Prvi dan jeseni

sreda, 23 september 2015 08:40
(0 glasov)
Po temperaturah sodeč in tudi, če pogledamo skozi okno bi rekli, da je jesen tukaj. Najbrž bo glede na klimatsko stanje to tudi res, vendar koledarsko gledano pa je 23. september dan, ko se tudi uradno poslovimo od poletja in počasi zajadramo zimi naproti. Tako jesen kot tudi pomald si največkrat predstavljamo kot nekakšen prehod iz poletja v zimo oz. obratno in prav zaradi tega je to najlepši letni čas za marsikoga.

 

To je čas, ko se nam narava pokaže v vsem svojem blišču in barvah.  V vinorodnih pokrainah je to tudi čas trgatev, čas druženja, kostanjevih piknikov in izletov v naravo. Po drugi strani pa je to tudi čas številnih prehladov in smrkavih nosov, sploh če je prehod iz poletja v jesen dokaj “drastičen”. Tukaj mislim predvsem na velika temperaturna nihanja iz dneva v dan, ki smo jim priča tudi letos.

 

Ampak ponavadi se ob lepem jesenskem dnevu tudi prehlad hitro pozabi in se enostavno uživa v “blišču” jesenskega dne. Letos nas prvi jesenski dan ni tako pozitivno presenetil z lepim vremenom, je pa mogoče to napoved, da bo tudi zima kaj hitro tukaj.

Iz asteorološkega vidika gledano nastopi 1. jesenski dan na jesensko enakonočje. To je dan, ko sta noč in dan enako dolga. Pobudo pa začne počasi a vztrajno prevzemati noč, kar najbolj občutimo, ko pridemo domov iz šole oz. službe in je zunaj že tema.

Za na konec, naj vsem še zaželimo en lep 1. jesenski dan v letu 2015.

Vir: http://zelenik.net/

 

Prijavite se za komentiranje