ZPS svetuje - Načrtujte praznične stroške

ponedeljek, 02 december 2013 09:15
(0 glasov)

Zadnji tedni v letu, ki naj bi bili v znamenju veselja in dobre volje, so lahko tudi eno najbolj stresnih in napornih obdobij v letu.

Nakupi daril se lahko v primeru finančnih težav sprevržejo v nočno moro, drobne pozornosti za najbližje pa prelevijo v finančno breme. Zadnji mesec v letu ne prinese le stroškov daril, ampak pomeni tudi dodatne finančne obremenitve, povezane s slavjem, običaji, dobro hrano in pijačo. Pri ZPS so pripravili praznični načrt družinskega proračuna, ki vam lahko služi kot pomoč pri načrtovanju in sledenju vseh vaših prazničnih izdatkov. Predlogi, ki so jih ob tem navedli, niso mišljeni kot vodič po vaših nakupih, ampak zgolj kot pomoč pri načrtovanju proračuna in predvidevanju vaših izdatkov.

Preden začnete z načrtovanjem decembrskih izdatkov, preverite, koliko denarja vam ostane po plačilu vseh rednih stroškov in položnic. Imejte v mislih, da so nekateri stroški v hladnejših mesecih leta višji (npr. ogrevanje, topla voda, elektrika). Če niste prepričani, da se vam obeta v službi dodatek na plačo ali katerikoli drug izredni finančni priliv, ga ne upoštevajte pri načrtovanju prazničnih izdatkov. S tem se boste izognili višjim izdatkom, kot si jih lahko privoščite.

Nekaj nasvetov za vaše finance pred prazniki

1. Dogovorite se za vrednost daril. Večina je pred nakupi v dilemi, koliko za darilo zapraviti. Že vnaprej se dogovorite za vrednost daril.

2. Izdelajte darilo sami. Če ste dobri v ročnih delih, lahko najdražje razveselite z darilom, v katerega ste vložili svoj trud. Tudi doma izdelano živilo je lahko praznično darilo. V decembrskem Vipu si lahko preberete med drugim tudi nekaj napotkov za obdarovanje z živili.

3. Pripravite srečelov. Če se obdaruje zaključena družba, je srečelov dober način, kako lahko prihranite. Vsak kupi le eno darilo do določene (dogovorjene) cene, presenečenje ob žrebanju daril in odkrivanje, »pri komu se je darilo znašlo pod smrekico«, pa je tudi zelo zabavno.

4. Oblikujte seznam nakupov in opravite raziskavo. Če se boste po nakupih odpravili s seznamom, se boste po vsej verjetnosti izognili impulzivnim nakupom. Če že veste, kaj kupiti, se pred nakupom pozanimajte o cenah pri več ponudnikih. Preglejte cene tako v trgovinah kot tudi na spletu, pozorni pa bodite na posebne akcije in popuste, ki jih trgovine nudijo v predprazničnem času.

5. Ne nakupujte v zadnjem hipu. Če se le da, nakupe opravite čim prej, ne čakajte na zadnji trenutek. Gneča v trgovinah in dolge čakalne vrste vas bodo po vsej verjetnosti odvrnile od racionalnega kupovanja in potrpežljivega iskanja najugodnejše cene.

6. Ne pretiravajte pri nakupih hrane in pijače. Hitro se nam lahko zgodi, da pred prazniki pretiravamo z nakupi hrane, tudi pri teh nakupih svetujemo seznam, predvsem pa se ne odpravite v trgovino lačni. Tudi pri kupovanju hrane je dobro primerjati cene, saj z nakupovanjem tam, kjer je najugodneje, lahko znatno prihranite. Pri tem imejte v mislih ZPS priporočila o nakupih živil.

7. Ne pretiravajte s porabo energije. K decembrskemu prazničnemu vzdušju sodi tudi okraševanje, ki pa se je v zadnjem času preselilo tudi na vrtove, balkone in celo cele hiše. Tudi pri praznični razsvetljavi lahko prihranite s smotrno uporabo, ne pozabite na nočni – cenejši električni tok in dejstvo, da je včasih manj tudi lepše.

8. Pustite plačilno kartico doma in se "opremite z gotovino", ko se odpravite po nakupih. Danes že skoraj vsi uporabljamo brezgotovinsko plačevanje, tako da denarja, ki nam ob nakupih spolzi skozi roke, praktično ne vidimo več. Preprosta psihološka zavora, ki vam lahko pomaga, da ne zapravite preveč, je uporaba gotovine. Veliko ljudi ob plačilu z gotovino bolj razmisli o upravičenosti nakupa. Najem kredita za nakup daril in slavje vam sicer odsvetujemo, če pa ste za kredit že odločeni, vam svetujemo, da dobro proučite ponudbo potrošniških kreditov in poiščete najugodnejšega.

9. Na dopust se odpravite po praznikih. Če konec leta načrtujete potovanje, se morate zavedati, da so cene nastanitev, turističnih aranžmajev in letalskih kart praviloma najvišje v času praznikov. Če je možno, se na potovanje odpravite po praznikih in se poleg prihranka denarja izognite tudi gneči.

Priporočila potrošnikom

1. Precenite cene! "Ugodna" cena ni vedno res ugodna, sploh pa ni nujno najugodnejša. Ne verjemite zgolj napisom, pač pa se prepričajte sami!
2. Trgovska blagovna znamka ne pomeni nujno tudi najbolj ugodne cene v skupini istovrstnih izdelkov, kot bi morda pričakovali. Pred nakupom vsekakor preverite cene ostalih blagovnih znamk.
3. Bodite pozorni nakupovalci. Cenovni razponi med istovrstnimi izdelki so se zmanjšali, ampak so lahko še vedno zelo veliki.
4. Primerjajte cene istovrstnih izdelkov na kilogram, liter. Le tako boste dobili predstavo, koliko stane vaš izbrani izdelek v primerjavi z drugimi iste vrste. Kot primer lahko navedemo prihranek, ki ga bi družina lahko imela pri kupovanju kruha: Če bi družina namesto Sosedovega peciva kupovala Sosedov hlebec, bi v enem letu po našem modelu prihranila več kot 1.000 evrov. Tudi če se družina za zamenjavo odloči občasno, bo prihranek še vedno visok!
5. Veliko pakiranje ni nujno najcenejše. Primerjava cene/kg izbranega izdelka v manjšem in velikem pakiranju lahko na vaše presenečenje razkrije, da boste za kilogram izdelka v manjšem pakiranju odšteli celo manj.

Vir: http://www.zps.si

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework