ZPS svetuje: Zamenjava telefona v garanciji

ponedeljek, 26 junij 2017 11:40
(0 glasov)

"Kupil sem nov telefon Samsung Galaxy Note 3, ki je še v garanciji, vendar pa imam z njim obilo težav, saj se kvari. Na servisu so mi že zamenjali matično ploščo in garancijo podaljšali še za leto dni. Ampak težave so se ponovile, zato sem telefon še drugič odnesel na pooblaščeni servis, kjer pa jim ga v zakonskem roku 45 dni ni uspelo popraviti. Kaj lahko storim?"

Potrošniku so pri ZPS svetovali, naj prodajalcu skladno z določilom 21. b člena Zakona o varstvu potrošnikov pošlje zahtevo za zamenjavo telefona z novim enakim in brezhibnim, kar je potrošnik tudi storil. Kmalu za tem pa so ga iz servisa obvestili, da ima na izbiro dve možnosti: popravilo aparata ali pa vračilo v stanju, kakršen je bil pred popravilom. Potrošnik je popravilo odklonil, a je še isti večer dobil obvestilo, da je telefon popravljen in da ga lahko prevzame.

Na ZPS opažajo, da predvsem pri reklamacijah za telefone in računalnike, še posebej tablične, vse pogosteje prihaja do kršitev potrošniške zakonodaje. Podjetju so pisali in zahtevali, naj upoštevajo določilo 21. b člena ZVPot, ki določa: "Če blago, za katero je izdaja garancije obvezna, ne deluje brezhibno ali nima lastnosti, navedenih v garancijskem listu ali oglaševalskem sporočilu, lahko potrošnik najprej zahteva odpravo napak. Če napake niso odpravljene v skupnem roku 45 dni od dneva, ko je proizvajalec, prodajalec ali pooblaščeni servis od potrošnika prejel zahtevo za odpravo napak, mora proizvajalec potrošniku brezplačno zamenjati blago z enakim, novim in brezhibnim blagom."

Podjetje je na podlagi zahteve ZPS potrošniku izročilo nov telefonski aparat.

 

Vir: https://www.zps.si, Avtorica: Tea Žnidaršič

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework