ZPS svetuje: Vsebina pošiljke je poškodovana

petek, 19 maj 2017 10:20
(0 glasov)

"V slovenski spletni trgovini sem naročil hladilnik, ki so mi ga pripeljali na dom. Ko sem odstranil embalažo, sem ugotovil, da je poškodovan. Kje lahko uveljavljam reklamacijo?"

Potrošnikom pri ZPS svetujejo, da potem, ko dobijo pošiljko, še v prisotnosti dostavljavca preverijo njeno vsebino. Če je poškodovana, je treba takoj sestaviti zapisnik in pošiljko zavrniti. Ko namreč blago prevzamete, preide odgovornost za izgubo ali poškodovanje blaga s podjetja na potrošnika. Zato ne potrdite prejema pošiljke, dokler se ne prepričate, kaj je v paketu in v kakšnem stanju je vsebina.

Če opazite poškodbo kasneje, potem, ko ste blago že prevzeli, boste težje dokazovali, da je do poškodbe prišlo že prej, v skladišču ali med prevozom. Na voljo imate reklamacijski postopek pri izvajalcu poštnih storitev (pošti oz. dostavni službi). Zakon o poštnih storitvah določa, da ima uporabnik poštnih storitev pravico vložiti reklamacijo takoj ob dostavi ali najpozneje v 30 dneh po dostavi, če pomanjkljivosti niso takoj vidne, sicer izgubi pravico do odškodnine. Izvajalec poštnih storitev mora za pošiljko v notranjem prometu odgovoriti na reklamacijo v 15 dneh, za pošiljko v mednarodnem prometu pa v 2 mesecih. Če odgovora ne dobite, lahko vložite predlog za rešitev spora na Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) ali ga posredujete izvajalcu zunajsodnega reševanja potrošniških sporov, če izvajalec poštnih storitev priznava pristojnost takšnega izvajalca.

Prodajalec mora sicer izročiti blago v skladu s pogodbo in odgovarja za stvarne napake na izdelku. Stvarno napako na izdelku lahko uveljavljate neposredno pri prodajalcu, pri čemer mora ta ugoditi vašemu zahtevku v roku 8 dni, če napaka ni sporna, če pa je sporna, pa vam mora prav tako odgovoriti v roku 8 dni.

Vir: https://www.zps.si/

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework