih besedah tudi že začeli razpravo o tem, da bi v prihodnjem letu regres dobili vsi upokojenci, pri čemer pričakuje trdo razpravo.

 

DeSUS ima po Erjavčevih besedah pri svoji zahtevi, naj vlada potrdi izredno uskladitev pokojnin, tudi podporo Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus). Pri tem se Erjavec zaveda, da bo bitka zlasti s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem zelo težka. "Trenutno sva v fazi, ko zadeve usklajujeva, vendar je moj občutek, da se bo moral na koncu do predloga sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) opredeliti predsednik vlade Miro Cerar," je dejal.

 

Erjavec je prepričan, da jim bo izredno uskladitev pokojnin uspelo doseči. "Ne verjamem namreč, da bi zaradi nekaj več kot 20 milijonov evrov nastala neka nestabilnost ali neko nezadovoljstvo," je dejal.

 

Tudi podpredsednik Zdusa Janez Sušnik je prepričan, da so upokojenci do izredne uskladitve pokojnin upravičeni. "Upokojenci so bili v letih od 2012 do 2015 izredno tolerantni, ko kljub sistemskemu zakonu, ki je predvideval izredne uskladitve pokojnin, na njih niso vztrajali," je dejal. V Zdusu po njegovih besedah vedo, kakšno je stanje na terenu in v kakšni stiski živijo upokojenci, zato uskladitev podpirajo. Kdaj bo uskladitev, po njegovem mnenju ni pomembno, "pomembno je le, da bo izvedena letos."

 

Za regres je Erjavec povedal, da ga bodo upokojenci letos dobili tako kot lani, to so torej vsi tisti, ki imajo pokojnino do 750 evrov, so pa znotraj koalicije že začeli razpravo o tem, da bi v prihodnjem letu regres prejeli vsi upokojenci. Erjavec je napovedal, da bodo v DeSUS prihodnje leto vztrajali, da se koalicijska pogodba v tem delu realizira v celoti, pri čemer pričakuje "eno trdo razpravo".

 

Na današnjem sestanku so govorili tudi o nacionalnem reformnem programu. Kot je povedal Erjavec, je v razpravi na vladi vztrajal, da nove pokojninske reforme ne potrebujemo, saj ima "zdajšnja pokojninska reforma kar močne učinke". "Lani je denimo za upokojitev zaprosilo samo 14.400 oseb, medtem ko se je leta 2012 upokojilo 25.000 oseb," je izpostavil.

 

Erjavec ne verjame, da se bo glede na stanje javnih financ Mramor strinjal s predlogom Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, naj vlada najnižjo pokojnino za 40 let pokojninske dobe zviša na okoli 600 evrov. "Osebno pa bi predlog podprl, če bi gospodarstvo to zmoglo," je dejal.

 

Se pa v DeSUS in Zdusu po Erjavčevih besedah strinjajo, da bi bilo treba pogledati, ali je trenutna odmera za pokojnino ustrezna. "Vsi tisti, ki se upokojujejo na podlagi nove pokojninske reforme, imajo namreč nižjo odmero, kot je bila po prejšnji zakonodaji," je opozoril.

 

Na sestanku so razpravljali tudi o demografskem rezervnem skladu in implementaciji zakona o davčnem potrjevanju računov. Erjavec je povedal, da so do zdaj od ministrstva prejeli prvo besedilo zakona o demografskem rezervnem skladu, na katerega so skupaj z Zdusom pripravili pripombe. Pri tem je zanje ključno, da bi bil sklad samostojen in da ne bi bil pod okriljem Slovenskega državnega holdinga ali kakšne druge pravne osebe. Ključno jim je tudi upravljanje, "kar pomeni, da mora biti nadzorni svet sestavljen tako, da imajo tudi upokojenske organizacije in sindikat svoj vpliv".

 

Glede davčnih blagajn pa je povedal, da podpirajo idejo, da se naredijo določene izjeme, zlasti za nekatera društva, kot so denimo planinska ali društva upokojencev.

Vir: http://www.zdus-zveza.si/

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework