Nasvet: Kaj če agencija spremeni program in ceno turističnega aranžmaja?

ponedeljek, 08 maj 2017 15:08
(0 glasov)

Bliža se čas dopustov in zaradi posebnih želja glede izbranega hotela, destinacije, kategorije, cene, letala in podobno, potrošniki dostikrat že vnaprej rezervirajo turistični aranžma pri turistični agenciji. Zaradi določenih okoliščin pa se včasih zgodi, da potrošnike agencija pred odhodom ali pa celo med samim dopustom obvesti o spremembah glede izbranega aranžmaja.

Na tem mestu želimo zato tako potrošnike kot tudi turistične agencije obvestiti o svojih pravicah in dolžnostih, če pride do navedene situacije.

Organizator potovanja sme spremeniti program potovanja pred izpolnjevanjem pogodbe ali med njenim izpolnjevanjem le zaradi izrednih okoliščin, ki jih ni mogel pričakovati, niti se jim izogniti ali jih odvrniti. O spremembi programa mora potrošnika pisno obvestiti takoj, ko so nastopile izredne okoliščine, in navesti razloge za spremembo. Stroške, nastale s spremembo programa, krije organizator potovanja, zmanjšanje stroškov pa gre v korist potrošnika.

Organizator potovanja sme dogovorjeno nastanitev zamenjati samo za nastanitev v objektu iste kategorije ali objektu višje kategorije in samo v dogovorjenem kraju. Morebitne dodatne stroške zaradi razlike v ceni krije organizator potovanja.

Če organizator potovanja bistveno spremeni program potovanja pred izpolnjevanjem pogodbe, mora potrošniku, ki zaradi tega odstopi od potovanja, vrniti ves vplačani znesek, ki ga je od njega prejel.

Če organizator potovanja program bistveno spremeni med izpolnjevanjem pogodbe, potrošnik, ki zaradi tega odstopi od pogodbe, plača samo stroške dejansko opravljenih storitev.

Organizator potovanja po sklenitvi pogodbe ne sme zvišati cene razen, če je prišlo do sprememb v menjalnem tečaju valute ali tarifah prevoznikov, ki vplivajo na ceno potovanja. Če so te spremembe povzročile znižanje cene potovanja, mora organizator potrošniku povrniti razliko v ceni.

Organizator potovanja sme uveljaviti pravico do spremembe dogovorjene cene turističnega aranžmaja iz prejšnjega odstavka le, če je možnost spremembe cene predvidena v potrdilu o potovanju in potrdilo vsebuje način izračuna spremembe. Cena turističnega aranžmaja se sme zvišati najpozneje do dvajsetega dne pred začetkom potovanja.

Če zvišanje dogovorjene cene preseže deset odstotkov, lahko potrošnik odstopi od pogodbe, ne da bi moral povrniti škodo. V tem primeru mora organizator potovanja potrošniku vrniti vplačani znesek.

Potrošniki morajo seveda pred sklenitvijo pogodbe prebrati tudi splošne pogoje turistične agencije, ki morajo potrošnika informirati o vseh zakonsko določenih pravicah in obveznostih tako podjetja kot tudi potrošnika. Prav tako se morajo zavedati, da lokalne kategorije posameznih držav ni mogoče primerjati med seboj in da npr. 4 zvezdice za hotel v Sloveniji in za hotel v neki drugi državi niso kompatibilne. Pri notranji opremi sobe, izgledu, ponudbi hrane, okolici, je tako prisotna subjektivna ocena posameznika, ki pa seveda ne vpliva na lokalno priznano kategorijo in morebitno nepravilnost pri izvedbi aranžmaja.

Vir: http://www.ti.gov.si

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework