Dražje bančne storitve

petek, 22 februar 2013 19:46
(1 glas)

Rezultati  rednega spremljanja cen najpomembnejših storitev, ki so povezane z vodenjem bančnega računa, kažejo na nov val bančnih podražitev.

Tri banke (BKS banka, Deželna banka in Gorenjska banka) so nekatere tarife dvignile že v prvih dveh mesecih letošnjega leta, v naslednjih mesecih pa jih bo sledilo še več. Iz bančnih spletnih strani je razvidno, da bodo od marca več plačevali komitenti Banke Koper, Hypo banke SKB banke in Banke UniCredit. Aprila bodo dražili pri NLB, Poštni banki, Abanki in Probanki, maja pa še pri Novi KBM.

Pri ZPS ugotavljajo, da podražitve pogosto presegajo 6,5 odstotka, kolikor znaša stopnja novega davka na finančne storitve, ki naj bi ga večina bank po pričakovanjih v celoti prevalila na potrošnike. Še bolj pomembno za potrošnike pa je, da vse banke podražitev niso napovedale in da so med stroški poslovanja pri različnih bankah občutne razlike. Tipičen potrošnik, ki posluje s spletno banko, lahko z zamenjavo banke prihrani do 51,55 evrov, tisti ki plačuje na bančnem okencu pa do 154,62€ na leto (predpostavili so, da tipični potrošnik mesečno plača 4 univerzalne plačilne naloge z OCR vrstico in 2 brez, ima odprt en trajnik in eno direktno obremenitev, trikrat mesečno dvigne gotovino na bankomatu druge banke in uporablja kartico z odloženim plačilom).

zveza potrsnikov slovenije

Vsem, ki so z novimi podražitvami nezadovoljni, svetujejo naj se pozanimajo o ugodnejšem ponudniku. Več o stroških vašega poslovanja in možnih prihrankih pri zamenjavi banke lahko najdete v  primerjalniku Zveze potrošnikov Slovenije.

Vir: http://www.zps.si

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework