ZPS svetuje: Ali lahko v pomivalnem stroju uporabimo kuhinjsko sol?

torek, 24 april 2018 09:21
(0 glasov)

"Zanima me, kakšna je razlika med soljo, ki je namenjena mehčanju vode v pomivalnem stroju, in kuhinjsko soljo. Ali je res, da lahko z uporabo kuhinjske soli poškodujem stroj? Na deklaraciji izdelka je le ime artikla, namenska sol, brez navedbe sestavin. Na deklaraciji v madžarskem jeziku pa sem zasledil, da vsebuje 99,6 % NaCl. Vse kaže, da je to kuhinjska sol. Morda je le manj čista od nje, stane pa nekajkrat več od običajne kuhinjske soli. Kaj menite, je za mehčanje vode v stroju varno uporabljati navadno kuhinjsko sol?"

Soli za pomivalne stroje ne smemo zamenjati s kuhinjsko soljo. Sol dodajamo v stroj za mehčanje vode, če je voda iz vodovoda trda. Sol ne sodeluje neposredno v procesu pomivanja, skrbi le, da prihaja v stroj mehka voda.

Proces poteka s pomočjo posebne naprave v stroju, tako imenovanega ionskega izmenjevalca, ki je v ločenem predelu stroja, njegova naloga pa je, da kalcijeve in magnezijeve ione iz trde vode zamenja z neškodljivimi natrijevimi ioni iz soli. Rezultat pomivanja z mehko vodo je manjša poraba pomivalnih sredstev. S skrbnim dodajanjem soli preprečimo, da bi se na posodi ali kjerkoli v stroju pojavile obloge apnenca. Večina strojev ima vgrajeno tipalo in opozorilno lučko, ki sporoča, kdaj moramo sol dodati.

Kemično je sol, ki je namenjena uporabi v stroju, deklarirana kot natrijev klorid, tako kot tista za uporabo v kuhinji, vendar ima sol za pomivalne stroje drugačno, večjo granulacijo, ki zagotavlja, da se počasneje topi. Navadna kuhinjska sol ima manjše kristale, kar lahko blokira delovanje ionskega izmenjevalca. Poleg tega kuhinjska sol vedno vsebuje nekatere primesi (sredstva proti strjevanju, natrijev in kalijev jodid, magnezijev klorid), ki lahko škodijo delovanju izmenjevalca in poškodujejo stroj.

Vir: https://www.zps.si, Avtorica: Dušica Breskvar

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework