Prenovljena Slovenska cesta v Ljubljani

torek, 01 september 2015 09:47
(0 glasov)
Na prenovljenem osrednjem delu Slovenske ceste je začela veljati nova prometna ureditev. Hitrost je omejena na 30 km/h, znova vozijo nekateri mestni avtobusi in vozila z dovolilnicami MOL za Slovensko cesto. Poskusno obdobje bo trajalo do konca leta 2015.

 

Avtobusi mestnega potniškega prometa

Od 1. septembra 2015 bodo po Slovenski cesti ponovno vozili avtobusi na sedmih linijah: 1(1D), 2, 6 (6B), 9, 11 (11B), 14 (14B) ter 18 (18L). Linije, ki ostajajo na Slovenski cesti, so izbrane po kriteriju najvišjega števila potovanj potnikov in števila prestopanj. Izbrane linije zajamejo 80 odstotkov potnikov, ki prestopajo v središču mesta.
Linija 3 (3B) bo še naprej preusmerjena na traso Bleiweisova - Šubičeva z možnostjo prestopanja na Šubičevi.
Linije 3G, 19I, 19B in 27 bodo še naprej preusmerjene na traso Gosposvetska - Bleiweisova - Šubičeva z možnostjo prestopanja na Gosposvetski (samo v smeri Bavarski dvor) in na Šubičevi (v obeh smereh).
Liniji 51 in 56 bosta preusmerjeni na traso Gosposvetska – Bleiweisova – Tržaška z možnostjo prestopanja na Bleiweisovi (postajališče Tivolska).

Novo osrednje prestopno stičišče je v križišču Gosposvetske in Slovenske ceste ter Dalmatinove ulice. Potnikom omogoča prestopanje v strnjenem območju postajališč in izstop bližje centru mesta, ker smo postajališče na Gosposvetski cesti v smeri centra in postajališče Bavarski dvor v smeri centra približali Ajdovščini.

Po novem delu Slovenske ceste bodo vozili večinoma ekološki avtobusi. Z nakupom novih 30 ekoloških zgibnih avtobusov, ki bodo dobavljeni v prvi polovici 2016, pa bodo najkasneje do junija 2016 po Slovenski cesti vozili izključno »zeleni« ekološki avtobusi s pogonom na stisnjen zemeljski plin in elektriko.

Na Slovenski cesti bodo ves september prisotni predstavniki LPP, ki bodo informirali potnike in zbirali vtise. Hkrati bodo tam tudi mestni redarji, ki bodo skrbeli za spoštovanje nove prometne ureditve.

Pešce prosimo, naj bodo pri prečkanju Slovenske ceste previdni. Na križišču s Čopovo in Cankarjevo ulico semafor v poskusnem obdobju ni predviden. O morebitni postavitvi se bomo odločili naknadno na podlagi opažanj o ravnanju pešcev, kolesarjev in avtobusov na skupnem prostoru.

Vozila z dovolilnicami MOL za Slovensko cesto

Na osrednjem delu Slovenske ceste bo dovoljen prevoz intervencijskih in komunalnih vozil, vozil dostave in stanovalcev ter vozil za potrebe Pošte Slovenije in hotela Slon. Taksiji v poskusnem obdobju ne bodo imeli vstopa na osrednji del Slovenske ceste.

Stanovalci bodo do svojih parkirnih prostorov lahko dostopali 24 ur na dan, uvoz bo urejen iz smeri Šubičeve ceste. Dostop dostavnih vozil bo dovoljen vsak dan med 9. in 11. uro, pred hotelom Slon pa bo urejeno tudi kratkotrajno ustavljanje vozil s hotelskimi gosti. Vsa vozila morajo imeti dovolilnico MOL za Slovensko cesto. V primeru zlorabe bo dovolilnica odvzeta.

Sodobni prikazovalniki na avtobusnih postajališčih

Avtobusna postajališča na prenovljenem delu Slovenske ceste bodo v okviru naziva Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016 opremljena z najsodobnejšo tehnologijo in prikazovalniki, ki imajo zaradi nizke porabe energije minimalen vpliv na okolje, napaja jih lahko sončna energija, kar omogoča zeleno digitalizacijo mestnih storitev in rešitev za t. i. pametna mesta.

Na tem delu so 4 postajališča, na vsakem bo 8 prikazovalnikov, skupaj torej 32. Na njih bodo poleg statičnih voznih redov avtobusov objavljene tudi točne napovedi prihodov avtobusov na postajo in obvestila za potnike.

Strojno in programsko opremo za poganjanje tabel iz elektronskega papirja je razvilo podjetje Visionect, Ljubljana pa s to tehnologijo dobiva najsodobnejša avtobusna postajališča.

Poskusno obdobje nove prometne ureditve na Slovenski cesti bo trajalo do konca leta 2015. V tem času meščanke in meščane vabimo, naj svoja mnenja pošljejo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali preko spletnega servisa Pobude meščanov.

Vir: http://www.ljubljana.si/

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework